Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Филтри за Canon EF-S 10-18
Автор: NikolOB   
Дата:   11-11-15 11:19

Здравейте , наскоро вземах този обектив и искам съвет каква система филтри да избера за него . По възможност от хора които са пробвали.
Обектива е с филтърна резба 67мм , слагам степ-ъп ринга 67-82 , навивам 82мм филтър и винетира на 10мм фокусно . Пари за по големи филтри от 82мм не мисля да давам , затова се замислям за някаква система , кокин Р определено няма да стане. От тук нататъка сте вие!

Отговори на това съобщение
 Re: Филтри за Canon EF-S 10-18
Автор: realnoncho   
Дата:   11-11-15 11:23

А един тънък(slim) 67mm филтър не върши ли работа?
Аз имам 55мм такива за EF-M 11-22 и няма проблеми.

Автор: axlastro   
Дата:   11-11-15 11:44

Определено със степ ъп на широкото ще винетира. Аз ползвам 11-22 с такъв към 58мм и винетира, но не ми се дават пари за още ND филтри на 55мм и просто снимам на 12мм

67мм е хубава резба - доста канонски обективи има на този размер (35/2IS, 70-200 4L, а тези на 58 мм могат да се ползват с такива. Ако не ползваш 1000 различни фултъра, на 67мм цените не са толкова непоносими. Трябва ти общо взето един градиентен и 2 неутрални.

Дата:   11-11-15 11:54

Така се получи че имам свестни филтри на 82мм , канон 17-55 е с 77мм филтър , обаче иска само слим филтри , и аз минах на 82мм.
Сега пак да купувам на 67мм , нещо не ми харесва . По добре да взема цяла система с холдър и да мога да си редя няколко един зад друг без винетиране.

Автор: lamerko   
Дата:   11-11-15 12:01

Едиствено кокин/лии стъкло със заден захващащ холдър няма да влоши винетирането. С наистина "слим" пръстен ще минимизираш ефекта (ще е видим само на най-отворено), но за поляризационен нещата стават малко по-сложни. При тях пак има вариант с холдър и въртящ елемент. Ако слагаш филтър на затворени бленди - като цяло няма драми :)

Автор: simbon4o   
Дата:   11-11-15 12:14

Този обектив няма проблеми с дебел 67мм дори на 1.5х кроп камера при 10мм така че с 82мм проблем ще е от степъп ринга. Намери плитък такъв и ще трябва и 3 филтъра да може да се навият без проблем. При мен на 3 филтъра 67мм неслим модели отивам на 12мм за да не винетира. Но с 2 почти се получава И на 10мм.

Дата:   11-11-15 12:28

ОК ще намеря филтри на 67 за да пробвам , но така или иначе съм се навил вече да взема цяла система.
И въпроса вече е при Cokin Z Pro с два или три филтъра ше има ли винетиране или ще трябва направо Cokin X Pro да се вземе. (може и да не е кокин системата но за този размер филтри става дума 100мм за Z Pro и 130mm за X Pro).
Ако има някой от Варна с налична система за 100мм филтри и ринг на 67мм , му предлагам да му отнема няколко минути от времето , срещу няколко бири.

Автор: kvakioh   
Дата:   11-11-15 15:04

Нямам 10-18, но ползвам на кроп Сманянг 12мм и с Cokin Z няма проблеми. само че ползвам Zomei държач. Няма винетиране дори с 3 плочки филтри.
Най-добре е тънък CPL или ND на ринг като филтър, с плочки е по-скъпо.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »