Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 UPS за захранване на моноблокове
Автор: asahi   
Дата:   23-02-12 21:52

В предната тема стигнахме до проблема един UPS да захрани едновременно два и повече моноблока. Проблемът е в големия начален ток, който моноблоковете заедно ще опитат да дръпнат от UPS-a. Миронски предлага да се ограничи тока, най-вероятно с последователно свързан баласт - резистор, лампа или нещо подобно. Решението е относително просто, но има един съществен за случая недостатък. Доста от енергията ще отиде да топли баласта (баластите), а тази енергия идва от акумулатор с ограничен капацитет. В резултат на горното общия брой святкания с един зареден UPS ще бъде по-малък.

Други предложения за решаване на проблема?

Отговори на това съобщение
 Re: UPS за захранване на моноблокове
Автор: GOSPODIN   
Дата:   23-02-12 22:12

Другото е да се отвори едно такова устройство и да се изкопира .[smile]

Предполагам ще излезе 5 пъти по евтино.

Автор: jrr   
Дата:   23-02-12 22:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: PlamenT   
Дата:   23-02-12 22:53

asahi
Да си чул, че индуктивностите ограничават резките промени на тока протичащ през тях!
Така няма да топлиш нищо.
Само ще се ограничи максималната стойност на тока до някаква граница, но ще имаш ниско активно съпротивление.

Автор: pachok   
Дата:   23-02-12 23:34

Един приятел извади батерията на UPS-a и я замени с акумулатор от кола. Сложи много дебели и къси кабели и каза че ефективността му се е увеличила многократно. За други цели го ползва, но ако някой от вас иска може да изпробва този вариант и да сподели става ли за моноблокове.

Автор: PlamenT   
Дата:   23-02-12 23:45

Акумулаторите за кола не са много подходящи, трябва да се намери акумулатор с дълбок разряд, за да може да се използва пълния му капацитет.
Ако се ползва акумулатор от кола с пълният му капацитет, то след не голям брой цикли на заряд/разряд ще настъпят трайни увреждания.
При разряд до 50% въпросните увреждания са незначителни и може да се приеме за компромисен вариант.
Този вид акумулатори не са изчислени да се разреждат напълно, а до към 5% и след това отново заряд. Така ползван акумулатор за кола може да претърпи хиляди цикли без да се повреди.

Публикацията е редактирана (24-02-12 00:00)

Автор: GenaDP   
Дата:   23-02-12 23:49

акомулатор

Кефите... [smilie18]

Автор: metomax   
Дата:   24-02-12 00:03

точно таа тема ја отвори вчера,ама по греска сам ја истрил[smilie11]
Ја ке пробам со УПС па ке писам!

Автор: MarinY   
Дата:   24-02-12 00:11

Няма да ми се смеете ... стари спомени.

Нещо, през по-мощни кондензатори + индуктивното съпротивление, няма ли да реши проблема?

П.П.Индуктивното няма да намали тока при постоянно напрежение, само ще направи скокът му по-полегат.

Публикацията е редактирана (24-02-12 00:16)

Автор: mr_kras   
Дата:   24-02-12 09:22

Може да се опита с контактор или реле, свързано към кондензатора на единия моноблок. След светването напрежението върху кондензатора ще е спаднало и контактора няма да се включи. Когато кондензатора се зареди, контактора ще се включи и с клемите си ще подаде захранване на другия моноблок. Такава схема може да има някои недостатъци като нестабилно първончално задействане на контактора поради бавното изменение на напрежението върху кондензатора. Другото, за което се сещам са преходните процеси. Друг вариант е с електроника, като се използва същата идея - следене на напрежението върху единия кондензатор.
Друг вариант е в зависимост от съотношението мощност UPS/мощност моноблокове да се работи директно, като защитата на UPS се настрои на по-голям ток и се постави допълнителен вентилатор за охлаждане. Между другото има защити по ток, които просто ограничават изходния ток на устройството, а не го изключват. Ако се постави една такава защита на UPS, въпроса пак се решава. Само ще се удължи времето за зареждане на моноблоковете, но пълно щастие няма.

Автор: ggreg   
Дата:   24-02-12 10:48

Не знам какъв тип товар са тези моноблокове, но най-лесно трябва да стане със симистори във веригите на 2-ри и 3-ти например със закъснение да речем 0.5 и 1 секунда (с проста RC група в управляващите им вериги). Би трябвало да е достатъчно за да не отсече максималнотоковата на УПСа. Ограничаване на изходния ток на УПС аз не бих посмял да правя при апаратури, чиито изисквания към захранването не познавам...

Дата:   24-02-12 11:17

Симисторите влошават формата на синусоидата и е възможно Ограничаването на тока едва ли ще е проблем, т.к. самите UPS имат запас. Имах предвид например 400W UPS да захранва 2х300W моноблокове. Макар че разбира се гаранция няма.

