Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 въпрос за екстендери
Автор: ikom   
Дата:   24-07-09 10:08

Интересува ме някой ползвал ли е този екстендер Nikon PN-11 Auto Extension Ring 52.5mm, Nikon PK-13 Extension Ring 27.5 mm, Nikon PK-12 Extension Ring 14 mm и по точно със обектив Nikon AF-S VR Zoom-NIKKOR 70-300 mm 1:4,5-5,6G. Получават ли се добри резултати при макро фотография. Другия вариант е Kenko 3 бр. екстендери с различна дължина: 12 mm, 20 mm и 36 mm.

Отговори на това съобщение
 Re: въпрос за екстендери
Автор: BotsRevenge   
Дата:   24-07-09 15:07

Не бих искал да те излъжа, но имам спомен, че можеш да си направиш изчисленията сам по следния начин:

1. Взимаш една линия
2. Избираш фокусно разстояние
3. Фокусираш върху линията като се стараеш да постигнеш възможно най-малкото предметно разстояние и снимаш.

Ако целиш макро с увеличение 1:1, то върху твоята матрица (ако е кроп) 24мм х 16мм трябва да събереш в кадър обект със същите размери.
Гледаш на заснетия кадър колко милиметра си обхванал по широчина или височина на кадъра.
Ако си обхванал примерно 48мм от линията по ширина, увеличението ти е 1:2 (два пъти повече от размера на сензора).

Увеличението на даден обектив зависи от фокусното му разстояние и тоталното разстояние между обектива и матрицата на апарата. Увеличаването на тоталното разстояние води до по-голямо увеличение на образа. Ако някой може да предложи по-точна дума, заместник на "тотално разстояние", моля да го сподели.

Сметката е следната (по спомен):
тотално разстояние / фокусно разстояние = увеличение

Ако получаваш увеличение 1:2 с 300мм обектив, то:
тотално разстояние / 300мм = 0.5 (или 1:2)
тотално разстояние = 150мм

За да получиш увеличение 1:1 в случая ти трябва макро пръстен с дължина 150мм, за да стане общо 300мм.

За по-малко фокусно разстояние ще ти трябва по-къс пръстен. Трябва сам да си направиш изчисленията с кой обектив какво увеличение постигаш без макро пръстен и съответно какъв пръстен ти трябва, за да получиш с този обектив желаното увеличение.

Надявам се да не съм те подвел и да съм ти бил от полза.

ПС
Правя следната сметка за Nikkor 18-70 f3.5-4.5

На 70мм и минимално предметно разстояние успява по хоризонтала да напълни сензора с обект с дължина 12см (120мм).
120мм / 24мм (ширина на матрица) = 5
5 е увеличение 1:5 = 0.2

Тотално разстояние / 70мм = 0.2
Тотално разстояние = 14мм

Следователно, за да постигна увеличение 1:1 с този обектив, ми трябва макро пръстен с дължина 56мм.

Ако греша, ще съм благодарен да бъда коригиран. [beer]

Публикацията е редактирана (24-07-09 19:33)

Автор: ikom   
Дата:   25-07-09 23:02

мерси много за информацията просто ме интересува също ако някой е снимал с такива екстендери дали вършат работа. Има ли смисъл да давам толкова пари за него /ако няма да върши работа/ или по добре да досъбера за макро обектив /то ми е ясно че обектива ще е по доброто решение/

Автор: srg_o   
Дата:   26-07-09 00:59

За макро 1:1 размерите на обекта трябва да са 36x24 мм, независимо от размера на матрицата

Автор: Canon   
Дата:   26-07-09 12:45

srg_o
[smilie11]
забравил си две букви

"За макро 1:1 размерите на обекта трябва да са 36x24 мм, независимо от размера на ФФ матрицата"

Публикацията е редактирана (26-07-09 12:46)

Автор: stav   
Дата:   26-07-09 12:51

Може и да Ви е полезно.
А може и да не е съвсем вярно щото е "home made" :(

https://photo-forum.net/i/1151785

Дата:   27-07-09 16:12

Базовата дефиниция за макро с мащаб 1:1 се отнася за 35 мм филм/матрицата. Тъй като всичко се преизчислява за по-малки или по-големи ленти/матрици с използване на кроп-фактора, то самият размер на матрицата няма никакво значение.
Примерно, ако имаме кроп-фактор 4 (сапунерка), то това означава, че рамера на споменатите 36x24 мм се проецира на 9x6 mm матрица. Т.е. , ако говорим за мащаб и имаме 2 апарата, ФФ и сапунерка, и двата са с по 6 Мегапикселна матрици, то при снимането на 36x24 участък в мащаб 1:1, и на двата този участък ще бъде с размерите 3000x2000 pixels.

Може би по-логично би било да се говори за съотношението между размерите на обекта върху printon-а с размерите 36x24 мм и истинските му размери.

Публикацията е редактирана (27-07-09 16:23)

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   28-07-09 10:13

srg_o
ако снимаш на плака 10/15 см това

"За макро 1:1 размерите на обекта трябва да са 36x24 мм, независимо от размера на матрицата"

важи ли ?

Дата:   28-07-09 15:59

Ще прозвучи тъпо, ама май да. [smilie10]
Странна работа...

От другата страна ако следваме директната логика на 1:1 , то
при плаката 100x150 мм 1 мм ще бъде 1/100 от височината
при матрицата 24x36 мм 1 мм ще бъде 1/24 от височината
при матрицата 18x24 мм 1 мм ще бъде 1/18 от височината
при матрицата 6x8 мм 1 мм ще бъде 1/6 от височината

е, като предположим, че всичките са с еднакъв брой пиксели и като разпечатаме всичко на формат А4... какво става ? Кой ще повярва, че са снимани в мащаб 1:1 ?... особено за голямата плака.

Re:
Автор: adutsov   
Дата:   28-07-09 16:49

Аз избрах Кенкото заради контактите - предават информмацията от обектива до тялото, Никонските нещо не са осъвременени. С 300/4 и 1,4 конвертор стават интересни картинки но си трябва статив.

Автор: pmartinov   
Дата:   28-07-09 19:41

ikom

Ползвам Kenko 3 бр. екстендери с различна дължина: 12 mm, 20 mm и 36 mm. от както излязоха на пазара със всичките си обективи когато се налага .

Никакви проблеми [smilie24]

[shtrak]

Автор: BotsRevenge   
Дата:   29-07-09 14:01

1:1 увеличение за мен означава, че размерът на снимания обект е равен на размера на неговата проекция върху светлочувствителния материал.

При голям размер на матрицата и 1:1 увеличение, в кадър ще влезне по-голям обект.

Дата:   29-07-09 14:43

Първоначалната дефиниция се отнасяла за 35мм лента.

Оттук нататък започва тълкуването на библията....
Според мен материята е същата като приравняването на фокусните разстояния - не е важно какъв е обектива, а е важно съотношението между фокусното разстояние и размера на матрицата (или относителен размер...все тая).
Та....
За другите по размер светочувствителни повърхности има 2 начина на интерпретиране:
1.приемаме, че обекта с размерите 36x24 заема целият кадър.
2. приемаме, че 1 мм на обекта отговаря на 1 мм върху светочувствителната повърхност.

Харесваме си един от вариантите и му се радваме.

Публикацията е редактирана (29-07-09 22:07)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »