Автор: teleskop
Дата: 25-02-12 01:12
Не знам по какъв начин се захранват обикновено моноблоковете.
Сега ако трябва да се ползва UPS и излизат проблеми, трябва да се види какъв е товара - cos Phi и ако е възможно времетоковата характеристика на товара в момента на зареждането.
Много малка част от UPS-ите могат да захранват капацитивен товар. В полярна координатна система се дава максималният товар във VA който може да захрани един UPS. По абциса в положителна посока - индуктивен товар. В отрицателна - капацитивен товар. По оордината в положителна посока - активен товар. Идеалната крива е полуокръжност. Реално тази крива никога не е полуокръжност. При cosPhi = 1, обикновено активната мощност е ограничена до 0.8 от S (т.е. след 0.8 косинус кривата е плоска). В капацитивният квадрант, нещата са много тежки.
Ако товара е капацитивен - UPS-а може да не е подходящ да го захрани. Част от UPS-ите могат да захранват леко капацитивни товари, без пълната им мощност да спада много. Спомням си едни UPS-и на MGE, които при cosPhi = 0.9 капацитивен, активната мощност беше 0.63 от S.
Само за пример го давам. UPS-ите бяха по 300kVA! Хубавите UPS-и могат да захранват леко капацитивни товари. Активната им мощност е ограничена обикновено на 0.9 от S.
Горните проблеми идват от отпушване-запушване на полупроводници. Съответно производителите се борят с тях. В информационните центрове товара е капацитивен. Там проблема с капацитивният товар се усеща най-много.
Има още нещо за съобразяване - колко може да се претоварва UPS-а. Обикновено претоварващата крива е нещо от рода на:
- до 10% - над 30мин
- до 50% - 1мин
- до 250% - под 1секунда.
Ако някой знае или може да свали времетоковата характеристика на моноблок, мога да избера един примерен UPS, който ще държи товара.
Ако няма, може да сваля аз кривата. Може да се свали с всеки осцилоскоп, който може да записва сигнали след настройка на тригери.
Не знам дали съм помогнал. Написаното е грубият начин - взима се характеристиката и се избира UPS който може да покрие изискванията.
Вместо това може да се ползва и филтър. Сега точен съвет не мога да дам, преди да знам какво се случва в момента на зареждането на моноблока. Предполагам че не толкова активната мощност е проблем, колкото cos Phi. Косинуси под 0.8 капацитивни са много трудни за захранване от UPS.
Поздрави!
|
|