Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 За европейските проекти, туристическите пътеки и псевдо туризма...
Автор: metodiev_martin   
Дата:   08-04-14 00:26

След като обиколих из Източните Родопи преди няколко дни, затвърдих мнението си, че повечето куци ерропейски проекти, свързани с туризма и развитието на отделни райони, досъсипват и малкото останали природни забележителности и исторически обекти, с цел някаква финансова облага на определен кръг хора.
След проправянето и гладкото асфалтиране на планински пътища, псевдо туристът Х само трябва да си запали колата и да отиде, където му е кеф. След това да си извади скарите, масите, шатрите и музиката и да си прави панаир, като след себе си оставят обилни количества отпадъци и куп други екстри, присъщи за гореспоменатите (надписи със спрейове по скалите, издълбани кори на дървета и др. идиотизми)

Така например, преди няколко дни, бях озадачен от туристическата "атракция" наречена "ДЯВОЛСКИ МОСТ" до която, щедрият "ЕС" е "построил път" за да може всеки безпроблемно да си качи автомобила на моста отгоре, да го снима с телефона, да направи "цър-пър" (ей, че ме изкарва от кожата тоя израз) да си изхвърли боклуците в преливащия от боклуци контейнер и да си се прибере в къщи за да се тагне във фейсбук.

Бях потресен от гледката на 20-тина, 30 човека туристи, на и около въпросния "Дяволски мост", част от които опушваха района със скари, а друга част озвучаваха с мазна долна музика с ориенталски мотиви. Каси с бира, тарелки с кебапчета, очаквах някъде да видя и плакати, че на еди си коя дата ще пее някой чалгар. Отначало реших, че съм сбъркал дестинацията, защото наново реставрирания мост не изглеждаше, като от снимките в интернет, но упътванията и табелите по ново-асфалтирания път, потвърждаваха автентичността му. Реших, че съм уцелил "ракиено време" и реших да продължа по течението на реката и да търся начин да стигна до намиращите се на хълма къщи, с надеждата след час-два-три нещата да станат по-нормални, но уви.
Явно че сметките ми бяха грешни, тъй като след час и половина, част от псевдо туристите бяха прибрали скарите, но пък бяха дошли нови автомобили с регистрации "Х" и "К" с още по-мазни ориенталски ритми, който надигаха галони с бира в новопостроените импровизирани беседки/барбекюта, а мостът и околностите, вече се бяха напълнили с рибари, мачкащи нервно кенове от бира и мятащи фасове във водата.
Жалка картинка, която ме изкара извън равновесие, почнах да хуля на ляво и дясно като истински див селянин, и без една снимка на въпросното място си тръгнах ПЕША, обратно по пътя.

Дори да се абстрахираме от грозната атмосфера и неадекватно реставрирания мост (поне според мен) замърсяването на района от всякакви битови отпадъци е видимо (от парчета фаянс, асфалт, бутилки от двигателно масло, до стари дюшеци и спукана вътрешна гума от камион/автобус, която беше заклещена между речни камъни).
А обяснете ми аджеба, какъв е кефът от това, да пътуваш N брой км., да си свалиш раницата от багажника, да снимаш някаква известна забележителност, да се наядеш, напиеш и да се прибереш в къщи?

Примерът за жалост не е изолиран, а практиките със строенето на пътища и лифтове за "развитие на туризма" съсипват брутално и малкото останала природа. След време ще се радваме на архивни снимки и ще си спомняме - ей, тука на мястото на тия магазини за сувенири, едно време имаше мост, който реставрираха по европейски проект, който след това беше превърнат в кръчма, а накрая реституиран на някакви бизнесмени от Кърджали, които го направиха търговска улица за сувенири в близост до СПА хотелът, в който сега сме отседнали.
С цел за пореден път да обидя голяма част от потребителите (този път, това няма да бъдат сватбените ФОТОграфи), ще изкажа скромната си хипотезата, че подобен род туризъм и фотография са идиотски извратен начин за убиване на свободно време, които провокират "инвеститори" от всякакви браншове да търсят начин да правят бизнес на гърба на природата.
Примери мога да дам и от Перперикон и Татул, където мними иманяри, правещи се на туристи, посред бял ден тършуват из древните светилища за да чупят парчета от историческите паметници, които да продават на заблудени туристи (парчета от делви, камъни от зидове, части от каменния трон на владетеля, бяха само част от нещата, които предлагаха)
Явно, че унищожаването на природата и историческите обекти, означава европейска интеграция, че ЕС дава милиони за такива проекти. Улесни достъпа на туристи до даден обекти и гледай "интеграция" и "развитие"....

Отговори на това съобщение
 Re: За европейските проекти, туристическите пътеки и псевдо туризма...
Автор: chrisnoch   
Дата:   08-04-14 02:43

Не поставяйте каруцата пред магарето! Проблемът не е в улеснения достъп, а в "културата" на "туристите"!

Автор: MarinY   
Дата:   08-04-14 03:10

Да, в това е проблемът. Защо в курорт имащ капацитет на въжените линии 45000 души в час, няма боклуци, а музиката е вятърът?[smilie7]

Автор: crownmaker   
Дата:   08-04-14 08:17

Не са куци европейските проекти.Прости,алчни и овластени са хората,които използват парите на Европа,а културата на повечето останали в България е най-куцото нещо в случая и не само в този[smilie2]

Автор: adorable   
Дата:   08-04-14 08:36

Колега много си прав, за съжаление... Аз имам фотоапарат от 5 години и покрай него обикалям с колелото заради страстта наречена фотография. Да ти кажа, че почти навсякъде е така. В близост до моя дом има езеро, до което ходя почти всеки ден (за да снимам и да рисувам от натура). Покрай това езеро (то май е по-правилно да се нарече блато) има поляна. Ами какво да ти кажа.... Същата история. Идват някакви хора с коли, спират, забавляват се и послe само боклуци! Ей, онзи ден отивам рисувам, снимам правя си кефа и вечерта се прибирам да си спя у дома... На другия ден точно на поляната кенове от бира. Да не говорим, че покрай пътя има десетки пластмасови бутилки, опаковки от вафли, кифли и какви ли още не чудесии. Ама как не бях там да ги видя кои са, че да им тегля една голяма м*йн*! Честно да ти кажа, че на хората въобще не им пука за природата... Ходят, забавляват се, ама никой не се сеща да разкара боклука след себе си. Все повече се убеждавам, че хората в тая държава са НЕкултурни, НЕобразовани, НЕвъзпитани, НЕинтелигентни НЕхранимайковци.... Жалка и тъжна работа!

Автор: J0R0   
Дата:   08-04-14 08:38

Ако това те успокоява и край пирамидите в Кайро е същата работа :)
Защо не снима цър-пър и бирите?

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   08-04-14 08:47

Малък, но много прост народ ...

Автор: ksuhorukov   
Дата:   08-04-14 09:49

За дяволския мост край Ардино ли говориш? Кога пък до там направиха път? Последно бях миналия Май.

Автор: sherbit   
Дата:   08-04-14 10:04

Такова е пълна гнусотия. Около манастирите е като някакъв долнопробен битак.........

Автор: Alsand   
Дата:   08-04-14 10:06

За съжаление на дивото българско племе трябва максимално да му се затруднава достъпът до природните забележителности. Аз неслучайно не стъпвам на Седемте рилски езера, откакто там построиха лифт. Просто нямам нерви безсилно да гледам тази разсипия. [smilie23]

Публикацията е редактирана (08-04-14 11:41)

Автор: uri64   
Дата:   08-04-14 10:47

Мога само да се съглася с автора и Alsand.....[smilie8]

Автор: sherbit   
Дата:   08-04-14 10:51

Извода е показвайте си снимките, но не казвайте много за местата, които посещавате.

Автор: ecobo   
Дата:   08-04-14 11:07

metodiev_martin написа:

> Явно, че унищожаването на
> природата и историческите обекти,
> означава европейска интеграция,
> че ЕС дава милиони за такива
> проекти. Улесни достъпа на туристи
> до даден обекти и гледай
> "интеграция" и "развитие"....

Това ЕС да е виновен за нашата кочина не беше ли опорна точка на комунистите и атакистите? И то много сгрешена опорна точка!!!

Автор: vkk1   
Дата:   08-04-14 11:13

Аз не съм съгласен с твърдението на автора.
Пътища до забележителностите трябва да има и колкото по-хубави - по-добре. Те са затова, за да се гледат и снимат от хората. Когато има интерес към тях - се поддържат, иначе просто загиват и саморазрушават.
Не може всеки да драпа като планинска коза по баири.
Ами ако искам да покажа забележителностите на детето, което е на две години, как ще се случат нещата?
Вече за бира-скара и чалга съм съгласен, че това е ужасно, но е въпрос само и единствено на манталитет и той е непроменим.
Не знам дали ще повярвате, но понеже снимам много и почти всеки ден - около Пловдив - в радиус от едно ... да кажем 40 км във всички посоки - няма място с отбивка на пътя, което да не е зарито с боклуци и кондоми. Отврат е, но не можем да виним инфраструктурата за това все пак :)

Автор: jivkojj   
Дата:   08-04-14 11:25

Контрол и глоби трябват.
Как беше - бий за да те уважават.

В Европа навсякъде където са могли, са напрвили пътища да може да отидеш и видиш. Има паркинг и табела - какво може и какво - не. Ако пише, че не може да се пуска чалга и кебапчета, а ти го правиш - пишат акт и толкоз. После ти се оправяш с държавата.

Аз така само с колата си обикалям навсякъде, купувам сувенир или снимки правя и обратно. Има хора, които не могат да отделят време, затова готовите пътища са идеални [smilie24]

Автор: pmartinov   
Дата:   08-04-14 11:30

Тук държава НЯМА...

Дата:   08-04-14 11:43

pmartinov: Държавата е общност от хора. Каквито са хората - такава им е и държавата. Неприятният извод е, че българите за чеп за зеле не ставаме.

Автор: мара   
Дата:   08-04-14 11:49

на идиоти патлаци не бива да се дават. на деца - също.
навсякъде хората са едни и същи. както и кучетата...и останалото. всичко зависи от тоягата.

Автор: vga   
Дата:   08-04-14 12:03

Чак сега ти направи впечатление, че материалът е лош? Къде живя в последнитe 30 години? [smilie8]

Аз мечтая за множество нови лифтове из планините, например, Давам си сметка, обаче, какво ще се случи, ако мечтите ми се сбъднат... кочина. Лесно е - трябва да се контролира новосъздаденото, за да има ред.

Дата:   08-04-14 12:07

Мара, зависи от тоягата, когато имаш просветен елит, който да владее тоягата. Тук всякакъв елит е унищожен и е подменен с долнопробен псевдоелит. И като добавиш и всеобщата бездуховност - резултатите са налице.

Автор: Vizov   
Дата:   08-04-14 12:12

Причината е толкова проста [smilie7]

Ако на някого от вас направят забележка да не снима на забранено за това място ще вдигнете шум до небесата. Поне повечето с претенции за добър материал Точно по същата логика хората прявят цър-пър навсякъде, 'щото как някой ще им каже, че не можело [smilie8]

Живко и Мара са прави - глоби и контрол. А ако държавата не упражнява контрол, защо е така? Алсанд това го каза - каквито хората, такава и държавата. Вие какво направихте за да не е такава кочина? Какво направихте за да свърши държавата работата си?

Автор: Rand   
Дата:   08-04-14 12:13

Аз нямам достатъчно свободно време за да скитосвам насам-натам, затова се радвам, когато имам достъп с колата до някъде. Но е пълно безумие да пътуваш няколко часа до някоя забележителност за да си направиш "цър-пър' там.

Дата:   08-04-14 12:13

Алсанд, стига с тоя елит. Кога пък са подменили невероятните елитарни типове с псевдо такива? Все някой друг да ни свърши работата, а?

Автор: мара   
Дата:   08-04-14 12:20

аз имам време и съм достатъчно опака, за да се опитвам да правя, каквото зависи от мен. понякога даже има ефект [smilie18] [smilie18] [smilie18]

родата ми по майчина линия живее в ардино. ходех редовно. почти всеки път ходехме до моста или до орловите скали. оставяхме кола/колелета на мегдана на дядовци (от около 10 години видим мегдан няма, ма то и къщи вече няма...) и отивахме по пешеходната пътека. тоя път изобщо го нямаше. а пешеходната пътека е старият тракийски и римски път, по който са превеждали стада и кервани по беломорието. имам усещането, че пътеката е зела да се позагубва след няколко хиляди години. щото то кой да ходи по нея?
има един камък, дето се издава над реката и мяза на змийска глава. там се сяда за оглед и почивка преди са слезеш до моста. някога не е било залесено наоколо, реката е вдигала приливна вълна над 10 метра. затова и мостът е толкова висок. именно зарад тая приливна вълна е залесено през 30-те и 40-те години.

Дата:   08-04-14 12:27

Маро, кат' тъ знам определено ти вярвам

Днес вече изтормозих едни общински люде да си свършат работата. И те го направиха.

А колко пъти подминавате проблем само с едно псуване?

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »