Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Мнения за един скай филтър ....
Автор: ivan.draganov   
Дата:   05-07-10 21:58

Здравейте ,купих си Кенко MC Skylight от Павилиона ,и докато дочакам лятната отпуска и пленерите из Родопите да попитам някой колега ползва ли такъв и какви са впечатленията му ...? Не ,че е кой знае какъв филтър ,евтин е ...но все пак ....[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Мнения за един скай филтър ....
Автор: harvester_vn   
Дата:   05-07-10 22:13

Какво значение имат мненията на другите, след като вече си го купил?[smilie11]

Автор: h.svinaroff   
Дата:   05-07-10 22:16

И аз имах преди. Купих си го по същата причини, поарди която и ти - евтина фотографска дрънкулка.

Не го сложих нито веднъж на майтап, ако ти направиш някоя снимка с него, покажи к'во що [smilie5]

Дата:   05-07-10 22:17

Имат разбира се ,нали затова сме във Форум [smile] ...........[beer]

Дата:   05-07-10 22:18

Да ,само да дочакам отпуската и мисля да му се порадвам .....

Автор: asahi   
Дата:   05-07-10 22:40

Какво очакваш от този филтър или по-накратко - за к`во ти е?

Дата:   05-07-10 23:25

Асахи ,да те черпя една Каменица -радвам се ,че пак си тук [smilie3]

Автор: marto   
Дата:   05-07-10 23:27

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: uri64   
Дата:   05-07-10 23:30

Според мен няма голям смисъл от такъв филтър...

Дата:   06-07-10 00:27

Черпи ме Загорка или Ариана.
Та за каво ти е филтъра, освен за капачка/предпазител?

Автор: geokar   
Дата:   06-07-10 10:11

Скай-филтрите са добро продължение на обектива - аз лично имам много хубави впечатления, небето се подчертава по-добре, става релефно, дълбоко, при определени условия снимките наподобяват тези, правени с полфилтър. Освен това забелязвам по-добро насищане на цветовете, рязкозта също се подобрява. Изобщо ползвай го с удоволствие, особено в планината - няма начин да не забележиш разликата!

Автор: borovinka   
Дата:   06-07-10 10:41

Такаааа, темата почна да става итересна. Някой може ли даде дефиниция за SKYLIGHT (SKY) филтър?

Тези, които снимат повече от 10 ггодини и са ползвали или ползват слайд филми да си траят [smilie7]

Дата:   06-07-10 10:44

Geokar,благодаря ти !
Преди повече от 10 г. ползвах такъв филтър и впечатленията ми бяха отлични ...Благодаря за споделеното мнение ! Хубаво лято и повече снимки !

[beer]

Автор: didesignbg   
Дата:   06-07-10 10:48

От дхо чувствителност на никон д5000 към вълни с различна дължина

Остава да си отговорим на въпроса какво пропускат филтрите и в какви боички оцветяват.

Дата:   06-07-10 11:22

Градски легенди [smilie7]

Автор: NoLabel   
Дата:   06-07-10 15:09

Между другото, отдавна искам да си взема такъв филтър, но не мога да се реша дали си струва или не. Наистина ли е толкова видима разликата? Дали някой няма два варианта на някой кадър със и без подобен филтър? Щото ако разлика няма или е малка, ще си взема обикновен UV за да ми пази обектива от големи лоши боклуци.

Публикацията е редактирана (06-07-10 15:22)

Автор: digitalgab   
Дата:   06-07-10 16:33

Щом е МС филтъра бива. Аз сега на единия обектив съм сложил Hoya Warm, а на другия Hoya Skylight 1B и не се притеснявам особено че имам стъкло пред стъклото. Но като пазач на обектива, най добре Hoya UV HMC-Super 1D Pro или какво беше точно. Това е най добрия филтър.

Дата:   06-07-10 17:03

Всеки филтър, колкото и качествен да е, добавя две допълнителни повърхнини за пречупване на светлината, отражения и събиране на прах, петна и други боклуци. От тая гледна точка ми се струва, че (особено ако се снима с ДСЛР) използването на ув-та, скай и др подобни филтри е безмислено. Хеле пък за предпазване на челната леща - за това са достатъчни сенник и малко внимание. Евентуалното полезно действие на затоплящ и скай филтрите се докарва лесно с няколко плъзгача в обработващия софтуер.
Виж, намирам смисъл в ползването на поляризяционни, градиентни и неутрално-градиентни филтри, и там за мен важи принципа "колкото по-скъп - толкова по-качествен и съответно толкова по-добре.
Всичко това - лично мнение без претенции за непогрешимост.

Дата:   06-07-10 17:12

Ей тва беше [smilie24]

Дата:   06-07-10 17:39

Градиентния и той може да се докара софтуерно, въпроса е кое е по лесно.
Каквито и сенници да слагаш, колкото и да внимаваш, пак можеш да осереш обектива, фактор случайност. А филтъра не пречи да се сложи сенник.
И когато се пише, се изписва "безСмислено", нека правим разлика между "мисъл" и "смисъл".

Публикацията е редактирана (06-07-10 17:44)

Автор: GOSPODIN   
Дата:   07-07-10 00:17

uri64,точно така ![smilie24]

Я,да питам геокар, как едно плоско обикновено леко розово стъкълце, ще направи по рязък един Л обектив???[smilie18]

Дата:   07-07-10 00:24

За правописа на "безсмислено" съм съгласен [smilie24].

За докарването на ефкта на градиентния съм съгласен само до някъде - ако небето ВЕЧЕ е "избушено" непоправимо, никакъв софтуер няма да помогне. Поставянето на такъв филтър при всички случаи помага да се предотврати "избушването".

За използване на скай- затоплящи и ув филтри продължавам да не съм убеден. Ето и някои допълнителни причини:
- Има регистрирани случаи, при които поставеният за предпазване филтър се чупи и надира челната леща
- Наличието на вече поставен ув и подобен филтър, определено причинява неудобство при използването на поляризационен такъв, защото е свързано с махането на единия, и поставянето на другия(при това като се внимава да не се омажат), освен ако някой не реши да сложи единия ВЪРХУ другия, което пък вече ми се вижда като съвсем щура идея (ама и завъртяно изречение се получи, но така е - обърканите мисли обикновено са и дълги). Поставянето на полар върху ув е безсмислено защото полара е и ув, и освен това допълнителните повърхности за пречупване на светлина, отражения и събиране на прах и мръсотии се удвояват.

Но тук вече всеки да си решава сам. На мен лично ще ми трябва по-солидна аргументация в полза на ув, скай и затоплящите филтри.

Дата:   07-07-10 00:31

Изваждаш филтъра от кутийката, поднасяш го към окото си и гледаш там, квото искаш да видиш. Ако ти хареса видяното, слагаш го на обектива, той може да види и по добре.
Това ми е солидната аргументация.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   07-07-10 00:43

digitalgab, око и обектив не трябва да сравняваш, по този начин. Всяко филтърче , ако ще да е със супер-дупер просветление ще ВЛОШИ крайния образ макар и с 1%, но никога няма да го подобри. Филтрите трябва да се поставят само по предназначение, според ситуацията и след това да се свалят. Постоянното носене на т.н. защитни(предпазни) УВ филтри е неоправдано.

Дата:   07-07-10 00:46

Така Господин, но окото е основния съдник за всичко видяно от окото през обектива и филтъра, око да види, казано е. И чудя се, като погледна през УВ/Скай, в един летен следобед, защо ли видяното ми се вижда по рязко? Не го виждам нещо тоя 1%.

Публикацията е редактирана (07-07-10 00:55)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »