Ревю на фотоапарат Sony NEX F3



 

 
Новият Sony NEX-F3 – наследникът на  NEX- С3
               
Съвсем наскоро във фотографията кацна един нов безогледален апарат – Sony Nex F3. За моя радост! Защото обичам малки, компактни апарати, каквито несъмнено са всички безогледалки. "Пейзажът" на цифровите апарати, приятели, се изменя с невероятна скорост. Ами ето: радва ни боецът Olympus OM-D E-M5, Nikon J1 спечели сърцата на много обладани от фотографията хора, появи се и красавецът Fujifilm X-Pro1 и още, и още… А Sony със серията NEX показа непрекъснатият стремеж да създава все по-съвършени цифрови апарати и заслужено завоюва много голяма част от фотографският пазар.
Sony NEX-F3 напомня много на чаровния Sony NEX-C3, но по всичко личи, че в него има значително подобрение на редица характеристики. Още преди разглеждането на тестовите резултати може да се каже, че F3 е опростена версия на NEX-5, а не козметична актуализация на NEX-C3. 
Иска ми се преди да споделя с вас резултатите от практическия опит с тази камера, да „поогледаме“ апарата, но без особено много навлизане в подробности, които могат да се видят в интернет. Да се докоснем до интересното в него. 
 
 
Най-напред дизайнът и ергономията. В сравнение с NEX-C3 апаратът е леко „наедрял“ и е станал по-удобен за работа. Въпреки че тялото е от поликарбонат, то внушава добра изработка. NEX-F3 има добър 3-инчов подвижен дисплей с достатъчна разделителна способност – 921 600 пиксела. Дизайнът му е нов. При ярко слънце, ако се настрои на режим „Слънчева светлина“, кадрирането не се затруднява. Само трябва да се има предвид, че в този случай цветовете са ярки и нереални. Интересно е, че дисплеят може да се вдигне нагоре, да се обърне на 180 градуса и да се насочи към фотографа. Ето как лесно се правят автопортрети… В този случай дори се включва автоматично и самоснимачката. 
 
На дисплея има богата информация, подпомагаща снимачния процес – състояние на батерията (в проценти), чувствителност, оставащ брой снимки, формат на записа, бленда, скорост, снимачен режим и т.н.
Върху тялото са изнесени бутони и кръгъл селектор, чрез които директно и през менюто се настройват всички важни снимачни режими и параметри. Само бутонът за видео е неудобен – дълбоко потънал в тялото, така че „филмирането“ се включва и изключва доста трудно.
Експозиционният бутон е отпред на тялото и доста напомня на спусъка на DSLR. 
 
В горната част на тялото, под малко капаче, са скрити изводите за външен микрофон и за допълнителен електронен визьор, който за съжаление не е от най-евтините.  
 
В лявата част на тялото се намират Micro USB изход за зареждане и HDMI изводи – полезно за практиката. Гнездото за картите памет (SD, SDHC, SDXC, Memory Stick Pro Duo, Memory Stick Pro-HG Duo) е поставено в долната част на апарата. Веднага се вижда едно определено недоглеждане на конструкторите. Когато апаратът е на статив, капачето му не може да се отваря. Неудобно. 
NEX-F3 има и вградена светкавица, която е скрита в тялото. Интересното е, че когато е отворена, може ръчно да се насочи към тавана и да даде меко и пластично осветление. Разбира се, всички светкавици от този тип са с ограничена мощност и често се налага да се снима с висока чувствителност. 
Матрицата е нов Exmor HD CMOS APS-C (23,5x15,6 mm) с непроменена разделителна способност 16,1 Мпиксела и кроп фактор 1,5. Подобрената конструкция дава възможност да се постигне още по-висока чувствителност – 16 000 ISO, което е постижение в сравнение с NEX C3. Доколко тя е реално приложима, ще се види по-нататък в теста.
Автофокусът е 25-точков. Признавам, че след като снимах с Olympus OM-D E-M5 фокусирането с NEX-F3 ми се стори бавно. Все пак не трябва да се забравя, че двата апарата са в две различни ценови категории – OM-D е почти два пъти по-скъп. В замяна на това обаче в сигурността на фокусирането F3 не отстъпва по нищо на доста скъпия си конкурент! Има един проблем: когато светлината е особено малко, се разширява областта на фокусиране, което може да доведе до фокусиране на нежелано място.
Снимачни режими. Освен стандартните за всички цифрови апарат от този клас "Програма" – Р, "Приоритет на скоростта" – S, "Приоритет на блендата" – А и изцяло ръчна настройка – М, NEX-F3 разполага и с широка палитра готови режими като "Залез", "Нощни снимки", "Портрет", "Пейзаж" и т.н.
Два режима са много полезни за неособено подготвените фотографи – автоматичният Аuto и супер автоматичният Auto Advanced. Първият е напълно автоматичен, а при втория лесно се правят допълнителни корекции на цвета, яркостта, градацията и др. Камерата сама разбира дали се снима портрет, нощна сцена, спорт и т.н. Спрямо това тя автоматично настройва необходимите параметри на снимачния процес. Докъде стигна техническото съвършенство… И то при апарат от невисок ценови клас!
 
Още по интересни са още две възможности, които ни предлага този симпатичен наш приятел.  
Първата е режимът Twilight. Чрез него при лоши светлинни условия, без статив, се получават остри снимки, практически без шум. Как става това? NEX-F3 прави последователно 6 снимки и ги наслагва една върху друга. Тъй като във всяка от тях структурните елементи на шума в изображението са на различни, на случайни места, при сливането на образите те се припокриват и видимо намаляват. Естествено при това припокриване ще има минимална загуба на детайли, но фотографиите, получени при сложни и тежки светлинни условия, са напълно използваеми. Ръцете на фотографа са „развързани“ за създаване на образи без статив навсякъде, дори и при почти пълна тъмнина. Тази технология е приложима и при подвижни обекти. В кадъра основният образ е от първата снимка. В теста има доста снимки с Twilight режим. Те са означени с TW. Известен проблем е, че при тези ниски осветености автофокусът автоматично разширява измерващата точка и понякога фокусът отива на нежелано място.
 
Втората възможност е автоматично композиране на портрет. Известно е, че много неподготвени любители композират неправилно портретите, като поставят очите в средата на кадъра. NEX-F3 записва направената снимка и веднага я прекомпозира чрез нова отсечка, като я запазва интерполирана в същата разделителна способност както оригиналната фотография. Не знам каква е технологията на интерполиране, но крайният резултат е остра, даже донякъде преизострена снимка. Тази функция е полезна и е неоценима помощ при снимането. 
Серийните снимки.  Тук определено  NEX-F3 не е сред шампионите. С неговите 2,5 кадъра/s до 18 JPEG/6 RAW или 5,.5 кадъра/s с постоянна експозиция, той е на средното ниво по този показател.
 
Във видеото NEX-F3 е пораснал в сравнение с братчето си NEX-С3. Без да съм специалист в тази област, мога да констатирам факта, че докато С3 записва видеото си в MPEG-4, 720/30p , новият F3 работи добросъвестно в HD 1920x1080 (60, 24 fps), 1440x1080 (30 fps), 640x480 (30 fps) и с това предлага всички възможности за създаване на отлични видео-клипове. Апаратът предлага също интересен режим за намаляване на шума на вятъра при видеоснимки.
NEX-F3 измерва светлината с 1200 (!) мерителни зони. Без коментар.
Скоростите на затвора са от В до 1/4000 s, а синхронизационната скорост е 1/160 s. Това е в рамките на добри показатели за този клас цифрови фотоапарати.
Батерията издържа спокойно около 450 снимки.
Най-общо погледнато това e NEX-F3.
А как снима? Ето резултатите. Всички снимки са правени в JPEG формат и са с много лека корекция във Photoshop.

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

 

 

SONY NEX F3

Sony F3 има, подобно на всички последни модели на фирмата, превъзходен режим на създаване на панорами.  Лесно и удобно панорамата се снима, след което апаратът сам съединява снимките безупречно. Истинско удоволствие.

SONY NEX F3

 

 

 

 

SONY NEX F3

 

 

SONY NEX F3

 

От анализа на теста за шума могат да се направят следните изводи:
 
NEX-F3 има блестящо шумопотискане. Фотографии с големина до 100 cm отпечатани с голямоформатен струен принтер или голямоформатна машина Chromira 50, изработени от кадри снети с чувстителност  до 1600 ISO са с безупречно качество. При 3200 ISO има малка загуба на детайли и копията са напълно приемливи. От 6400 ISO нагоре копията трябва да са в по-малък формат. 
В снимачния процес е по- добре е да се ползва слабото шумопотискане при което детайлите са запазват по-добре.
Режимът Twilight e използваем при лоши светлинни условия до 6400 ISO. Резултатът  е: добри изображения почти без шум и без загуба на цветност. Подходящ е и за снимане с дълги фокусни разстояния без статив.
 
 
 

SONY NEX F3

 

От анализа на теста за шума могат да се направят следните изводи:
 
NEX-F3 има блестящо шумопотискане. Фотографии с големина до 100 cm, отпечатани с голямоформатен мастиленоструен принтер или голямоформатна машина Chromira 50, от кадри, снимани с чувстителност до 1600 ISO са с безупречно качество. При 3200 ISO има малка загуба на детайли, но копията са напълно приемливи. От 6400 ISO нагоре копията трябва да са в по-малък формат. 
В снимачния процес е по-добре да се ползва слабото шумопотискане, при които детайлите са запазват по-добре.
Режимът Twilight e използваем при лоши светлинни условия до 6400 ISO. Резултатът  е добри изображения, почти без шум и без загуба на цветност. Подходящ е и за снимане при добра светлина с много дълги фокусни разстояния без статив.
 
Накрая традиционното обобщение:
 
Доброто в апарата:
Нова матрица Exmor HD CMOS APS-C
Добра изработка, дизайн и ергономичност
Подвижен дисплей, добре видим и при ярка светлина
Добро качество на JPEG
Чудесно шумопотискане
Много добър режим "Панорама"
Добри интелигентни снимачни режими с възможност за намеса
Чувствителност до 16 000 ISO с много добро качество до 3200 ISO
Twilight режим за снимане без статив при лоши светлинни условия
Автоматично композиране на портрет в самия фотоапарат
Видео HD1920x1080 (60, 24 fps), 1440x1080 (30 fps)
Измерване на  светлината с 1200 мерителни зони
Контакт за външен микрофон
Функция Рeaking
Добро съотношение цена–характеристики
 
Недоброто в апарата:
Бавен автофокус
Липса на стабилизация е тялото
В Twilight режим недобре контролируемо място на автофокуса
Неудачно разположение на гнездото за картите памет
Не много бързи серийни снимки
Неудобен бутон за видеозаснемане
 
SONY NEX-F3 е много добре и умно създаден цифров апарат за широк кръг потребители.  За мен той не е Еntry Level клас, а е със значително по-големи възможности. За начинаещите е лек и сигурен за обслужване, а подготвените, знаещите фотографи могат да извлекат от него всичко, каквото им трябва, за да създадат своите любими фотографии. 
 
Петър Абаджиев