Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Съвети против кражба!
Автор: monochrome   
Дата:   11-09-11 22:30

Здравейте. Много зачестиха кражбите на техника напоследък [smilie2] . Дайте съвети вие как се предпазвате. Аз например си взех по-тежък статив [smilie10] готов за бой! Но това няма да предпази техниката ако е в колата примерно.. или ако са повече хора [smilie9].

PS: Трябва да се създаде раздел с нещо като серийни номера на откраднати тела/обективи.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети против кражба!
Автор: devil_87   
Дата:   11-09-11 22:46

Аз никога не си оставям техниката в колата! Дори и да изляза за 2мин, взимам си чантата с мен! Като снимам, гледам всичко да ми е пред очите. Не обичам раници, защото не ми допада идеята да не мога да си наблюдавам нещата - чантите през кръста са ми по-удобни за целта.

Автор: mihajlov2   
Дата:   11-09-11 22:54

Още преди 20 и няколко години четох пътепис за Рио де Жанейро в едно списание. Авторът обясняваше, как, като се шляел с фотоапарат в ръка в центъра, кажи-речи всеки срещнат местен го спирал и много загрижено го съветвал да внимава с този фотоапарат, бандитите били много дръзки и опасни, и твърде много, и твърде често се срещали...
Та започва да ми се струва, че ситуацията у нас не е същата като в Рио отпреди 20 години, ама лека-полека започва да заприличва на нея...

Автор: Vilian   
Дата:   11-09-11 23:00

Имам спрей на удобно място в раницата. Ако са повече за щастие бягам доста бързо. Кражбите зачестиха, защото с нещо, което се побира в раница може да откраднеш от 1500лв нагоре.

Автор: hotsnail   
Дата:   11-09-11 23:09

Дали взимат и 200 кинта тия дето ходят по къщите...1500 и нагоре ги даваме в магазина. В базара дето е повечко чиста стока (или поне се надяваме) вървят с 30-40% надолу.

По разните заложни къщи...дали има кой да даде многото пари.

Ама е тъжно де че някой за жълти стотинки ти докарва тон ядове. Е тия дето ми откраднаха А300, да им изсъхнат ръцете дано....докараха ми куп разходи за СОТ за да сменям ключлки, че завлекоха ключове за колата за къщи...повече сигурно дадох за да се оправя с тия глупости от колкто откраднаха - един много стар лаптоп (добре че му копирах диска преди туй та снимките си ми стоят) и А300 със 17-50.

Публикацията е редактирана (11-09-11 23:11)

Автор: klez   
Дата:   11-09-11 23:18

И все пак... Мислите ли че ще е удобно да драсна една база данни в която да се добавят лесно серийни номера модели и т.н. на открадната техника, за да може човек като тръгне да купува, лесно да влезе да погледне дали го има в списъка с крадените, а не да рови всички теми в форума? Щот имам такива идеи последните 2-3 дни, гледайки кво се случва с форума

Публикацията е редактирана (11-09-11 23:19)

Автор: ramdar   
Дата:   11-09-11 23:25

klez идеята ти е добра, давай.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   11-09-11 23:26

В казармата имаше хубав лаф, че нищо не изчезва, а просто сменя притежателя си.

Вчера бил откраднат Д700 с 24-70/2.8 и кой би го купил от крадците, а?

Серийни номера, сотове и не знам си какво. Смешно и жалко, защото вместо да се пресече нелегалния пазар в Бг на професионална техника, ние псуваме само крадците и наркоманите.

Купувачите са сред нас, това е нелицеприятната истина. [smilie23]

Дата:   11-09-11 23:33

GOSPODIN, кажи ми колко пъти ти като си купил нещо си преровил всички форуми за подобна техника да видиш дали някъде някой не е пуснал тоя сериен номер че е краден, или колко пъти си звънял в полицията да провериш дали нещо дет купуваш не е крадено?

Как да се пресече нелегалния пазар? Като спрем да купуваме втора ръка ли?
Ми те и в момента, част от крадената стока я продават в чужбина.... ще ходиш да пресечеш нелегалния пазар в целия свят ли?
Действай тогава, Стига писа по форумите!

Публикацията е редактирана (11-09-11 23:34)

Автор: apollo   
Дата:   11-09-11 23:40

На принципа съм, че техниката трябва да ни служи а не ние на нея и все да я мислим!

Предварително зная дали има смисъл да нося големия фотоапарат... ако отивам някъде за кеф и разходка си карам с безогледалката и пей сърце [shtrak]

Публикацията е редактирана (11-09-11 23:40)

Дата:   11-09-11 23:48

klez, леко изнервен ми се струваш, да не би нещо да си гузен?

Нещо невярно ли казах? Стига с тая чужбина, че ставаш за смях. Я, кажи колко Д700 има в БГ? Оня ден е откраднат и понеже е взет само апарата с обектива си няма зарядно. Колко са купувачите в БГ на този апарат и обектив на обща сума над 4000лв.? Бай ти Пешо дето кара фадромата няма да и го купи, нали? Ще си го купят такива философи, като теб за 500-1000лв. и няма да се притеснят от цената, а ще са доволни, че са на кяр, напълно знаейки, че е краден. За това говоря.

Автор: navy   
Дата:   12-09-11 00:00

Разпродавайте всичко и снимайте с айфоня

Автор: asahi   
Дата:   12-09-11 00:02

Клез, идеята за онлайн регистър на откраднатата техника съм предлагал отдавна. Резултатът - виждаш.

Автор: ogi100   
Дата:   12-09-11 00:05

Моята техника е застрахована, но само срещу кражба от вкъщи. Иначе щом има пазар за дадено нещо - ще се краде. Навън като съм винаги ремъка ми е на врата или омотан около ръката. Не го мисля изобщо. Има ли представа някой, дали може да се застрахова техниката срещу кражба извършена извън рамките на дома на притежателя по фактура?

Дата:   12-09-11 00:29

asahi, а онлайн регистър на серийни номера на купената техника, защо да няма?[smilie7]

Автор: mitku   
Дата:   12-09-11 01:38

Поне за Никон си има онлайн регистър за серийни номера. Просто си регистрираш Никон-ската техника на сайта на Никон. И после ако се налага, си имаш серийните номера на всичко. [cool]

Но иначе и аз смятам, че би било полезно да има някакъв регистър с модел и сериен номер за открадната техника. С прилична търсачка, така че човек веднага да може да види дали дадена техника е била крадена. [smilie24]

А относно темата за мерките против кражба:
1) НИКОГА не си оставям техниката в колата;
2) когато съм навън с техниката, тя е винаги "вързана" за мен... дори и не я оставям до мен (да речем - на пейката) без да си промуша поне ръката през ремъка;
3) а да я оставя някъде по-далеч от мен без да ми е пред очите, практически е изключено;
Туй направо си е параноя явно, но като сме в такваз бандитска държава - няма как. [smilie2]

Публикацията е редактирана (12-09-11 01:39)

Автор: Mmddmm   
Дата:   12-09-11 06:43

ogi100 написа:

> Моята техника е застрахована, но
> само срещу кражба от вкъщи. Иначе
> щом има пазар за дадено нещо - ще се
> краде. Навън като съм винаги
> ремъка ми е на врата или омотан
> около ръката. Не го мисля изобщо.
> Има ли представа някой, дали може
> да се застрахова техниката срещу
> кражба извършена извън рамките на
> дома на притежателя по фактура?

Може, но хич не е евтино...Генерали имат такава застраховка.

Дата:   12-09-11 07:02

Господин, нали се сещаш, че техниката не отива директно от крадеца в фотографите.
Тва си е организиран канал, и обикновено фотографа не взема за 500лв дадената техника... за 500лв я дава тоя дето я е откраднал само че на други хорица, които я продават на цената на втора употреба такава за да не заподозре никой. Те не са глупави!

А това дето ти го обясняваш, че ще я открадне някой и после ще дойде в фотофорума и ше каже 'ей пичове продавам Canon 5D II - цена 500лв' е някаква научна фантастика.
И Да колкото и да ти е странно не-малка част от професионалната фотографска техника се пробутва в чужбина, Както и на нас тук ни се пробутва крадена в германия и т.н.

Много наивно е да мислиш, че тея кражби напоследък са от типа ->
Ходил си някъв крадец и гледа 'Я! Кола.. я чакай да разбия пък да видя кво има в багажника -> Я! къв голям фотоапарат, чай да го зема пък после ше го продам за 200лв на някой фотограф'

Дата:   12-09-11 07:05

Виждал съм да се продава крадена техника едно време, само че бяха някви смешни сапунерки. И бяха крадени от Морето и уви нямаше как да докажа че е крадена щото пак беше минала през 2-3 ръце докато стигне до мен, Продаваше се на нормалната цена на втора ръка такава И беше крадена задължително от чуждестранни туристи, дето днес са тук, утре си тръгват. Дебнат ги по плажа, избират си жертвите и т.н.
Не са толкова глупави колкото си мислиш пак ти казвам.
И далеч не са на 'свободна практика'... отива краде го и го продава на някой за 500лв и крадеца доволен и купувача доволен.

Публикацията е редактирана (12-09-11 07:18)

Автор: mitakabs   
Дата:   12-09-11 09:51

Добре, аз пък имам едно предложение. В секция БАЗАР да се публикуват задължително серийни номера и гаранция за произход на всяка техника!
..Поне лека предпазна мярка, забелязвам , че послендо време 50/50 са обявите с описание на техника, произход или номера..[smilie24]

Автор: gbrain   
Дата:   12-09-11 09:52

Казвам ви, най-доброто е да се тренира 3км бягане с препятствия. Гаранция, че в 95% от случаите ще се измъкнете... освен ако не ви гонят с бъги или кросов мотор.

Също като мярка, в раницата може да носите дипломация (но не винаги действа), лютив спрей (с който може много лощо да раздразните нападателя и да си изпатите повече), бокс, бухалка, синджир, меч и/или калашник.

Автор: gbrain   
Дата:   12-09-11 09:55

Или си носете две раници - едната вехта с техниката, другата - по-готина с бомба. Отваря я животинката и Буум МУхаХаХаха [smilie5] Много Том и Джери съм гледал на времето

Дата:   12-09-11 10:22

klez, това, което казвам е от големия опит , който имам , когато 15г. работех във фотоателиета. Крадците (обикновено са мангали или наркомани)предлагаха освен евтините сапунерки и доста скъпа техника - профи апарати и лаптопи.

Идва пича и вика - "Тука имам едно апаратче(лаптопче) , даде ми го (сестра, леля, братовчедка) , че и трябват спешно пари за лекарства или че заминава в чужбина" [smilie5]

Единия път през 2007 беше раница с набор от 4 обектива и апарат - Никон Д80. Отказах , както винаги и оня си излезе. На другия ден от форума разбрах, че това изглежда е бил апарата на д-р Амиго, ама ходи го търси наркоманчето.
Та не всичко е през заложни къщи и в чужбина чрез ибей.

Дата:   12-09-11 10:34

Мда... определено ще е полезно да има човек къде да провери бързо и лесно нещо дали е крадено

Автор: Lalinda   
Дата:   12-09-11 11:51

А като види, че е крадено, няма да го купи ли?

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

И нашата кола имаше застраховка.
Само че ни окрадоха, след като ни пукнаха гумата, докато я сменяхме.

Застрахователят каза, че сме били ОБРАНИ ЧРЕЗ ХИТРОСТ (par ruse) и че застраховката не се простирала върху подобни кражби.

Любопитно ми е обаче коя кражба може да класифицира като БЕЗХИТРОСТНА, тази, при която ти чупят стъклото, явно!

Познати дори ни казаха сами да си счупим стъклото и да кажем, че е станало така...

Е, чак дотам не бихме стигнали.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »