Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Загуба на наситеност при "save as"
Автор: bobsunbobsun   
Дата:   29-08-10 13:15

Здравейте! Имам следния проблем: След обработка на даден кадър във фотошоп (левълс, наситеност на цветовете, шарп) когато запиша файла с командата "save for web and devices" файлът се записва по начина, по който изглежда във фотошоп. Запиша ли го с "save as" се забелязва очевиден спад в наситеността на цветовете, а също и на рязкостта на изображението. На какво се дължи това и как може да се преодолее? Използвам фотошоп ЦС3, РГБ, 8 бита. Благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Загуба на наситеност при "save as"
Автор: asahi   
Дата:   29-08-10 13:20

Виж какъв цветен профил се присвоява.

Дата:   29-08-10 13:24

споменал съм го - РГБ

Автор: MauMyHa   
Дата:   29-08-10 13:32

би трябвало да е обратното при save for web да намалява качеството като изображение "рязкост" а при другото да си е нармално[smile]

Автор: мара   
Дата:   29-08-10 13:32

и с мен е така. най-вече при качване в мрежата. затва напоследък ползвам save for web.

Автор: vnvas   
Дата:   29-08-10 13:44

Това нещо ми е познато - пробвайте с Reset Tool Presets , трябва да се оправи.

Re: Загуба на наситеност при
Автор: mravunko   
Дата:   29-08-10 13:45

както е казал asahi, нещо от профилите е.

като даваш save for web имаш ли отметка на Embed color profile?

edit: пиша глупости.

Публикацията е редактирана (29-08-10 13:48)

Автор: Argazki   
Дата:   29-08-10 13:47

РГБ не е цветен профил- sRGB,adobeRGB - да !
Тъй че се уточни кой от 2та ползваш. И къде ги гледаш после за да установиш,че спада наситеността на цвят?
При windows тва е проблем, но обикновено е обратното- виждат се по-тъмни и по цветни ако ги гледаш с броузера на самия windows. При гледане с бридж трябва да се вижда еднакво.
ЗА качване в нета работи снимките с sRGB за да ти се виждат еднакво както и в шопа.

Дата:   29-08-10 13:49

Мара, ако снимката е в малък размер не ме притесянва, че записвам със "save for web", само че когато искам снимката да остане в оригиналния си размер ми излиза съобщение, че размерът на файла надвишава големината, за която бил предвиден "save for web" и че това може да причини забавяне в работа на системата. Ако е само забавянето това не ме безпокои, но ако наистина програмта не е в състояние да записва за уеб снимки с големи размери, това вече е проблем.

Автор: мара   
Дата:   29-08-10 13:54

ми аз бях правила всички настройки по инструктаж...щото преди година някъде пусках подобна тема. ама при мен проблемът е главно в нета, а не в снимките, гледани в моя си архив. там нямам никаква промяна.

Дата:   29-08-10 13:59

Argazki,
трябва да призная, че с профилите на съм много наясно. В апарата се записват на sRGB, а горе бях писал РГБ имайки предвид, че не е CMYK (става дума за PS>image>mode). А иначе разбирам че има разлика когато ги погледна в Windows picture and fax viewer една след друга - разликата е очевидна!

Дата:   29-08-10 14:01

Автор: мара
Дата: 29-08-10 13:54

Разликата е видима когато гледам една и съща снимка записана по двата начина на харддиска на моя компютър - изобщо не става дума за излгед в нета.

Автор: Roland909   
Дата:   29-08-10 14:02

Ако снимаш в AdobeRGB (на апарата)
и после след работа в шопа сейваш като JPG без да конвертираш към sRGB, нормално да става така и да изглеждат промити в браузъра или в прозореца на експлорера.
Ако снимаш в RAW виж при конвертирането и отварянето на файла как са настройките.
Хубаво е да се погледне и какви са настройките ти в Color Settings на шопа.

Дата:   29-08-10 14:07

Пробвай в Color Settings на шопа да избереш Monitor Color - (на първия ред) и виж дали пак ще имаш проблеми.
По принцип ако от апарата са снимани в sRGB, и в шопа не е пипано нещо специално по настройките за профилите няма как да има разлика в цвовете. Поне при мен няма.

Автор: Argazki   
Дата:   29-08-10 14:27

Може би при save for web не ти е отметната опцията за инкрустиране на цветния профил-провери .

Дата:   29-08-10 14:39

Пробвай с тези настройки, извикват се от :
Edit-Color Settings

http://prikachi.com/images/700/2456700h.jpg

и кажи каво става, дали е добре или пак има разлика.

Автор: Amigo   
Дата:   29-08-10 14:43

Абе и аз имам проблем с профилите и не мога да разбера кой е точния. [smilie2] [smilie21] По принцип настройките в апарата са sRGB,както и в Кепчъра. Като отварям с View NX и Capture NX2 снимките изглеждат еднакво като цвят. [smilie8] Ако ги сейввам за уеб във Фотосопата те стават по-наситени, по-специално червеният цвят, и се налага предварително да го редуцирам с 8-12 единици понякога. [smilie8] Като ги разглеждам обаче с Windows Photo Viwer в нормалния прозорец, без да е дадена опцията F11 за пълен екран, те си изглеждат като в Кепчъра, но на F11 стават точно като save for web на Фотосопата - т.е. по-наситени и особено червения цвят. Същото става и при разглеждане с FastStone Image Viwer. [smilie8] Каква е тая работа - някой ще ми обясни ли?! [smilie11] [smilie8] [smilie5] [smilie5]

Публикацията е редактирана (29-08-10 14:43)

Автор: El_Fuego   
Дата:   29-08-10 15:00

Във FastStone имаш опция да включиш или да изключиш употребата на CMS (Colour Management System). Много зависи при включена или изключена опция си гледаш снимките.

Като ти знам хроничните технически терзания най-вероятно изобщо не си наясно какво е това. [ezik]

Дата:   29-08-10 15:04

[smilie11] [smilie8] къде е тая опция?! [thankyou] [thankyou] ами във Windows Viwer-а има ли такава опция? [smilie11] [smilie8] И защо все пак като ги кача на сайта изглеждат като сейвнати за уеб с повече цвят, а като ги отворя в Кепчъра стоят по-бледи?! [smilie11] [smilie8] Полудавам вече с тези профили и технически главоблъсканициииии [smilie9] [smilie9] [smilie2]

Дата:   29-08-10 15:10

Roland909,
Настройките са ми както ти си написал, но не можах да ги изпрабвам, защото когато се опитах д аотворя една снимка в роу конвертора ми каза, че embedded:AdobeRGB, и ми дава 3 възможности - да се приеме вграденото цветно пространство, да се приеме цветното пространство на работното пространство или да не се предприемат мерки по отношение на цветовете. Останах искрено очуден от това, от факта, че снимам в АдобРГБ и се опитах да намеря менюто в апарата, откъде се сменя цветовото пространство, само че така и не го намирам, а уж би трябвало да е в shooting menu - в последствие забелязах, че ми липсва и менюто за шарпа. Знам, че сега някой ще каже,че гледам simple menu,но аз съм на full menu и би трябвало да виждам всичко. Така че моля някой никонианец нека каже каква може да е причината да не виждам тези менюта.

Дата:   29-08-10 15:17

Мистерията е пълна! Намерих настройките за цветното пространство в апарата(не съм ги пиапл откакто го купих) и какво да видя > color mode 1a sRGB!?!?!? как е възможно тогава във ФС, роу конверторът да ми показва под снимката АдобРГБ? [smilie10]

Автор: vgramatikov   
Дата:   29-08-10 15:19

Проблема може да е в програмката с ,която разглеждаш снимки [smilie3]

Дата:   29-08-10 15:29

добре де, има ли начин, при който с всички разглеждани програми цветово снимката да изглежда еднакво или не?! при калибриран монитор? [cool] [smilie8] щото при мен не е така, та затова питам и се чудя кой е най-истинският профил и цветове [smilie5] [smilie5]

Автор: saltatrix   
Дата:   29-08-10 15:54

save for web палитрата е 256 цвята, целта на такава процедура е да намалиш размера на снимката. Същото е ако изображението го конвертирате в indexed color и после save as .jpg. Губи се качество.
Ако случайно снимката Ви е Adobe RGB конвертирате до sRGB, после save as еди кво си, и хоп навсякъде се вижда еднакво.
camera raw по подразбиране мисля, че работи в Adobe RGB, цъквате долу върху Adobe RGB, избирате sRGB и от там на сетне си бачка само на sRGB.

Публикацията е редактирана (31-08-10 08:55)

Автор: lumix   
Дата:   29-08-10 15:59

bobsunbobsun, в РОУ конвертора си промени настройките така че да ти ги отваря винаги в sRGB ето от тук:

http://photo-zona.net/images/user2037/album21716/preview/1283086499_msob9076_snimkanaekrana.jpg

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »