Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос към портретистите
Автор: philip   
Дата:   20-09-13 08:43

Бихте ли ми казали, какво му липсва на този портрет, та няма нито глас с рейтинг Б?
https://photo-forum.net/i/1765114&CATEGORY_ID=1

Re: Въпрос към портретистите
Автор: DidiAndreeva   
Дата:   20-09-13 08:47

Аз не съм портретист и мога да кажа какво ме притеснява като един обикновен зрител. На преден план имаш нещо размазано, ръка предполагам, което няма никакво място там. Едно черно петно в основата на снимката, скриващо красивата извивка на врата. И сянката на носа ме притеснява, макар да ми харесва тази на миглите. Тук не знам как може да се избегне едното и да се подчертае другото. Това е на първо гледане [smile]
Автор: batsali   
Дата:   20-09-13 08:49

Въпросът не е какво му липсва, а какво има в него. За мене е безинтересен кадър, не усещам да предава някакво определено чувство или идея.
Автор: J0R0   
Дата:   20-09-13 09:02

Липсва лицето :)
Липсва комуникацията с модела, изглежда като "откраднат" миг, като изпапарачен кадър, без знанието на човека. Почти в гръб. Кадърът стои повече репортажно отколкото портретно. Обаче за истински репортаж пък липсва случката, историята.
Липсва женската мекота, силната светлина е направила лицето на контрастни и изключително груби петна.
Липсва някаква свястна композиция и кадриране.
И т.н.
Автор: rogi   
Дата:   20-09-13 10:08

Тъй като кадърът е мой - бих споделил:

Всичко казано по-горе от "колегите" е вярно! (с особено лично мнение спрямо казаното от batsali, изхождайки от показаните му "портрети", които "говорят" [smilie10] )

това не е "чист" портрет в смисъла на който се прави добрата портретната фотография.
Снимката е папарашка! "Отстреляна" за секунди на борда на един кораб ( с телеобектив от 5-6 м). Девойчето се беше облегнало на парапета и изглеждаше много тъжно.
...нямам опит с портретната фотография [smilie7]
И на мен ми се искаше повече "материал", но ситуацията не предразполагаше към контакт, избор на светлина и т.н.

...точки А/Б ??? - още ли му пука на някой за тях??
(откривам, че за някои - ДА!при това много)

Здраве и усмивки на всички [beer]

Публикацията е редактирана (20-09-13 10:33)
Дата:   20-09-13 11:31

Благодаря Ви за отговорите.

Питах като фотолюбител, на когото снимката му хареса много и се учудва, че експертите не я оценяват[smile]

Жоро, не виждам нищо лошо в откраднатите мигове, когато са хубави разбира се. Нито в папарашките снимки, когато показват нещо интересно и не злепоставят обекта. От друга страна хората се държат съвсем естествено, като не знаят че са пред обектива.
По повод комопозицията и кадрирането как оценяваш това и какво би кропнал от оргинала?

Rogi, поздравления за снимката и аз нямам опит с портретите, но обичам телеобективите, а за точките си напълно прав, просто питах.[beer]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   20-09-13 12:59

philip, какво точно ти харесва в твоя кадър? Както и да го кропиш решението е рязане по диагонала :) Няма лошо в издебнатите репортажни портрети, но нито твоя пример, нито кадъра с вероятно арабската девойка на rogi са от добрите попадения.
Още един път ще повторя, че мъките на автора(технически, идейни или др.) не интересуват никого, а се гледа крайния резултат.
Понеже темата е със заглавие за портретистите, то най-добрите портрети не ги правят с папарашки прийоми, а правят постановъчна фотография, като даже при стрийт-а се показват и издават пред снимания.
Ако не вярваш на оценките във ФФ, погледни в някой друг фотографски сайт секцията портрет и сравни там показаното с дискутираните по-горе снимки.
виж тук , тук и тук .

