Автор: nyamago
Дата: 03-11-14 12:48
Уличната фотография (на хора!) бива два вида: със знанието (и позволението) на обекта, и без неговото знание.
За първия вид не ти трябва специален апарат, с всеки става и твоя си е много добър и за такава цел. Вариантът 'със знание, но без съгласие' вече си го изпитал - смяна на апарата нито ще ти даде повече съгласие, нито ще те отърве от боя ако, пази Боже, ти налетят :)
За снимки със съгласие на обекта се иска повече 'човешки' подход и умения за общуване с непознати, отколкото фото техника. Познавам добри улични фотографи, които просто омайват хората, така ги предразполагат, че охотно се снимат и дори 'съдействат'. На мен не ми се удава - индивидуално е.
Снимките без знание на обекта също се делят на два вида: с риск фотографът да бъде разкрит и без такъв риск. Вторият вид неправилно наричат 'папарашки' - има се предвид снимането с дълги обективи от безопасно разстояние, извън полезрението на обекта и на околните, ако не е сам. Тук във форума съм забелязал да се цупят с презрение на такава фотография, но си е легитимен 'стрийт' - отделен (под-)жанр и по света има много добри образци от него.
Другият вид (очевидно те нтересува той и повечето отговори са за него) - е от по-близка дистанция, когато и самият фотограф е в полезрението на обекта. А се опитва да не привлече внимание и да заснеме кадри преди (или без изобщо) обектът да се усети. Това също може да се прави с всякакъв апарат, но тук особено помагат определени качества и функии на апарата:
- Компакетен размер: може лесно да се носи скрит и да е вади само за кадъра, дори по-малките се носят полу-скрити в дланта на отпусната ръка до момента за повдигане и снимка. Дори когато е видим, не привлича с 'професиоален' вид, малкият апарат винаги се приема за 'любителски' и се филтрира от периферното зрение като безопасен.
- Бързо кадриране и фокусиране: всяко 'туткане' с насочен обектив и взиране във визьора ще привлече внимание. Значи ти трябва или:
- Възможно най-бързия автофокус на пазара за момента, или
- Ръчен обектив, фокусиран предварително (или на избрана дитанция или 'хиперфокално'). Последното работи много добре, особено с по-дълбока рязкост - каквато при еднаква диафрагма имат по-широките обективи. Те помагат и за
- Кадрирането: с широкото не е нужна особена прецизност на осечката, обектът лесно се улавя и без гледане във визьора, което е важно.
- Подвижен (шарнирен) екран: изключително предимство, позволява кадриране 'от пояс' (или 'от хълбок' както казват ловците). Защото вдигането на апарата до нивото на очите вече крещи 'Вижте ме, аз снимам!'
- Сензор с високо използваемо ИСО: не за нощен 'стрийт' (макар и в него да има много хляб), а за да имаш дълбока рязкост с притворена диафрагма И СЪЩЕВРЕМЕННО бърза скорост за избягване на размазване от динамиката на ситуацията (като снимаш набързо и незабелязан, не разпъваш стативи по улиците : )
- Безшумен затвор: желателно, макар не винаги налице. Позволява серия или поне втори дубъл без все още да те забележат. При шумния затвор още първият кадър те издава и си дотам.
- - - - - -
Като сумираме горното, излиза че ти трябва: малък компактен апарат - очевидно безогледален със сменяема оптика или висок клас 'сапунерка' с несменяема но добра оптика. Умерено широк обектив някъде в диапазона 18 - 40 мм (ФФ еквивалент, ако тялото е кроп). 24-35 както горе посочиха е оптимално. Ако е АФ - тялото трябва да осигурява най-бързия АФ който можеш да намериш. Високо използваемо ИСО, шарнирен екран и като желана опция - безшумен затвор.
На пазара има поне половин дузина модели от различни марки, които ти дават това и са идеални за жанра.
На слука!
|
|