Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Seagate Momentus XT - стъпка напред
Автор: smaquen   
Дата:   16-03-12 03:38

здрасти

От известно време съм в размисли дали да си подменя хард диска до "Seagate Momentus XT" - ако някой има наблюдения при работа със снимки (големи файлове), ще ми е от полза.

Пускам темата в фф, а не в компютърен форум защото смятам че всеки който снима (про или за кеф) в даден момент има доста материал от който иска за разумно време да избере/обработи нещата който му трябват.

Отговори на това съобщение
 Re: Seagate Momentus XT - стъпка напред
Автор: 4iko   
Дата:   16-03-12 07:19

Аз съм много доволен от диска! Определено машинката ми стана по-пъргава и всичко зарежда по-бързо и гладко. С кой знае колко големи файлове не съм го тествал, но с кадри от 12 Mpx нямам никакви проблеми. Използвам CaptureNX, която така или инъче е доста тромава, но и там усещам подобрение, поне в зареждането на програмата. Така или инъче в процесването на кадрите по-висока скорост ще усетиш от по-бърз CPU.

Автор: djfroggy   
Дата:   16-03-12 07:20

Имам такъв, ползвах го до миналата седмица на HP Elitebook 8460p. Рейтинга на Уиндоус 7 го дава отново 5,9. Обаче има известна разлика в скоростта на работа. С нормален ХД на 5400 об. операционната зареждаше за 47 сек. С ХД на 7200 об. зареждаше за 40. С този Моментус ХТ зарежда за 31 сек.
От понеделник имам SSD OCZ Agility 3 128GB. Зарежда за около 15 сек. Този ССД ми струваше 320 лв. Моментуса за който питаш струва сега към 250лв. за 500гб и мисля, че няма смисъл да го взимаш. Разликата в скоростта между ССД и Моментуса е много по-голяма, отколкото между Моментуса и друг ХД.

Автор: netizen   
Дата:   16-03-12 08:44

За кой моментусХТ става дума? По-горе се пише за 500гб който е старият ХТ с 4GB SLC и доста проблеми с фирмуер, стабилност и скорост. Новият 750GB e c 8GB SLC и няма нищо общо с предният. За SSD определено е още рано, свързано е с проблеми, загуба на данни и т.н. отделно и цената е безумно висока за шепа силициев пясък... Предполагам си чел доста как работи и клипчета си гледал. Да точно така работи, не шуми и не грее. За сравенение - работи с около 3гр. по ниска температура спрямо оригиналния Hitachi 5400rpm който се слага в MacBookPro, шума е идентичен - т.е. не се чува. Вибрации също няма.
Ако мога с нещо друго да съм полезен пиши - тестове ... каквото се сетиш.

Автор: showtime   
Дата:   16-03-12 09:11

netizen [smilie24]
Потвърждавам, че новия Momentus 750Gb няма нищо общо с предните модели и е чувствително по-бърз. Ама и цената му е доста солена - към 330лв.

Автор: didesignbg   
Дата:   16-03-12 09:28

И на какво ще го слагаш този моментус на лаптоп, или на десктоп?
За работата по снимки моментуса няма да ти помогне, но то и ссд-то не помага. Подобрението е в общата работа на компютъра и основно в зареждането.

Автор: mitku   
Дата:   16-03-12 09:28

И аз от известно време много се бях замислил да сменя харда на лаптопеца с един Моментус ХТ 750ГБ с 8ГБ кеш от новите, ама нещо не ми се дават ~340лв. Просто със сегашната спекулативна цена на хардовете, изобщо НЕ искам да вземам никакви дискове. Като знам как преди половин година цените бяха наполовина и сега просто не мога да се прежаля да дам сегашната двойна цена. [smilie23]
Наистина SSD-тата, които не са поскъпнали толкоз изглеждат по-добър избор при сегашните цени на "обикновените" хардове... пък нищо, че този не е баш "обикновен". Като сравнявам горния Моментус ХТ, да речем с Crucial M4 SSD 256GB, който бих могъл да взема за ~550лв. и нещо не виждам смисъл да давам 340лв. и да спестя 200лв., а да си остана почти със същото бързодействие. Е, няма да е същото, ама не много по-добро, но ако взема SSD-то "ще се изстрелям в Космоса" и не ми излиза сметката. [smilie5]
И така... реших да си карам с "обикновения" 7200rpm диск и да чакам "по-добри времена", да се върнат поне цените на дисковете на нивото от миналата година. Не ми е спешно само за едната глезотия да се набутвам толкоз. Да го д***т производителите на хардове с техния картел. [smilie23]
Иначе определено новия Моментус ХТ 750ГБ с 8ГБ кеш изглежда много добре и застава по-бързодействие над всички други "обикновени" хардове, но поне според мен НЕ си заслужава толкоз пари, защото за "малко повече" може да се вземе ССД, което да е МНОГО по-добро. Но пък всеки си преценява сам джоба и за всеки понятието "заслужава си" е различно. [smilie7]

Публикацията е редактирана (16-03-12 09:43)

Автор: smaquen   
Дата:   16-03-12 10:03

Благодаря
за всички мнения и на всички който са пропуснали да спамнат темата.

