Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 макро снимки без макро обектив
Автор: ViliDobreva   
Дата:   05-11-14 22:51

Здравейте. Имам Канон ЕОС 550Д с китов обектив и един 50мм 1,8 обектив, купуван скоро. Макро фотографията е нещото, по което се запалих, но нямам възможност да купувам макро обектив, затова от два дни чета за възможностите за макро снимки с други средства. Обърнатият обектив ме плаши, имам чувството, че мога да издраскам обектива или да влезе прах в апарата, а и не мога да контролирам диафрагмата и снимките не стават сполучливи (пробвах като просто обърнах обектива, без да имам адаптер). Най-много сякаш ми харесва идеята за удължителните пръстени, които обаче ако са с автофокус и управление на диафрагмата са скъпи (и все пак много по-изгодни от макро обектив). Та... бихте ли ми дали мнение за следните пръстени:

1

2

3

4

5 - този е без автофокус и контрол на диафрагмата, но има доста такива и са изгодни. Някой да е снимал с такива?

Ще се радвам ако споделите опит и мнение. Благодаря [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: макро снимки без макро обектив
Автор: ve_sselin   
Дата:   05-11-14 23:19

Ще ти кажа нещо което ще ти спести време и разочарования и не го приемай като заяждане, а като съвет от човек, който е бил на твоето място - с трици маймуни не се ловят. Отначало пробвах с лещи, обръщащи пръстени и се опитвах да се самоубедя, че резултатите са задоволителни, докато не си взех един макро обектив , втора ръка от ибей и тогава ми се отвориха очите, че преди това само съм си губил времето. Още от първата снимка ми висна ченето и съжалих, че не съм го купил по-рано! Успех!

Автор: vAnko0   
Дата:   05-11-14 23:33

С пръстена обектива се завива чудесно, няма от къде да влезе прах. Контрола на диафрагмата може да го застопориш с клечка на желаната бленда и след това да си щракаш. Хубавата страна е, че разстоянието от обекта е достатъчно голямо за да не го надраскаш, минуса е, че ако няма достатъчно светлина (или светкавица) ще трябва и статив. Нищо не пречи да пробваш, мен не ми хареса и аз съм на мнението, че добър заместник на обектива няма :)

Автор: realnoncho   
Дата:   05-11-14 23:58

Аз имам 13мм(прилича на тези от линк 4) и при някои условия върши работа с Canon 40 2.8 за компактно решение с по-голяма дълбочина на фокус.

За всичко друго имам по-дълъг макро обектив.

Автор: jsashkov   
Дата:   06-11-14 00:42

Ползвам точно позиция 4 и се справя отлично, но я ползвам с макро обектив за по-голямо увеличение.

Автор: kvakioh   
Дата:   06-11-14 00:51

ЗА макро с 50мм или китов 18-35 трите броя пръстени са излишни. Освен ако за в бъдеще не се купуват по-дълги като мм. САмо 12мм стига.
Най-добре- купува се един ринг 12мм Канонски екстендер, оригинален.
Extension Tube EF 12mm се води, добри резултати. Върви на всякакви тела Канон. 100лв за като нов. Или се купуват Кенко и се продават или с някой познат, на който му трябват 21мм и 36.
По-големите мм ще удължават прекалено много. На 50 мм, тези 36мм не стават за фокусиране, прекалено става разстоянието между обекта и матрицата, 50мм стават недостатъчни като обектив.
Иначе за комплекти пръстени- Кенко. Но тези от линковете само пише, че са Кенко, но снимките са на разни ментета. Има и Полароид, ползвал съм такива, автофокусни, към 65-70лв са, малко по-лоша изработка от Кенко, но биват.
Задължително е да са с автофокус. Евтините кухи рингове, които са по 10-20 евро най-често са лошо качество и надират или забиват в байонета. Съмнителни са. Макар че има и добри бройки, но така насляпо е трудно да се уцели.
Най-добре макро обектив, един е 300лв 50/2.5 макро с доста добри резултати след известно време опит с него. Не е макро 1:1, но е много по-добре от рингове и т.н. Дори ръчнофокусен макро е по-добре, то не трябва в доста случаи автофокус и бързодействие.
Макролещи отрпред на обектива са най-зле- оптически развалят и кривят картината, ако ще да са за 500лв.
Има и вариант, макар че гледам не се иска, но все пак- обърнат китов обектив 18-55 от 300Д- 70-80лв, ринг за захващане за байонета- 10-20лв. Резултатите са доста добри след като малко се позанимае човек.
Всичките тези неща са изпробвани, като бих ги подредил така: най-зле- лещи отпред, след това с екстендери или обърнат обектив горе-долу приблизителни резултати. Най-добре- макро обектив.

Автор: prisonbreak   
Дата:   06-11-14 08:20

За 100лв. грубо, макро снимки няма да получиш. ДПо-добре си купи макара и ръчно фокусен стар обекрив, но да е макро. Изличшни пари и чакан.Виж базара.

А ако имаш пари и се насочил към макрото като цяло, си вземи хубав макро обектив. На Канон не ги знам, как са. Аз имах никор 105/2.8G VR. Невероятен. Но установих че макрто не ми е на сърце и го продадох.

Някой пак ще си го купя. [beer]

П.С. Намери си една сигма 70-300 макро за 150/200лв. и си свиркай.

Другото което разбрах за малкото време с макро обектива е, че на 2.8 не се снима макро. Знаещоте да ти обясбят защо.[beer]

Ето , един колега продава сигма.
https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=1735

Публикацията е редактирана (06-11-14 08:24)

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   06-11-14 08:22

Вили купи си евтиният тамрон 70-300 макро , виждал съм задоволителни резултати с 550д и не се занимавай с глупости.

Автор: ffoko   
Дата:   06-11-14 09:45

Не се занимавай с глупости. За около 400 лева може да се намери Тамрон 90 макро 1:1. Перфектен е!

Дата:   06-11-14 09:53

Благодаря на всички, че толкова бързо се включихте. Разбирам, че макро снимки най-добре се правят с макро обектив. Честно казано идеята да си купя използван обектив ме притеснява по разбираеми причини, но когато бюджетът е ограничен може би ще трябва да се престраша.
Ще ми кажете ли защо има толкова противоречиви мнения за макро фотографията като цяло, що се отнася до типа обектив (дали да е твърд или варио)? Това по-скоро предпочитание ли е или си има и техническо обяснение?

И ще се радвам да науча защо "на 2.8 не се снима макро", както е казал prisonbreak. Безплатни уроци не отказвам [smile]

Автор: marves   
Дата:   06-11-14 09:59

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: sherbit   
Дата:   06-11-14 10:20

Моя опит за без пари :) Един телеобектив в моя случай 55-200 отваряш максимално блендата, към него долепям обърнат Хелиос 44-2 (той с затворена бленда). Преминаваш изцяло на ръчни настройки и си играеш.

http://sherbit.ddns.net/adv,/pkg/WordPress/wp-content/uploads/2014/06/DSC0047.jpg

http://sherbit.ddns.net/adv,/pkg/WordPress/wp-content/uploads/2014/06/DSC0042-web.jpg

кадъра е без кроп

Самия Хелиос има вътре юстиращи пластини, ако се заиграеш с тях също има някакви резултати, Никон имат някакво предимство тук.

Публикацията е редактирана (06-11-14 10:49)

Автор: valdy   
Дата:   06-11-14 10:21

На 2,8 ще имаш много малка дълбочина на фокуса .

Най-добрият вариянт е маккро обектив , освен ако не искаш да постигнеш по голямо увеличение - 2:1 ,3:1 ,4:1 . Но тогава се
снима още по трудно заради по-малката дълбочина на фокуса.

Пръстените въобще не влошават качеството , но намаляват много светлината и трябва да има и светкавица.

Така че си вземи един макро обектив и ако се запалиш по макро фотографията ще продължиш с инвестициите в други играчки .

Дата:   06-11-14 10:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: RazorJack   
Дата:   06-11-14 10:42

зависи какво разбираш под "макро" :)

Иначе ето една и от мене за без пари - руски копирен обектив Индустар 96У + екстендери. Това е целия кадър не е кроп.

https://photo-forum.net/static/site_pics/150/1397571690_bee.jpg

Дата:   06-11-14 10:46

Автор: sherbit   
Дата:   06-11-14 10:57

Това е само с промяна на юстиращите пластини на Хелиос 44-2 + Никон без оптичен елемент.

http://sherbit.ddns.net/adv,/pkg/WordPress/wp-content/uploads/2014/05/DSC0329-web.jpg

за голям размер

Публикацията е редактирана (06-11-14 10:59)

Автор: ss_sgp   
Дата:   06-11-14 10:58

Макро 50мм мисля, че ще те изненада неприятно, по-скоро 90-100мм обектив.

http://i60.tinypic.com/e6pveb.jpg

Автор: aldygreen   
Дата:   06-11-14 11:48

@ViliDobreva

Погледни сайта от линка по-долу. Там на разбираем български език подробно е обяснено всичко.
Тук, във форума, ще ти е трудно да отделиш "зърното от плявата".

МАКРОФОТОГРАФИЯ

[shtrak]

Дата:   06-11-14 13:31

@marves, снимките с тамрона ми харесват, но не намирам обяви за по 200 лв... Всички са над 350.
Убедихте ме да събера пари и да си купя обектив, а не заместители :)
Знам, че всеки си има предпочитания. Преди, когато си търсех фотоапарат, бях попаднала на един блог, където бях харесала снимки, правени с Тамрон, беше 60мм макро. После обаче четох доста добри отзиви и за Сигма. Ще продължа да сравнявам, може и тук да споделяте мнения за макро обективите, от които вие сте доволни, и така да ми помогнете да избера... И пак да попитам, твърд или варио обектив е по-добър за макро, и защо?
Много блгодаря на всички за полезната информация [thankyou]

Автор: prisonbreak   
Дата:   06-11-14 13:56

Сравнението можеш да го направиш само ти. Всеки един афтор снима и обработва кадрите по свой си начин.Негов е стила на снимане. Едни правят добри кадри с тамрона, други със сигмата.

Ти трябва да решиш за себеси с кой точно да снимаш. КАК?
Отиваш и ги пробваш и двата модела.Пребираш се в къщи и сравняваш кадрите на монитора.[beer]

Автор: kvakioh   
Дата:   06-11-14 15:12

САмо твърд макро може да даде острота и т.н. Това, че са сложили макро на някой си 70-300 обектив от Сигма или Тамрон не значи, че е добра идея. Освен това макрото не е 1:1 там, ами най-често е 1:3 или 1:4, което предполага и големи разстояния между снимащия и обекта, към метър и повече.
Тамрон 70-300 има вариант евтин за макро, в Бг се продава на завишена цена от 180 и нагоре лв, а реално струва под 130-150лв макс.
Единственият варио обектив макро, който дава добри резултати, е Никон 70-180, но цената му надвишава 1500лв дори на втора ръка.

Публикацията е редактирана (06-11-14 15:13)

Автор: vicking   
Дата:   06-11-14 18:24

Аз например нямам макрообектив. Моите макроси са снимани само с пръстени(безконтактни-за $5), обърнат евтин обектив /Миранда 28мм/ или пръстени и телеобективът ми 80-200. Ако мислиш, че като качество са ти достатъчни, тогава като за начало пръстени стигат. Важното е да имаш контрол над блендата или от обектива или чрез пръстените. После, ако решиш че ще наблягаш на макрофотографията ще ти трябва макрообектив. Чакаме снимки!

Публикацията е редактирана (06-11-14 18:33)

Автор: aldygreen   
Дата:   06-11-14 19:20

vicking написа:

> Аз например нямам макрообектив.
> Моите макроси са снимани само с
> пръстени(безконтактни-за $5),
> обърнат евтин обектив /Миранда
> 28мм/ или пръстени и телеобективът
> ми 80-200.

https://photo-forum.net/static/site_pics/116/1402050879_VIC_7463.jpg

За голям размер чукни линка.

С кой обектив и на каква бленда е сниман този кадър? Прави ми впечатление, че дълбочината на рязкост е доста голяма.
[beer]

P.S. Картинката си има EXIF, в който няма информация за фокусната дължина на обектива.

Публикацията е редактирана (06-11-14 21:14)

Автор: vicking   
Дата:   06-11-14 20:45

с 80-200 вероятно на ф16 няма как да помня щото нямам екзиф. мисля че е 2 макро ринга с обща дължина към 40мм. и светкавица естествено.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »