Empusa pennata / conehead mantis / | category Wild life
info
Гласувал 0 бр.
6
1030
Rating A: 63 | B: 0 | Votes: 17
author's text: Богомолките са родственици с хлебарките (Blattodea) и термитите (Isoptera). Богомолките имат много добър камуфлаж и дълго време могат да стоят неподвижни.Дължината на тялото на повечето от тях е между 40 и 80 мм. Най - малките богомолки са представителите на род Mantoida от Южна Америка, чийто най - малък вид е Mantoida tenuis - само 12 мм. Най - големите са от род Toxodera и Ischnomantis с почти 160 мм.
Повечето богомолки, като например Phyllocrania paradoxa и Hymenopus coronatus, са активни през деня. Изчакват дълго време докато жертвата им се приближи и я сграбчват със своите пипала. Други видове като Popa spurca, Eremiaphila и Heteronutarsus, които живеят в пустините и полупустините, тичат много бързо, преследват плячката и я заобикалят. Освен насекоми и паяци те могат да заловят скорпиони, малки змии, колибрита и дребни бозайници. Мъжката богомолка не може да се съвкуплява докато главата и е на тялото. Женската започва секс като изтръгва главата на мъжката.
От познатите 2300 вида в Централна Европа живее само един от тях - европейската богомолка (Mantis religiosa), останалите са в тропиците и субтропиците. В европейската част на Средиземно море, освен Mantis religiosa се срещат и видове от родовете Iris, Ameles, Rivetina, Apteromantis, Geomantis, Perlamantis и Empusa (напр. Empusa pennata на снимката горе).
Един от животинските стилове в Кунг Фу - Praying Mantis Kung Fu или Tang Lang Chuan е базиран е на движенията на богомолките и според легендите е развит от монаха Уанг Ланг преди 360 години.
(От Уикипедия, свободната енциклопедия)
 
Share your thoughts:
6. Alex-dan
+0 -0
А, много малка, мислех ги за по-големи. Много ми се снима такава, само да я видя, ще я разсипя от кадри :) :)
5. rossco63
+0 -0
:-)++++++++++
4. tormentor
+0 -0
Много яко :)
3. ritazza
+0 -0
prolicha na suha treva :) mnogo dobre hvanat0 +++++
2. nellincety
+0 -0
!!!!!!!!!
1. burningice
+0 -0
интересно
Снимки на kalpazan
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tags:
Още снимки от рейтинга
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Лиценз
© Всички права запазени.
Подай сигнал
32 потребителя следят автора