Автор: metodiev_martin
Дата: 08-04-14 00:26
След като обиколих из Източните Родопи преди няколко дни, затвърдих мнението си, че повечето куци ерропейски проекти, свързани с туризма и развитието на отделни райони, досъсипват и малкото останали природни забележителности и исторически обекти, с цел някаква финансова облага на определен кръг хора.
След проправянето и гладкото асфалтиране на планински пътища, псевдо туристът Х само трябва да си запали колата и да отиде, където му е кеф. След това да си извади скарите, масите, шатрите и музиката и да си прави панаир, като след себе си оставят обилни количества отпадъци и куп други екстри, присъщи за гореспоменатите (надписи със спрейове по скалите, издълбани кори на дървета и др. идиотизми)
Така например, преди няколко дни, бях озадачен от туристическата "атракция" наречена "ДЯВОЛСКИ МОСТ" до която, щедрият "ЕС" е "построил път" за да може всеки безпроблемно да си качи автомобила на моста отгоре, да го снима с телефона, да направи "цър-пър" (ей, че ме изкарва от кожата тоя израз) да си изхвърли боклуците в преливащия от боклуци контейнер и да си се прибере в къщи за да се тагне във фейсбук.
Бях потресен от гледката на 20-тина, 30 човека туристи, на и около въпросния "Дяволски мост", част от които опушваха района със скари, а друга част озвучаваха с мазна долна музика с ориенталски мотиви. Каси с бира, тарелки с кебапчета, очаквах някъде да видя и плакати, че на еди си коя дата ще пее някой чалгар. Отначало реших, че съм сбъркал дестинацията, защото наново реставрирания мост не изглеждаше, като от снимките в интернет, но упътванията и табелите по ново-асфалтирания път, потвърждаваха автентичността му. Реших, че съм уцелил "ракиено време" и реших да продължа по течението на реката и да търся начин да стигна до намиращите се на хълма къщи, с надеждата след час-два-три нещата да станат по-нормални, но уви.
Явно че сметките ми бяха грешни, тъй като след час и половина, част от псевдо туристите бяха прибрали скарите, но пък бяха дошли нови автомобили с регистрации "Х" и "К" с още по-мазни ориенталски ритми, който надигаха галони с бира в новопостроените импровизирани беседки/барбекюта, а мостът и околностите, вече се бяха напълнили с рибари, мачкащи нервно кенове от бира и мятащи фасове във водата.
Жалка картинка, която ме изкара извън равновесие, почнах да хуля на ляво и дясно като истински див селянин, и без една снимка на въпросното място си тръгнах ПЕША, обратно по пътя.
Дори да се абстрахираме от грозната атмосфера и неадекватно реставрирания мост (поне според мен) замърсяването на района от всякакви битови отпадъци е видимо (от парчета фаянс, асфалт, бутилки от двигателно масло, до стари дюшеци и спукана вътрешна гума от камион/автобус, която беше заклещена между речни камъни).
А обяснете ми аджеба, какъв е кефът от това, да пътуваш N брой км., да си свалиш раницата от багажника, да снимаш някаква известна забележителност, да се наядеш, напиеш и да се прибереш в къщи?
Примерът за жалост не е изолиран, а практиките със строенето на пътища и лифтове за "развитие на туризма" съсипват брутално и малкото останала природа. След време ще се радваме на архивни снимки и ще си спомняме - ей, тука на мястото на тия магазини за сувенири, едно време имаше мост, който реставрираха по европейски проект, който след това беше превърнат в кръчма, а накрая реституиран на някакви бизнесмени от Кърджали, които го направиха търговска улица за сувенири в близост до СПА хотелът, в който сега сме отседнали.
С цел за пореден път да обидя голяма част от потребителите (този път, това няма да бъдат сватбените ФОТОграфи), ще изкажа скромната си хипотезата, че подобен род туризъм и фотография са идиотски извратен начин за убиване на свободно време, които провокират "инвеститори" от всякакви браншове да търсят начин да правят бизнес на гърба на природата.
Примери мога да дам и от Перперикон и Татул, където мними иманяри, правещи се на туристи, посред бял ден тършуват из древните светилища за да чупят парчета от историческите паметници, които да продават на заблудени туристи (парчета от делви, камъни от зидове, части от каменния трон на владетеля, бяха само част от нещата, които предлагаха)
Явно, че унищожаването на природата и историческите обекти, означава европейска интеграция, че ЕС дава милиони за такива проекти. Улесни достъпа на туристи до даден обекти и гледай "интеграция" и "развитие"....
|
|