Общи правила за ползване на секция "Базар"

 

1. Секция "Базар" е част от Фото Форум. За нея важат всички правила на Фото Форум.

2. Секция "Базар" служи за продажба на лична употребявана техника. Потребителите, продаващи личната си техника в базар не дължат комисионна на сайта. Администраторите на сайта следят количеството и качеството на обявите, които публикувате и при нарушение на правилата, ще ги премахват по своя преценка и без да дължат обяснение или обезщетение за пропуснати ползи.

3. В секция "Базар" не могат да бъдат публикувани обяви от търговци и вносители, продаващи нова техника. Подобни обяви ще бъдат изтривани, а авторите им деактивирани. Нова техника, както и търговия със значителни обеми употребявана техника може да се осъществява само след заплащане на съответните цени, според рекламната тарифа на Фото Форум.

4. Всяка обява в сайта трябва да съдържа ясен текст с описание на продавания продукт и координати за връзка със собственика. Обяви, които не съдържат описание на продукта, коректно избрани, класифицирани и описани артикули и координати за връзка ще бъдат изтривани от администратора, без предварително предупреждение. Публикуването на координати за връзка в текста на обявата се счита за нарушаване на консистентността на информацията и нарушаване на правилата и подобни обяви ще бъдат отстранявани от секция Базар.

5. В секция "Базар" съществуват 7 основни модула - "Цифрова техника" , "Аналогова техника", "Аксесоари", "Литература", "GSM-и" , "Видео техника" и "Компютри и лаптопи".

 - В "Цифрова техника" могат да бъдат публикувани само обяви за цифрови фотоапарати и обективи специално разработени или оптимизирани за цифрови фотоапарати. Обективи разработени за байонети, които не съответстват на актуалните дигитални камери не могат да присъстват в тази секция дори ако към тях има съответен преходник. Ако се продават няколко артикула в комплект е допустимо да има артикул неотговарящ на условието за секция "Цифрова техника", но той трябва да е описан само в текстовата част на обявата, но не и като отделен артикул от каталога.

При публикуване в секция "Цифрова техника" имате възможност ако не намерите в каталога модела и марката на своя артикул да предложите добавянето му от администратора. Предлагане на вече съществуващи артикули и марки за ново добавяне се счита за лоша практика и поради това, че зартуднява работата на Базар, обяви съдържащи подобни предложения ще бъдат премахвани или спирани за повторна редакция от автора.

 - В "Аналогова техника" трябва да бъдат публикувани всички обяви за филмови фотоапарати, обективи разработени за филмови фотоапарати, както и фотоувеличители, вани, корекс дози, диапроектори, филми и т.н.

 - Във "Видео техника" трябва да бъдат публикувани всички обяви за видео камери, обективи за видео, както и специфични видео аксесоари.

 - В "Литература" трябва да бъдат публикувани всички обяви за фото и видео литература.

 - В "Аксесоари" трябва да бъдат публикувани всички обяви за продажба на аксесоари - стативи, чанти, принтери, светкавици, бинокли, светломери, флашметри, памети, филтри, адаптери, конвертори, преходници, батерии, грипове, зарядни и т.н.

 - В категория "GSM-и" трябва да бъдат публикувани обяви свързани с мобилни телефони и смартфони.

 - В категория "Компютри и лаптопи" трябва да бъдат публикувани обяви свързани с преносими и стационарни компютри, периферия, принтери, записвачки, фотобанки и всякакви компютърни компоненти.

При несъответсвие на обявата, тя ще бъде деактивирана от администратора на сайта.

6. Доказано некоректни продавачи ще бъдат отстранявани от сайта, след сигнали на ощетени потребители.

7. Нежелателно е пускането на повече от три обяви наведнъж. При злоупотреба администраторите ще спират възможността за писане и ще изтриват обявите.

8. Спирането на собствена обява или обяви и създаване на същите отново, без видима промяна в тях, се счита за нарушаване на правилата и опит за СПАМ, или опит за измама, и администраторите ще вземат мерки.

9. Публикуването на повече от една обяви с едно и също съдържание се счита за СПАМ и такива обяви ще бъдат премахнати от администратора на сайта. За подобни обяви ще се смятат и обяви, които съдържат артикули публикувани в други активни обяви на същия потребител, т.е. обяви с дублиращи се част от артикулите.

10. Отговорност за съдържанието на обявите носят единствено потребителите, които ги публикуват. Фото Форум не носи отговорност за некоректни и провалени сделки извършени от потребители на сайта.


Екипът на Фото Форум ви пожелава успешни продажби в секция "Базар"!

Управление на обявите

 

Когато създавате нова обява е задължително да попълвате коректно съответните полета! Информация попълнена в поле предназначено за друго ще е причина за изтриване на съответната обява.

 

Публикуване на нова обява

- задължителни полета - задължителните полета при попълването на нова обява са обозначени със знак звезда (*). Непопълването на някое от тях, ще ви възпрепятства от публикуване на обявата.

 

- Заглавие и текст - Заглавието е първият и най-четим текст на вашата обява. Използвайте кратък и точен текст, описващ съдържанието на публикацията ви. Заглавия визуализирани на повече от два реда в списъка с обявите, ще бъдат причина за премахване на цялата обява.

 

- снимки за обявата - желателно е да закачите снимки към обявата си. Това ще помогне на клиентите ви да се ориентират по-добре и да забележат вашата публикация. Обяви без снимки не са в нарушение на правилата.

 

- обяви в раздел "Цифрова техника" - към обявите в този раздел трябва задължително да бъдат избрани един или повече артикули. Избирането от списъка с предварително въведени артикули, помага на потребителите да използват филтри при търсене. Във ваш интерес е да въвеждате всичките си артикули, защото те така ще бъдат намирани по-лесно при търсене. Ако продавате Апарат и обектив, в списъка с артикули трябва да изберете фотоапарата и отделно обектива, а не само едното от тях.

 

- артикули към обявите - артикулите трябва да бъдат прецизно класифицирани по "Вид", "Марка" и "Модел". Администраторите на сайта се стараят да поддържат актуална база данни с наличните марки и модели, но ако не намирате в списъка вашата марка или модел, може да предложите нова. Обявата ви ще бъде публикувана и администраторите ще прегледат предложеното от вас. Ако предложената от вас марка или модел нямат общо с наличните на пазара, вашата обява ще бъде остранена. Пример за некоректно предложен модел или марка: "...", "!!!", "марка", "нещо" ...

 

- ДУБЛИРАНЕ НА АРТИКУЛИ - когато предлагате нова марка, моля описвайте името на марката точно както е написано на обектива/фотоапарата, на кирилица или латиница. Когато предлагате нов модел, моля прегледайте внимателно вече съществуващите модели в списъка. Ако предложеното от вас го има вече в списъка, администраторът ще премахне обявата ви поради дублирането, което правите.

 

Редакция на обява - обявите могат да бъдат напълно редактирани до 24 часа от публикуването им. След това те се заключват и промени могат да бъдат правени единствено на "статус" и "цена".

 

Валидност на обява - Една обява е със статус "Активна" 30 дни след публикуването й или ако авторът й изрично не й смени статуса с друг. След автоматичното деактивиране, обявата може да бъде активирана за нов период от 30 дни.

 

Промяна на цена - при промяна на цената, се запазва история, видима за другите регистрирани потребители.

 

Повдигане на обява - повдигането на обява в списъка може да се прави един път на 10 дни от бутон при редакция на обявата.

 

Снимки - за всяка обява могат да бъдат качени максимум 6 снимки към основния текст и още по 5 снимки към всеки от артикулите. Ако снимките при прикачването са по-големи, те се намаляват до 800 точки за по-дългата страна.

Платени обяви

 

Ако искате да ползвате Платена обява, която е видима най-отгоре в списъка с обяви, моля попитайте за условията на контактите на сайта.

Филтри

 

Филтрите са направени за ваше улеснение. Те могат да се използват във всички категории, а в "Цифрова" техника са налични и допълнителни. В нея обявите могат да бъдат избрани по "обектив", "фотоапарат", "марка", "модел", "сензор", "резолюция", "байонет", "фокусно разстояние", "светлосила" и др.

 

Вид - вид на обявата

 • продава
 • купува

 

Търсене - поле за търсене по ключова дума. Търсенето по търсената дума е във всички атрибути на обявата и артикулите към нея.

 

Автор - поле за търсене по име на създател на обява. Търсенето връща резултат само ако е изписано цялото име на автора. Ако търсите по част от име, няма да получите желаните резултати.

 

Град - град или област където се намират артикулите от обявата.

 

Статус - статус на обявата

 • Активна - активните обяви в Базара
 • Запазена - когато имате уговорка за продажбата и очаквате клиента
 • Продадено - когато продадете артикулите, е препоръчително да използвате този статус
 • Спряна - когато по някаква друга причина, от по-горе описаните, искате да спрете обявата си

 

Подреди по - подрежда резултатите по

 • посл.промяна - най-отгоре са новите или обявите с последна значима промяна
 • цена-ниска - най-отгоре в списъка са най-ниските цени
 • цена-висока - най-отгоре в списъка са най-високите цени

 

Изглед - двете опции тук са "Разширен" и "Списък". "Разширен" списък е стандартният въбшен вид на списъка. "Списък" е сбит изглед, наследен от стария софтуер на секция Базар

 

Бутон Изчисти - деактивира избраните филтри.

 

Бутон Филтър - активира избраните филтри.

 

Цифрова техника -> "Всичко за" - филтър, който избира фотоапарати и обективи от и за избраната марка.

 

Цифрова техника -> Фотоапарат -> "Вид"

 • DSLR
 • Безогледален
 • Компактен

 

Цифрова техника -> Фотоапарат -> "Сензор" - избира апарати с определен тип матрица.

 

Цифрова техника -> Фотоапарат -> "Резолюция" - избира апарати с резолюция в избрания диапазон.

 

Цифрова техника -> Обектив -> "Вид" - избира Варио или Твърд тип обективи.

 

Цифрова техника -> Обектив -> "Байонет" - избира в резултатие обективи само с посочения байонет.

 

Цифрова техника -> Обектив -> "Фокус" - филтрира автофокусни и ръчнофокусни обективи.

 • AF - автофокусни обективи
 • MF - ръчнофокусни обективи

 

Цифрова техника -> Обектив -> "Фокусно разстояние" - избира обектив с фокусно разстояние в посочените граници.

 

Цифрова техника -> Обектив -> "Макс.светлосила" - избира обективи с максимална светлосила в посочените граници.

 

Цифрова техника -> Обектив -> "Стабилизация" - избира обективи, които имат стабилизация срещу вибрации.

 

Наблюдавани

 

"Наблюдавани" е функционалност, която ви помага да маркирате обяви и да ги запазите за бърз достъп по-късно.

Маркираните от вас обяви, може да намерите в секция "Наблюдавани" от бутона в дясната част на менюто.

Маркирането може да направите с клик върху иконата подобна на звезда, обикновено разположена в дясната част в лентата на заглавие на всяка обява. Избраните от вас обяви са с икона жълта звезда, а всички останали със сива.