Nikon Coolpix P3

 

  По-важни функции и екстри:

VR - система за оптична стабилизация, даваща възможност за снимане от ръка при лоши светлинни условия

WiFi - безжичен пренос на данни. Чрез тази система можете да прехвърлите безжично току що направена снимка или всички снимки от паметта на камерата до избран от вас компютър.

 

 

* Софтуерът на камерата позволява множество корекции на изображението като софтуерно премахване на ефекта "червени очи" , изсветляване на тъмните зони в снимката и др.

 

 


 Основни характеристики:

 

·        8.0 ефективни мегапискела (3264x2448)

·        1 /1.8” CCD

·        Обектив Nikkor 7.5-26.3mm (36-126mm приравнено към 35мм филм) Максимална бленда F2.7 при 7.5mm и F5.3 при 26.3mm

·        Оптичен стабилизатор на изображението (VR) с два режима на работа.

·        Автоматичен TTL фокус с възможност за избор на точката на фокусиране

·        Макро AF – от 4см

·        Чувствителност от 50 до 400ISO, Ауто

·        Вградена светкавица с обхват до 4 метра 

·        Видео: 640x480/30fps със звук

·        Автоматичен и ръчен  баланс на бялото, запаметени настройки

·        Компенсация на експозицията +2/-2 степени през 1/3 степени

·        Автоматични настройки на експозицията,програма, приоритет на блендата  + 16 запаметени режима

·        Измерване на светлината –  матрично, център, спот

·        Формати на запис: JPEG

·        Вградена памет 23MB, възможност за SD/MMC picture card

·        2.5"   TFT-LCD, 150 000 pix

·        Възможност за редакция на снимките във фотоапарата

·        Литиево-йонна батерия и зарядно в комплекта

·        Размери 92mm x 61mm x 31mm

         Тегло 200г

 

 

1. Ергономия и управление.

Легендарната японска марка Nikon е известна като един от лидерите на пазара за професионална фотографска техника.През миналия век компанията се прочу с изключително здравите си и надеждни професионални фотоапарати, предпочитани от фотографите и фоторепортерите, отразяващи събитията в горещите точки на планетата при екстремни условия. С настъпването на дигиталната ера, Nikon беше една от първите фирми, която инвестира в разработката на професионални огледално рефлексни камери и реализира на пазара поредица от модели още в началото на 90-те години, когато все още на дигиталната фотография не се гледаше с добро око в професионалните среди.

Към настоящият момент Nikon продължава да бъде един от основните производители на професионални дигитални фотоапарати. В същото време компанията не забравя и многобройните си почитатели сред любитеслкото съсловие и не спира да обновява моделната си гама от стилни, компактни и висококачествени камери.

Coolpix P3 е стилна, метална 8 мегапискелова камера с 3.5 кратно увеличение, осигурено от висококачествен обектив Nikkor. Новото за този клас цифрови фотоапарати на Nikon е вграждането на оптичен стабилизатор на изображението, нещо което до сега беше приоритет при по-високия клас камери на марката. В оригиналните си  рекламни материални Никон посочва, че системата VR, която се използва в модела P3 е била разработена за професионалните обективи на марката. Любопитна подробност е,че всъщност това не е съвсем  така... Никон е първата фотографска компания, която използва VR в своя камера, но това не е професионален модел, а разработеният през 1993г, любителски модел Nikon Zoom 700 VR. По-късно Никон усъвършенства тази система и я вгражда в част от професионалните си обективи, и в по-високият си клас дигитални камери с вграден обектив и 10-кратно увеличение.

В този аспект можем да сметнем, че компактният Coolpix P3 е своеобразен наследник на първият фотоапарат в историята на фотографията със стабилизатор на изображението, осигуряващ възможност за заснемане от ръка с 8 пъти по-ниска скорост на затвора (3 степени на експозицията).

2.5 инчовият  дисплей с висока резолюция заема голяма част от гърба на апаратчето и не остава място за оптичен визьор. Всъщност такъв едва ли е нужен като се има предвид чудесното антирефлексно покритие на дисплея, даващо добра видимост при композиране и разглеждане на снимките дори и при ярка слънчева светлина. В дясно от дисплея се намират основните бутони за управление на камерата - меню, контрол на светкавицата, макро, самоснимачка,бутон за преглед на снимките, за бързо изтриване на снимка, както и за управление на вариото, а в горната част е големият кръгъл селектор, чрез който бързо и лесно се осигурява достъп до най-важните снимачни режими. Освен напълно автоматичният (зелен) режим , може да изберете програмен режим, в който има възможност за корекция на голяма част от параметрите, както и така необходимият режим “приоритет на бленда”, чрез който можете да изменяте ръчно блендата, в зависимост от задачата, която сте си поставили. Конструкторите на камерата не са сметнали за необходимо да осигурят изцяло ръчен режим на настройки, но за сметка на това в менюто и  ще намерите богат набор от програмирани режими, които на практика покриват всички снимачни ситуации, с които може да се сблъска фотографът. Най-често използваните са : портрет, пейзаж, изгрев/залез, сняг, макро,спорт, фойерверки..., не липсва и режим “панорама”, при който има възможност за заснемане на последователни кадри и по-късното им сглобяване в панорама.При  заснемането на всеки следващ  кадър софтуерът на камерата показва полупрозрачна част от предишния, така че да е възможно точното напасване на границите на различните сегменти от панорамата.

Чувствителността(от 50 до 400ISO), баланса на бялото,компресията, видеото( с резолюция 640х480 30кад/сек и звук) и настройките за безжично свързване с компютър също могат бързо и лесно  да се изменят от селектора, без нужда от ровене в менюто. От него допълнително може да се избира типа на измерване на светлината, режима на AF, серийните снимки, контрол на настройките на картината (острота, контраст, цветност), както и режимът BSS(Best Shot Selector), при който камерата прави серия от снимки, след което ги анализира и записва само най-сполучливата от тях.

 Вградената малка светкавица осигурява достатъчно мощност, за да освети обекти отдалечени до 4 метра, а софтуерът на камерата се грижи за отстраняването на неприятният ефект “червени очи” , който често съпътства снимките, направени със светкавица.

Чрез функцията D-Lighting пък се постига софтуерно изсветляване на недоекспонираните (тъмни ) места в снимката, което и придава по-динамичен и реален вид

2. Специфични особености на изображението. Предлагаме на вашето внимание тестови фотографии, направени при различни светлинни условия, които демонстрират възможностите на камерата.

- Шум и шумоподтискане. 

Шумът е параметър с, който често се спекулира. Не е редно да се сравнява шум на камери с различна резолюция като се гледа картината отворена на 100%, тъй като те биха дали различно качество при печат до определен размер. По-важно е как се справят различните камери със стандартни размери за печат. В този аспект е добре да се знае, че ако една 5мп и една 8мп камера имат еднакви абсолютни нива на шум, при размер на копието 40х60см примерно, камерата с повече пиксели ще има по-чиста картина с по-нисък шум в изображението.

Nikon Coolpix P3 може да работи при чувствителности от 50 до 400ISO. Нивата на шум при 50 и 100ISO са такива, че практически не може да се види какъвто и да е шум в изображението при печат до 40х60см. При 200 и 400ISO, се наблюдава характерен луминансен шум, но добрата новина е, че структурата му  е предимно монохромна и се възприема по-скоро като филмово зърно. Установихме, че и  при 400ISO може да се направят снимки с чудесно качество при формат 20х30 и с приемливо при формат 30х40см.Все пак при високи чувствителности се намалява детайлността на изображението в резултат от шумоподтискането на камерата. За съжаление Coolpix P3 няма RAW формат, чрез който би могло да се упражни по-пълен контрол върху шума и шумоподтискането. 

Ето как изглеждат 100% отсечки от кадър, заснет както следва(от ляво на дясно) на 50, 100,200 и 400ISO:

Целият кадър:

Отсечки 100%  50, 100,200,400ISO(снимките на 50 и 100ISO са направени при скорост 1/4 и 1/8 сек от ръка, така че можете да оцените и възможностите на оптичната стабилизация ):

Кликнете ТУК , за да видите как би изглеждал този кадър, заснет при 400ISO и разпечатан във формат 30х40.

Ето друга снимка на 400ISO. Кликнете върху нея, за да видите как би изглеждала приблизително ако се разпечата във формат 30х40см:

- фокусиране и оптична стабилизация.

Coolpix P3 има 2 режима на AF - следящ и единичен. Следящият AF може да бъде използван и по време на заснемане на видеоклип, което е ценно предимство и доближава функционалността на тази опция с възможностите на видеокамерите. Зоната на фокусиране може да се избира ръчно, да се използва само централна зона или напълно автоматичен режим.

Аутофокусът е много бърз за такъв тип камера при добро осветление и винаги акуратен, дори и при по-ниска осветеност.

Едно от големите предимства на компактната камера е наличието на оптична стабилизация. Тази екстра компенсира до голяма степен ниската светлочувствителност на малката матрица и на компактната оптика, особено при "теле" положение. В режим VR може да бъдат направени резки снимки дори и при скорости на затвора 1/4-1/10 от ръка!

Ето един пример на изкуствено осветление , 100ISO и скорост 1/4сек от ръка (кликнете на снимката, за да я отворите в по-голям размер):

3. Примери при различни снимачни условия.

Кликнете на снимките, за да ги отворите в пълен размер без корекции:

- Режим Макро , 1/400сек, F6.1, 50ISO :

- 1/190sec, F4.3, 50ISO, 75mm equiv:

 

- Макро, 1/360sec, F6.1, 50ISO, 36mm equiv :

 

 

- 1/20sec от ръка, F2.7, 200ISO

 

- 1/80sec, F3.4, 50ISO

- 1/150sec, F4.8, 50ISO, 36mm equiv :

- 1/10 sec от ръка, F3.9, 50ISO, 75mm equiv ( компенсация -2 стопа, за да се подчертае атмосферата на здрачаване) :

- 1/600sec, F3.8, 50ISO, 36mm equiv:

 

 

Предоставяме на вашето внимание допъглерия с фотографии, направени при различни условия и различни чувствителности от които бихте могли сами да си направите някои изводи за камерата. Кликнете върху малките снимки и ще отворите оригиналния файл без каквито и да било корекции. От Exif-a на снимките ще можете да се ориентирате за всички снимачни параметри.

 

     4. Основни предимства и недостатъци.

+ Стабилно метално тяло

+ Много добра система за стабилизация

+ Система за безжична връзка с компютър

+ Добър и голям дисплей

+ Точен и бърз АФ

+ Акуратно предаване на цветовете и богата гама от софтуерни настройки

+ Функция D-Lighting, чрез която е възможно изсветляване на тъмните участъци след заснемането на снимката.

+ Бърз достъп до основните функции, които са изведени на отделен селектор

+ Качествено видео с възможност за работа на АФ по време на видеозаснемане

 

- Липса на RAW формат 

- Малка светосила на обектива в "теле" положение

- Липса на оптичен визьор (смятам, че не трябва да се спестява заради малко по-голям дисплей)

- Липса на по-всиока чувствителност от 400ISO(някои марки в този клас вече предлагат до 1000 и 1600 ISO)

- Липса на изцяло ръчен режим (не знам какво толкова спестиха Nikon от ръчния режим, който така или иначе е софтуерна фукция)