Обръщам се към netizen, който си предложи услугите и всеки който има наблюдения, интерисува ме конкретно при работа с изображения над 20mpx, дали има голяма разлика между диск 7200rpm и 750GB моментум.
- еднократното бързо зареждане не ме блазни
- диска ще се слага в лаптоп (все пак 2.5 е логично ...)
- машинката е с i7 и 8 рам
- цената на разумно голям ssd не ме устройва.

Дата:   16-03-12 10:03

Не е точно така , както писах по-горе винаги има драми с SSD-тата, бързо е -ок, спор няма! Но при нормална работа не е чак толкова належаща тази скорост, при хибрида нещата са добре оптимизирани за да ти е бърз където трябва. Не на последно място вариянта за SSD е свързан с втори задължителен конвенционален диск, което за лаптоп означава да се махне CD/DVD. Ako говорим за десктоп, то тогава нещата са ясни - два 60гб-ови SSD диска в RAID0 за OS и от там насетне за данни кой каквото иска. Но за лаптоп не мисля, че има по-разумен вариянт от моментусХТ 750.

Дата:   16-03-12 10:30

Интерисува ме конкретно при работа с изображения над 20mpx, дали има голяма разлика между диск 7200rpm и 750GB моментум.
Каква работа?
Във фотошоп и лайтрум ползата ще е малка, вероятно около и под 10%. Това разбира се зависи от конкретното действие което извършваш.

Автор: mitevvv   
Дата:   16-03-12 10:47

netizen,за лаптопи също може да се ползва конвенционален + SSD, просто ще се вземе един преходник за USB-Sata и ще стане, че ще има външен твърд диск ,който ще може да ползва постоянно.[cool]
Лично аз направих така:[smilie18]
Взех си едно SSD - Intel 128gb сложих го на мястото на оригиналния,който в случая стана външен. Инсталирах му новата операционна и сложих LR4 и Cache файловете на SSD-то и в момента, когато обработвам снимки всичко върви по мед и маслко дори и снимки, които са Batch-нати или съединени в панорама надхвърлят размери от 30-40мпкс и просто разликата с конвенционалния диск е осезаемо по-добра и не мисля, че тоя Seagate ще има същите характеристики и производителност спрямо този вариант,който описах. [shtrak]
Успех в избора на smaquen [smilie24]

Дата:   16-03-12 10:51

Ясно е, че варианти с накичен с джаджи лаптоп има всякакви ... но да речем на мен не ми харесва така :)

За разликата в обработка на големи файлове - има, не мога да кажа точно колко, и го отдавам на това, че ХТ е с 32МБ кеш , за разлика от 16МБ примерно за WD Scropio Black 750GB.

Дата:   16-03-12 11:00

Е, да... разлика ще има. НО тя е главно за зареждането на софтуера. Т.е. самата идея е такава на този диск, че в ССД-кеша на Моментус ХТ-то се записват най-ЧЕСТО използваните файлове и затова после се зареждат по-бързо. А когато обработваш снимки и подобни неща, ти реално винаги обработваш НОВИ файлове, които НЕ са в този кеш и си оставаш на голата производителност на самия харддиск, т.е. реално няма да има почти никаква разлика в бързодействие от обикновен харддиск и евентуално само ще премине до несъществена разлика, по време на обработката (когато все пак ЕВЕНТУАЛНО ще се запише в този кеш). [smilie3]

Дата:   16-03-12 11:05

Интересно откъде очаквате да се вземат тези невероятни подобрения. ССД е невероятно бърз:
а)при време за достъп
б)при четене на множество малки файлове
Когато работиш с големи файлове тези неща не помагат. ССД може да помогне, ако базата данни на Лайтрум е на него и се ползва при категоризиране и търсене.

Автор: mitevvv   
Дата:   16-03-12 11:15

netizen съгласен съм, че ще изглежда натруфен, просто всеки определя за себе си, лично на мен не ми пречи.[smilie18]

А и при мобилните решения SSD-то работи безшумно, няма вибрации, температурните нива са близки до околната среда, и най-важното увеличава времето на ползване на лаптопа при режим на батерия с около 25% ( в сравнение с конвенционалния), един не малко важен елемент за мобилност.[smilie10]

А тоя хибрид за десктоп лично не виждам логика да се ползва, затова там не коментирам, но виж за мобилно решение, даже консумацията му спрямо WD, например е 1,1/3,3W срещу WD 0,63/3W, което ще рече,че в този случай ще имате от 5-10% увеличение [smilie21] , на консумацията и логично имате по-малко оперативно време с тоя лаптоп. Еее къде са тогава ползите от тоя твърд диск. Както коментира и mitku може да се направи заключение.[smilie24]

Дата:   16-03-12 11:23

didesignbg написа:

> Интересно откъде очаквате да се
> вземат тези невероятни
> подобрения. ССД е невероятно бърз:
> а)при време за достъп
> б)при четене на множество малки
> файлове
> ... Когато работиш с големи файлове...

в) с всички останали файлове на един силно фрагментиран диск, каквито дисковете на поне 95% (за да не кажа и 99%) от потребителите. [smilie3]

Дата:   16-03-12 12:35

Силно фрагментиран диск под уиндоус 7 се получава изключително трудно, единствено при запълване на диска. Не знам къде ти се простират наблюденията с тези 95%-99%.

Автор: tvk75   
Дата:   16-03-12 15:08

при днешното положение на нещата SSD няма особен смисъл

Автор: stef7   
Дата:   16-03-12 22:04

Momentus XT е приличен upgrade, но реално няма да подобри съществено бързината на обработка на снимки. Четенето и писането са си като на обикновен HDD диск. Никаква разлика. Ползата от Momentus XT е само в това че ОС (Windows) и някои често ползвани приложения зареждат по-бързо. За толкова му стига 4-8Gb кеш, където слага само често използвани приложения. Което разбира се не е зле, но не е това което си писал че търсиш с този upgrade.

Ако бързината ти е присърце и си готов да платиш парите - SSD. SSDто ще забърза всяка една дискова операция и осбенно се чувства при четене писане на малки файлове. Четенето и писането от твърдия диск е най-бавната част от работата на компютъра. SSD тата я забързват значително, това се усеща на момента и разликата с твърд диск е от земята до небето. Говоря от личен опит - и на настолния си компютър и на лаптопа съм с такива. И няколко приятели / колеги които минаха на SSD са на същото мнение. С една малко уговорка - да са последна или предпоследна генерация. Някои SSDta от по-старите са пълна скръб като бързина.

Така че ако искаш наистина бързодействие - SSD за основен диск от който се зареждат програмите и OS, a и за текуща обработка на снимки. За дългосрочно складиране на снимките - RAID

Ако нямам RAID или поне втори HDD където да държа копия на снимките си бих инвестирал първо в това и чак след това в бързина под формата на SSD.

Автор: дедко   
Дата:   16-03-12 22:22

Колко много писане и чудене за 3-4 секунди разлика ....

Автор: tziko   
Дата:   16-03-12 22:37

3-4 секунди ама на всяко цъкане с мишката, аз вече се замислям за един SSD на лаптопа...

Автор: star_dust   
Дата:   17-03-12 21:56

земи си едно ssd. невероятно бързо, хаби почти никаква енергия от батерията и АДСКИ трудно можеш да го строшиш. имам такова нещо на мака и просто лети като за световно!

Автор: Kanonir   
Дата:   18-03-12 02:32

didesignbg [smilie24] [smilie24] [smilie24]

И понеже виждам, че на някои не им се вярва в това, което си написал, специално за тях същото мнение, но подкрепено и с конкретни цифри (материала е за Лайтруума, но нещата няма да стоят много по различно за другите програми свързани с обработка на големи файлове с изображения)

Will an SSD Improve Adobe Lightroom Performance?

Автор: chipsy   
Дата:   18-03-12 04:14

Аз съм с Макбук Про с 256Гб Самсунг SSD (на голяма далавера го взех, не бих си и помислял за SSD преди) освен, че всичко се зарежда светкавично и бутва за секунди, в работата с Lightroom няма никаква разлика с десктопа ми, който е с 7200 диск. Десктопа е 2500К на 4 Гхз, Макбука е i7 2.2 Гхз, горе долу съпоставими машини. Лайтрум експорт-ва и импортва снимки горе долу с еднаква скорост на двете машини, с други думи - бавно. 4-ката особено се влачи като свинско черво [smile]

Ako имам време мога да направя тестове, ако на някой му е интересно [smilie5]

Публикацията е редактирана (18-03-12 04:15)

Автор: jingov   
Дата:   20-03-12 09:41

SEAGATE HDD Mobile Momentus XT (2.5",750GB,32MB,SATA III-600)

ST750LX003
Твърд диск мобилен SEAGATE Momentus XT (2.5", 750GB, 32MB, Hybrid, 4GB SSD, SATA III-600)
210долара в Асбис
И аз се загледах по него,като за втори в лапатопа/6930же Ейсър с два харда вътре/

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »