Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помощ за избор на обектив-снимане на видео на тъмно
Автор: bestlap   
Дата:   22-01-15 19:03

Здравейте ! Ще се радвам на съвети относно покупка на нов обектив защото с този който имам е трагедия :) Апарата който имам е Nikon D3200 с китовия 18-55 обектив.Търся нещо по-светлосилно защото снимам на слабо осветени места ето последното ми видео >> http://vbox7.com/play:c0509f7ed2 което е меко казано пълна трагедия :) Блендата беше отворена до край исото към 800 и скоростта на затвора я бях свалил чак до 1/30 а снимам в 24п и е желателно да не падам по 50 [smilie2] [smilie2] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ за избор на обектив-снимане на видео на тъмно
Дата:   22-01-15 19:05

Забравих да вметна ,че търся оптимален вариант като цена/качество защото не мога да си позволя 500 лв за обектив :)

Автор: lamerko   
Дата:   22-01-15 19:14

50/1.8 например. Ама какво точно смяташ да фокусираш на отворена бленда?

Дата:   22-01-15 19:20

Виж видеото което съм дал в първият коментар-ето такова видео ще се снима в 99% водещия не мърда много много и е на няколко метра от апарата.[smilie7]

Автор: chrisnoch   
Дата:   22-01-15 19:24

За любителско видео не е чак токова зле, споко!
Ако държиш да е варио обектив - Тамрон 17-50/2.8 е най-достъпната опция. Ако снимаш предимно подобни сюжети, би могъл да се справиш и само с Никон 50/1.8, който е доста по-бюджетно решение, особено 2-ра ръка.

Дата:   22-01-15 19:31

Благодаря ще потърся никон 50/1.8 да видим дали ще излезе нещо [beer] [beer]

Автор: Simbon4o   
Дата:   22-01-15 19:42

50 ще дойде твърде дълъг и почти няма да остане "пейзаж" зад човека. По-скоро търси 35 1.8 като бюджетно решение. Китака ако си го ползвал като гледам на по-широкото там е около 4.0 бленда, което значи че с тамрона 17-50 2.8 ще спечелиш най-много 1 стоп и от 800исо ще свалиш на 400, не е нещо колосално като постижение. За сметка на това ще има по-плитък фокус и модела лесно ще излиза от него.

Сещам се за нещо евтино и просто - отиваш на практикер или подобен магазин и пазариш един обикновен халогенен прожектор. Халоген за да е с наженаема жичка - светлината им е по-близка до интериорната в подобни места и спектъра е по-добър от на енергоспестяващите. С помощта на малко хитрини като отразяване от бял таван или ползването на бял чадър пред него може да направш меко осветление и достатъчно силно, че да свалиш исото без да отваряш повече бленда и китака ще ти върши работа.

Д3300 също така е прилично подобрен в областта на видеото ми се струва. Един микрофон или отделен рекордер с микрофон ще подобри звука и това е в общи линии. Останалото е постпроцесинг и в тубата има достатъчно по темата.

Дата:   22-01-15 19:56

Хм значи до момента се спрях на 35мм :) А иначе аз и сега ползвах home made осветление :D >>
http://s21.postimg.org/3wwotkgtz/10918995_901126739920619_9010758182270525798_n.jpg

А без него исото минаваше 1000++ :( Ще потърся един 35мм обектив и ще видим резултата :) Благодаря за съветите :) [smilie7]

Автор: deerstalker   
Дата:   22-01-15 20:32

35 милиметра не е лош, но 28мм или 20мм ще е по удачен вариант. Ако цените са прекалено високи, намалете харчовете за химия. Успех. [smile]

Дата:   22-01-15 20:35

Ако говорим за идеален вариант сигма 18-35 1.8 решава всички проблеми и е страхотна за видео. Но мисля, че и с наличната техника плюс една две лампи още ще стане работата.

Автор: lamerko   
Дата:   22-01-15 20:36

Халогена може да освети обекта твърде много спряма останалата част от интериора - гледам, че залата не е толкова малка, а тавана е неподходящ за отразяване. Огледалата вдъното също няма да помогнат :)

Дата:   22-01-15 20:45

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=17&product=12078&show=additional ако за това става въпрос определено нямам пари :) търся нещо втора ръка до 200-250 лв

Дата:   22-01-15 21:03

35 1.8 е това което ти трябва евентуално, но понеже взеха да предлагат 20 1.8 и 28 1.8 дето са пак хиляди левове и реших да предложа нещо по-подходящо за тяхните пари.

Автор: stef7   
Дата:   22-01-15 21:11

Също съм за 35мм f1.8, който съответства на "нормален" обектив за full frame. Снимаш човек от кръста нагоре, това ми се вижда оптималното фокусно разстояние. Ако искаш повече инвентар в кадър, правиш няколко крачки назад. На твое място бих се пробвал на f2.8 или дори f2 за да видя как ще изглеждат нещата с леко размазан фон.

Иначе според мен няма причини ISO 800 да те притеснява. Сенсора на този модел е много добър при високите ИСО и шуми малко. Мисля до 1600 почти няма шум, даже 3200 с NeatVideo ще е ОК.

За осветление ползват и LED с дифузери, цените не са никак високи. Примерно това:
https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=44049

Ако си в София или наоколо такова осветление може да се наеме от dynaphos. После като видиш, че става може и да си купиш.

Автор: stef7   
Дата:   22-01-15 21:33

За обектив може да минеш и още по-тънко. Има доста прилични ръчно фокусни обективи от филмовата ера. Наскоро се сдобих с един Vivitar 35mm f1.9, изцяло метален, голяма и много плавна гривна за фокусировка с дълъг ход, която е оргомен плюс за видео. Покрива Full Frame, което при мен беше задължително. Бокето му ми допада доста. Цената беше около 100лв. Никонския байонет е малко ограничителен, но ако се търси може да се намери нещо.

Но и Никонския 35mm f1.8 не е скъп а е отличен обектив като оптика. И си имаш автофокус за фотография.

Публикацията е редактирана (22-01-15 21:35)

Автор: deerstalker   
Дата:   22-01-15 21:49

Ако съберат смелост и икономисат от ядене, химия и някой други далавери, има няма за един месец имат два бона

Автор: chrisnoch   
Дата:   23-01-15 02:52

Видео по принцип се снима с ръчен фокус. Неслучайно камерите за дигитално кино нямат автофокус.
За твоите цели не ти трябват стойности на блендата по-отворени от 2.8! Колкото по-отворена е блендата, толкова по-малка е дълбочината на рязко изобразяваното пространство (DOF). За сюжетите, които снимаш, плитък DOF не бих препоръчал, а и ще имаш доста по-големи проблеми с фокусирането.
Имай предвид, че режимът Live View на Nikon D3200 (в който снимаш видео) има една доста тъповата особеност! След като влезеш в този режим, не можеш да контролираш блендата. Иначе казано, трябва да излезеш от Live View, да промениш блендата и след това отново да влезеш в Live View.
Според мен (може и да греша!) ти изобщо не обръщаш внимание на стойностите на блендата - т.е. не използваш напълно светлосилата на оптиката, с която разполагаш. Забрави автоматичния режим и снимай на "А" (приоритет на блендата) и настрой възможно най-отворената бленда (най-малката възможна стойност) преди да влезеш в Live View.
Успех!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »