Автор: BotsRevenge
Дата: 24-07-09 15:07
Не бих искал да те излъжа, но имам спомен, че можеш да си направиш изчисленията сам по следния начин:
1. Взимаш една линия
2. Избираш фокусно разстояние
3. Фокусираш върху линията като се стараеш да постигнеш възможно най-малкото предметно разстояние и снимаш.
Ако целиш макро с увеличение 1:1, то върху твоята матрица (ако е кроп) 24мм х 16мм трябва да събереш в кадър обект със същите размери.
Гледаш на заснетия кадър колко милиметра си обхванал по широчина или височина на кадъра.
Ако си обхванал примерно 48мм от линията по ширина, увеличението ти е 1:2 (два пъти повече от размера на сензора).
Увеличението на даден обектив зависи от фокусното му разстояние и тоталното разстояние между обектива и матрицата на апарата. Увеличаването на тоталното разстояние води до по-голямо увеличение на образа. Ако някой може да предложи по-точна дума, заместник на "тотално разстояние", моля да го сподели.
Сметката е следната (по спомен):
тотално разстояние / фокусно разстояние = увеличение
Ако получаваш увеличение 1:2 с 300мм обектив, то:
тотално разстояние / 300мм = 0.5 (или 1:2)
тотално разстояние = 150мм
За да получиш увеличение 1:1 в случая ти трябва макро пръстен с дължина 150мм, за да стане общо 300мм.
За по-малко фокусно разстояние ще ти трябва по-къс пръстен. Трябва сам да си направиш изчисленията с кой обектив какво увеличение постигаш без макро пръстен и съответно какъв пръстен ти трябва, за да получиш с този обектив желаното увеличение.
Надявам се да не съм те подвел и да съм ти бил от полза.
ПС
Правя следната сметка за Nikkor 18-70 f3.5-4.5
На 70мм и минимално предметно разстояние успява по хоризонтала да напълни сензора с обект с дължина 12см (120мм).
120мм / 24мм (ширина на матрица) = 5
5 е увеличение 1:5 = 0.2
Тотално разстояние / 70мм = 0.2
Тотално разстояние = 14мм
Следователно, за да постигна увеличение 1:1 с този обектив, ми трябва макро пръстен с дължина 56мм.
Ако греша, ще съм благодарен да бъда коригиран.
Публикацията е редактирана (24-07-09 19:33)
|
|