Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Помощ за снимане със светкавица на закрито
Автор: dodo2000   
Дата:   09-09-13 13:33

Имам неясноти около снимането със светкавица в закрити помещения и колкото и да чета и да правя различни проби струва ми се, че все нещо не се получават нещата. Разполагам със допълнителна светкавица Никон SB800. На закрито снимам на ръчен режим обикновенно при исо 800, скорост 1/40, бленда 5,6 /слагам такава бленда, за да може когато снимам на 18 мм или на 105 мм да не се променя блендата/. И тук вече не знам на какъв режим да настроя светкавицата. По принцип съм я оставил на TTL+BL. Другото нещо, което също не ми е ясно е като снимам на закрито дали да снимам с дифузер, с вдигната нагоре светкавица и извадена пластина. на колко градуса да е светкавицата и т.н.
Ще се радвам който има желание да даде съвети по моя въпрос.

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ за снимане със светкавица на закрито
Автор: uzsree   
Дата:   09-09-13 13:44

Тук във форума се препоръчва един филм наръчник за снимане със светкавица. Нарича се Оne light by Zack Аrias. На практика са два филма по два часа. Има го в мрежата. Много неща ще ти станат ясни.... Казвам го съвсем дружелюбно!

Дата:   09-09-13 13:46

Ще го потърся. Благодаря.

Автор: ixus   
Дата:   09-09-13 14:00

Вадиш пластината и вдигаш нагоре светкавицата . Снимаш на ТТЛ със компенсация + еди колко си.

Автор: daniil-k   
Дата:   09-09-13 14:01

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   09-09-13 14:17

Установих, че със сложен дифузер и вдигната нагоре светкавица - 75 градуса, не са много добри резултатите. И нещо друго ми е интересно - дали е от светкавицата или от фотоапарата не знам, но когато снимам на закрито снимките имат леко зеленикав отенък. Така стават без значение дали снимам с вградената светкавица или с допълнителната.

Автор: dekov   
Дата:   09-09-13 15:07

Срещам много "разбирачи" които в НДК с 15м. таван снимат с насочена нагоре светкавица,а веднаж в една зала на Министерство на Културата с червен таван пак един снимаше с насочена към тавана, така че мислете къде насочвате светката и какво ще се върне към обекта.

Автор: danov_b   
Дата:   09-09-13 15:25

А когато и стените и тавана са червени ,тогава накъде я насочваш :))) Аз затова винаги си водя с мен асистентка (бивша баскетболистка 2,20 висока) облечена в бяло и отразявам от нея :) Автора да ме извини за спама ,но не можах да се сдържа да не закача господин Деков :) Иначе,когато всички опции за отразяване на светкавицата от стени или тавани са ти ограничени поради някакви причини тогава правиш следното "непрофесионално действие",обръщаш светкавицата директно срещу обекта и снимаш,като евентуално задаваш компенсация на светкавицата на - 2 ако ти е много близо обекта или на минус 1 ако е по далеч,като леко можеш да я завъртиш под ъгъл за да не си печеш модела директно.Не е най-доброто,което можеш да направиш ,но понякога резултата не е лош.Този метод дава добър ефект,когато снимаш на открито срещу слънцето.Тогава директно насочената светкавица добре запълва сенките.Хубаво е да прочетеш как се държи светкавицата ти ,когато фотоапарата е на скорости в рамките на синхронната скорост на светкавицата и когато премине синхронната скорост.Тогава нещата са доста различни.Търси high speed sync и hyper sync speed.Научиш ли тези неща останалото е творчество [beer] [smile]

Дата:   09-09-13 16:21

Бих ли дали тогава мнение как намирате показаната по долу снимка.
Залата, където е правена е доста голяма, снимах със сложен дифузер, светкавицата сочеше на 75 градуса. Не исках отразена светлина, понеже както се вижда цялата залата е с някаква дървена ламперия вкл. и тавана и сметнах че отразената светлина щеше да промени много реалните цветове.
http://store.picbg.net/pubpic/5F/98/d8d766ae00805f98.jpg

П.С. Умишлено съм скрил лицата.

Автор: wafen   
Дата:   09-09-13 18:22

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Geil   
Дата:   09-09-13 18:36

Това скриване на лицата ме изкърти ... сериозно говоря [cool]

Дата:   09-09-13 18:38

Вафен, зависи от обработката. Някои го предпочитат горещо.

Дата:   09-09-13 19:57

Може ли тогава съвет какво трябва да се коригира за да е добре снимката?

Автор: Божидар58   
Дата:   09-09-13 20:29

Какво му е на баланса на белия цвят. Как разбра, че не е добър.

Дата:   09-09-13 20:32

wafen, излишно си критичен за белия баланс, смятам, че предава правилно атмосферата на ритуалната, ако попаднеш на филми от 50 те години ще видиш навсякъде едни "правилни" цветове, независимо дали са в помещение или навън, докато днес щом премине към кадър в заведение например, веднага осветлението е в по-топла гама и това допринася за по-добро възприемане на атмосферата.
Ето една снимка с малко грешничък баланс
https://photo-forum.net/static/forum/2013-09/cmmb6336.JPG

https://photo-forum.net/static/site_pics/195/1367569790_12.jpg

Ама не бих употребил думичката излагация , не се засягай само [beer] [beer]

Дата:   09-09-13 21:08

Деков, аз съм тотален лаик, обаче тази последната снимка е абсурдна! Напомня ми на корица от рекламен календар на провинциален минимаркет от периода 2005-2006г.

Дата:   09-09-13 21:18

Geil ,
ами тя е на wafen, ставаше въпрос за бял баланс дето той коментираше, не почвай и ти сега с художествена критика, не съди [smile] , отплесваш темата.
[beer]

Автор: wafen   
Дата:   09-09-13 21:43

Автор: igg   
Дата:   10-09-13 01:32

на каква бленда е хубаво да се снима със светкавица ако обектива ми е 18-135мм 3.5-5.6 ? снимах една сватба на бленда 4 но на далечните снимки хората все едно са на без фокус или на 1000 исо примерно ? няма острота

Автор: pepi34   
Дата:   10-09-13 02:44

dodo2000 написа:

> Бих ли дали тогава мнение как
> намирате показаната по долу
> снимка.
> Залата, където е правена е доста
> голяма, снимах със сложен дифузер,
> светкавицата сочеше на 75 градуса.
> Не исках отразена светлина, понеже
> както се вижда цялата залата е с
> някаква дървена ламперия вкл. и
> тавана и сметнах че отразената
> светлина щеше да промени много
> реалните цветове.
> http://store.picbg.net/pubpic/5F/98/d8d766ae00805f98.jpg

> П.С. Умишлено съм скрил лицата.
>

Готин, изкърти ми плочките след този пост направо.Не снимай сватби и нищо отговорно и не се учи върху хората, докато не станеш достатъчно грамотен по въпроса, защото рискуваш да те сполети участта на фотографката от Пловдив, която се обсъждаше в 2 поредни теми повече от седмица. Виждам, че имаш много въпроси, при Бони има специални курсове за напреднали и за сватбена фотография. Уверявам те, отдели едни пари и ги посети, после ще благодариш за съвета.
И друго, баланса не е добър, но ако се снима в РОУ това не те интересува, при обработката ще го направиш точен, даже по-добър от истинския.

Публикацията е редактирана (10-09-13 02:46)

Автор: danov_b   
Дата:   10-09-13 05:00

Ако си снимал в РОУ в тази снимка няма нищо непоправимо.Проблема е ,че когато при снимане смесваш няколко светлнни източника с различна цветна температура винаги ще се получава това.В този случай си смесил дневно осветление (от прозорците на ритуалната зала,те не се виждат в снимката ,но светлината оказва влияние на кадъра),лампите в ритуалната зала и самата светкавица- общо 3 източника с различна цветна температура.Тук акробатиката е да ги балансираш перфектно.Упражнението не е лесно и изисква добро познаване на светлината и цветната температура. [smile]

Публикацията е редактирана (10-09-13 09:01)

Дата:   10-09-13 05:22

igg написа:

> на каква бленда е хубаво да се
> снима със светкавица ако обектива
> ми е 18-135мм 3.5-5.6 ? снимах една сватба
> на бленда 4 но на далечните снимки
> хората все едно са на без фокус или
> на 1000 исо примерно ? няма острота

Ами нормално е да няма.Не може да се сравнява с обектив от 2-3х лева от високия клас. Проблема на евтините обективи е, че освен и без това не особено хубавата картинка, те ограничават да снимаш на бленда минимум 2 позиции по затворена от колкото е възможно. Демек в твоя случай от 5.6 нагоре.Иначе всичко е боза без острота.Като виждам колко струва обектива, предполагам и монитора е от същия клас, което значи, че ако случайно се докопаш до някой про монитор 27 инча и резолюция 2500 на 1080 точки, направо ще получиш сърдечен удар.Универсалните китови зумове са най-скапаните обективи , които може да съществуват. Те не са за работа, за непрофесионалисти са. При липсата на няколко хилядарки може да се започне с 2-3 твърди обектива - един широк, една 50тица и едно 85мм, па макар и от най-евтините - на бленда 1.8 Ще има в пъти по добро изображение от универсалните скапаняшки зумове с променлива бленда и пластмасови лещи.Но снимането с твърда оптика не е за всяка уста лъжица. Иска си доста тичане и гадателски способностти ( от типа познай следващата стъпка на обекта). Та пак на старата тема, дето вече я няма - не напразно някакви хора искат по над хилядарка, за да ви удостоят с вниманието си и да дойдат да похапнат и да пийнат на вашата сватба, че и да поснимат между другото.

Дата:   10-09-13 05:27

danov_b написа:

..........Упражнението не е лесно
> и изисква добро познаване на
> светлината и цветната
> температура. [smile]

И още по-добро познаване на РОУ конвертиращите програми.

Дата:   10-09-13 10:33

Не мога да разбера с какво толкова съм изкъртил някои хора от форума... Снимките са правени в РОУ формат и с Lighroom ще направя корекции на цветовете. Показах снимката, защото както един човек по горе е споменал се смесват няколко вида светлина, вкл. и отразената от дървената ламперия. Все пак вместо някой да дава съвети от рода на "не се занимавай с това, а стани да речем шофьор на такси" никак не са от полза, защото съм сигурен, че всеки в началото не е снимал по различно от това, което съм направил аз.

Публикацията е редактирана (10-09-13 14:55)

Дата:   10-09-13 10:46

А ето например младоженци, платили сумата от 150 лв. на уж професионален фотограф какво за получили за парите си:
https://photo-forum.net/static/forum/2013-09/vaof4282.JPG

http://store.picbg.net/thumb/D2/39/d644c87e7c9fd239.jpg

Публикацията е редактирана (10-09-13 14:54)

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »