Автор: nomadsl
Дата: 28-10-11 11:44
Всяка оптическа фирма, производител на обективи реализира собствена философия относно приоритетите в комплекса от инженерни решения при създаване на един фотографски обектив.
Наскоро си играх с Цайс 85/1.4 за Никон и Никор 85/1.4 G AF-S. Предимството на никора по отношение на резолюция - и център и периферия бе сериозно. Обаче , цветопредаването на Цайс-а бе несравнимо по-добро и най-вече липсата на синкав оттенък в сенките при максимално отворени бленди. Отделно едно трудно квалифицируемо благородство и различност в рисунъка. Не, че никорът рисува лошо - просто са различни и това е хубавото, че имаш възможност за личен избор. Почти аналогично е положението и при Планар 50/1.4 и Никор 50/1.4 AF-S. На мен лично дифузията при контурите на планара при отворени бленди доста ми допада.
Важно е, според мен, всеки да се убеди, че няма по-лош или по-добър обектив. Разликите в предложените решения за различните аберации, рисунъкът, резкостта или мекотата са аргументи за избор само в конкретна ситуация или могат да бъдат съпричастни в изграждането на стил и подход в личностния почерк. И едва тогава да се спори, дали канелата или ментата е по-добрата подправка.
|
|