Успех![shtrak]
Дата:   20-09-13 15:15

rogi, човека philip пуснал тема, питал за мнение, дал съм моето, както и другите. Ако се засягаш от подобни мнения, не е трябвало да качваш снимки. Не съм привърженик на това да се изтъкват положителни качества, колкото и незначителни да са те, само и само да има нещо положително казано като критика. В някои кадри просто няма нищо стойностно. Както ти сам каза - на кого му пука за точките - снимай си за кеф. А моите кадри (последно качвани преди 6 години) няма нужда да говорят, защото в случая става дума за твой, въпреки, че друг те е сложил под лупата. J0R0 е прав, коалирам се с него.
Дата:   20-09-13 15:36

batsali - никак не се засягам от твоето мнение, повярвай ! Ти си прав за себе си - не си открил нищо и си го заявил - благодаря за което. Всеки е свободен "да харесва /да не харесва". Няма място за сръдни.
...написах "особенно лично мнение..." щото ти погледнах портретите и наистина имам особено мнение за тях(без значение кога си ги качвал).

остани си със здраве! [beer]

Дори считам, че този кадър не е такъв "шИдьовър" и да е причина, че за него да се отваря цяла тема! [smile]

Публикацията е редактирана (20-09-13 15:39)
Дата:   20-09-13 16:03

rogi, ако си сметнал, че портретите в профила ми ме правят портретист и защото съм портретист съм писал тука, тва е твоя воля. Заглавията на теми не са закони. [smilie3]
Аз дадох мнение, ти тръгна от него да правиш завоалирани анализи на масивните ми творби и да поставяш под въпрос валидността ми на колега. Точно щото те е подразнило моето мнение, си погледнал профила ми. Аз погледнах твоя и въпросния кадър бледнее пред кадрите ти без хора в тях. Айде със здраве, наистина.

Публикацията е редактирана (20-09-13 16:13)
Автор: bogdanov   
Дата:   20-09-13 16:33

От пояснението на автора за този кадър, става ясно в каква художествената ситуация се е почувствал. Всяка емоция е достойна за уважение. Похватите обаче за да се предаде тази емоция в художествено произведение, са много различни.И тук се намесват мисълта и отношението. за да се види добър краен резултат, не е достатъчна само идеята. Защото отговорът на зрителя ще бъде : "ей, ама това можеше да стане много хубаво", но това не удовлетворява автора както се вижда. Лесното при фотоапарата е, че почти винаги на снимката стои човека, който си снимал. Трудното е да се вземе решение как точно да се снима за да предаде фотографа усещането си към ситуацията. Разглеждай картини, фотографии, прочети за композицията, начини на снимане и съм сигурен, че следващият път освен, че ще имаш какво да ни разкажеш и ще ни покажеш нещо.
Ето аз примерно смятам, че глезена на приятелката ми е много студен през лятото, но все още търся начин да го изразя чрез фотографията ;)
Успех!
Дата:   20-09-13 16:39

GOSPODIN, благодаря за мнението и разясненията.

Благодаря на всички!
Дата:   20-09-13 16:40

batsali - ти явно си се докачил, а не трябва.

Ще поясня за теб " ...валидността ми на колега", както и на всички останали писали по темата защо в първия ми пост думата колега е в кавички.
Моето разбиране за колега е единствена и само една - съобщност на хора, които работят заедно, на едно място - там където си "вадят хляба".
Тук , в този сайт и във всички подобни сайтове разбирането МИ за колега налага използването на кавички. :-)

...считам с това да приключа по темата [beer]
Дата:   20-09-13 16:45

Богданов, благодаря за съветите, а примера с глезена - направо ме разби :)

Автор: bogdanov   
Дата:   20-09-13 16:46

...сега, като прегледах профила на автора, си дадох сметка, че той всъщност няма проблем с композицията, нито с познанието и отношението към обектите в пространството. Я сега аз лично да го попитам, ти вярно защо не си показвал портрети до сега бре? Усещането ти към природата е уникално, чисто и красиво. Я да обръщаш веднага внимание и на човешката природа! ;)
Поздрави Игоре!
Дата:   20-09-13 16:47

Благодаря на всички! Затварям темата.

Дата:   20-09-13 16:49

bogdanov [smilie24]

Калояне, благодаря!
Полезни съвети думаш...и когато узрея за момента, в който ще искам много да стимам портрети - вярвай, ще се възползвам от казаното.

засега съм на друга вълнА все още [smile]
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.