Автор: tonyboy79   
Дата:   24-02-12 11:49

Само си чешете езиците. Пробвах UPS около 500W с една светка около 250-300 w/s. При зареждането на светкавицата постоянно изключваше UPS-а т.е. му се включваше защитата. Не може да се работи по този начин.
Аз се прее... докато пробвах и слънцето залезе. [smilie5]
Има си не лоши предложения ЦЪК

Автор: pachok   
Дата:   24-02-12 17:12

tonyboy79 На мен на 10 светвания не повече от 1 път ми сработва защитата и изключва. И аз бях с подобни по мощности ЮПС и светка. Към 50 импулса възпроизведох за пробата и батерията не се беше разредила, не ми се чакаше да видя колко ще издържи.
Относно синусоидалната форма на тока, май повечето (особено компютърни ЮПС-и) не са с изчистена синусоида на изхода, но това явно не пречи на светките, щото съм ги пробвал и на друга по-прецизна апаратура такива ЮПС-и и тя не сработва, точно заради несинусоидалната форма на тока.

Дата:   24-02-12 22:07

Май трябва да се загруби защитата на УПС-а.

Автор: teleskop   
Дата:   25-02-12 01:12

Не знам по какъв начин се захранват обикновено моноблоковете.

Сега ако трябва да се ползва UPS и излизат проблеми, трябва да се види какъв е товара - cos Phi и ако е възможно времетоковата характеристика на товара в момента на зареждането.
Много малка част от UPS-ите могат да захранват капацитивен товар. В полярна координатна система се дава максималният товар във VA който може да захрани един UPS. По абциса в положителна посока - индуктивен товар. В отрицателна - капацитивен товар. По оордината в положителна посока - активен товар. Идеалната крива е полуокръжност. Реално тази крива никога не е полуокръжност. При cosPhi = 1, обикновено активната мощност е ограничена до 0.8 от S (т.е. след 0.8 косинус кривата е плоска). В капацитивният квадрант, нещата са много тежки.
Ако товара е капацитивен - UPS-а може да не е подходящ да го захрани. Част от UPS-ите могат да захранват леко капацитивни товари, без пълната им мощност да спада много. Спомням си едни UPS-и на MGE, които при cosPhi = 0.9 капацитивен, активната мощност беше 0.63 от S.
Само за пример го давам. UPS-ите бяха по 300kVA! Хубавите UPS-и могат да захранват леко капацитивни товари. Активната им мощност е ограничена обикновено на 0.9 от S.
Горните проблеми идват от отпушване-запушване на полупроводници. Съответно производителите се борят с тях. В информационните центрове товара е капацитивен. Там проблема с капацитивният товар се усеща най-много.

Има още нещо за съобразяване - колко може да се претоварва UPS-а. Обикновено претоварващата крива е нещо от рода на:
- до 10% - над 30мин
- до 50% - 1мин
- до 250% - под 1секунда.

Ако някой знае или може да свали времетоковата характеристика на моноблок, мога да избера един примерен UPS, който ще държи товара.

Ако няма, може да сваля аз кривата. Може да се свали с всеки осцилоскоп, който може да записва сигнали след настройка на тригери.

Не знам дали съм помогнал. Написаното е грубият начин - взима се характеристиката и се избира UPS който може да покрие изискванията.
Вместо това може да се ползва и филтър. Сега точен съвет не мога да дам, преди да знам какво се случва в момента на зареждането на моноблока. Предполагам че не толкова активната мощност е проблем, колкото cos Phi. Косинуси под 0.8 капацитивни са много трудни за захранване от UPS.

Поздрави!

Дата:   25-02-12 10:32

Изводът дотук е:
1. Някои УПС-и се справят със зареждането на един моноблок, други не могат.
2. Дотук няма изявления за УПС, зареждащ успешно 2-3 паралелно включени моноблока.

Ако се намери УПС, отговарящ на 1), с последователно включване на моноблоковете може да се реализира 2).
Ако УПС-ът не може да изпълни 1) с ограничаване на тока може да се помогне, но се губи енергия, съответно брой святкания на моноблока.

Автор: Nimi   
Дата:   25-02-12 10:33

1000VA няма ли да е по-удачен?

Автор: marrio31   
Дата:   25-02-12 11:05

[smile]
http://www.youtube.com/watch?v=2LnvCNyqg-k&feature=relmfu

Дата:   25-02-12 13:09

http://www.akelstudio.com/blog/diy-portable-power-system-for-paul-c-buff-monolights-vagabond-iii/

Накрая на статията има един документ в който се обяснява избора на инвертор за захранване на моноблок. Събират се мощностите във Ws на включените моноблокове. След това се изчислява максималният пусков ток. Избира се инвертор според този пусков ток. На инвертора трябва да е ясна претоварващата крива. Не съм сигурен, но мисля че имаше няколко UPS-и с възможност за кратковременно претоварване до 400%. Това са UPS-ите които са предназначени за захранване на електрически двигатели. Точно тези UPS-и трудно захранват капацитивен товар, но пък при индуктивни товари с големи пускови токове нямат проблем. Обратно - UPS-ите които могат да захранват капацитивни товари, обикновено са много ограничени от към претоварващи възможности (до 70-100-120%).

Не бих включвал последователно моноблоковете. Или поне не преди да им знам вътрешната схема. Теротерично ако се включат моноблокове последователно, трябва да се увеличи времето на зареждане на всеки от тях. На практика малки разлики в импедансите им дори и при еднакви моноблокове ще има. Веднъж зареден един от моноблоковете, неговото съпротивление би трябвало да нарасне. Следващите моноблокове не би трябвало да могат да се заредят защото веригата ще се прекъсне. Дори и да се заредят от токовете които протичат през моноблока захранващи електрониката, не знам колко читаво ще работи електрониката при евентуално понижено напрежение.
Някой може да пробва.

Дата:   25-02-12 17:18

teleskop, как си представяш да включиш моноблокове последователно. Те просто няма да работят.

Дата:   25-02-12 19:24

:)
Нямам никакво намерение да включвам нещо което е предвидено да работи на 230V AC последователно към друго такова нещо. :)

Само направих коментар. Дали ще работи или не - не знам. Трябва да видя вътрешната схема за да разбера.

Може и неправилно да съм разбрал asahi. Варианта да се включи първо един моноблок, да се зареди, а след това да се изключи и да се включи следващият моноблок - няма да работи.
Варианта да се включи първо един моноблок, да се зареди, след това без да се изключва да се включи следващият и така до края (примерно през реле за време), явно ще работи само първият път. След като сработят моноблоковете, ще трябва нещо да ги захрани всичките наведнъж.
Та за това си помислих че предложението за последователно свързване е предложение за електрическо такова, а не ред на свързване във времето.

Дата:   25-02-12 22:04

Включване, колега, не свързване. С последователно (във времето) включване се избягва претоварването от преходни процеси при индустриалните консуматори. А как ще се реализира е решима инженерска задача. Например светлинния импулс може да се ползва за нулиране на пусковата схема.

"Автор: Nimi
Дата: 25-02-12 10:33

1000VA няма ли да е по-удачен?"

Ако изходната х-ка на инвертора понася пусковия ток на моноблоковете - подходящ е.
Ако УПС-ът ти е удобен за пренасяне - подходящ е.
Ако можеш да заобиколиш някои от горните ограничения - подходящ е.

Дата:   26-02-12 00:12

Огромната част от индустриалните товари са асинхронни двигатели. Пусковите токове често са големи. Лошо е да се появят всички заедно. Има ги когато напрежението е отпаднало, а след това се е възстановило. Времето на отпадане на напрежението е над 2-3-10сек. Цялата механична енергия която е била запасена в движещи се части е изразходвана и движещите се части са спрели. При възстановяване на напрежението, всички двигатели заедно получават напрежение. Това води до много пускови токове едновременно. За да не се появяват тези токове, веднъж отпаднало захранването, то се възстановява поетапно през контактори или моторни прекъсвачи за отделните клонове.
Най-често такова разтоварване се прави за консуматори захранвани и от дизел-генератор.

Много лесно се изпълнява схемата - всеки контактор/моторен прекъсвач се управлява през времезакъснително реле или контролер.

За съжаление, ако отделните моноблокове се захранват през контактори - докато контактора реагира - UPS-а ще е подал аларма.
Трябва да се ползва електронна схема която може да прекъсва напрежението към моноблока с голяма скорост. В промишлеността, отговорни товари които имат само един захранващ вход, а за да се повиши сигурността е нужно да се резервират захранващите източници, консуматорите се захранват през статични ключове (STS). STS-ите имат два входа и един изход. Вместо контактори се ползват електронни елементи. Скоростта на превключване от единият вход към другият е в рамките на 2-5ms (това налага захранващите източници да са синхронизирани).
Та с подобни електронни ключове ще може да се направи подходяща схема. Само че тези електронни ключове имат същите претоварващи характеристики както и електронните елементи в инверторите.
Получава се омагьосан кръг.

Аз продължавам да си мисля за прост пасивен филтър. Производителите на моноблокове могат и да препоръчат директно такъв. Това ми изглежда като най-елегантно решение - ограничава се тока - моноблоковете се зареждат по-дълго време. Няма електронни елементи, няма загуба на енергия, няма нужда от преоразмеряване на UPS-а по пусков ток, няма нужда от допълнително тегло.
В темата моноблок-UPS съм лаик.

Дата:   26-02-12 13:54

Производителите на моноблокове обикновено гледат да предложат и генератори за автономно захранване. Не им е изгодно да наливат вода в мелницата на УПС-производители/търговци.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »