Големият кораб

дата 10.05.2014 г.  |  автор Tani Kostadinov - mediac  | 

Огромният круизен кораб Costa Deliziosa акостира на Морската гара в бургаското пристанище точно в 8,00 часа на 5 май. Той е първият туристически плавателен съд от този тип, който пристига в черноморския ни порт за тази година. Лайнерът е тръгнал от италианската столица Рим, а румънският град Констанца е бил последният му пристан преди Бургас.

 

 

 

Costa Deliziosa е сравним с цял плаващ град заради внушителните си размери и екстрите, които предлага. Дължината му е 294 м, а широчината – 32,3 м. На него има място за 2826 пасажери без екипажа. Според хора от пристанище Бургас той е най-големият лайнер от всички, които са акостирали досега на български бряг.

 

 

Корабът разполага с 16 палуби и 12 асансьора. Луксът му е сравним с 5-звезден хотел. На борда му се намират казина, ресторанти, басейни, голф игрище, симулатор на Формула 1, последна генерация конзоли PlayStation и 4D кино, дори цял театър на три палуби.

 

 

 

На бургаския бряг слязоха 900 от пътниците на лайнера, посрещнати с народни хора от фолклорен ансамбъл „Странджа”. Созопол, Несебър, Котел и Жеравна са дестинациите, които бяха включени в туробиколката на пасажерите у нас.

 

 

Пътниците бяха предимно италианци, но имаше още и французи, немци, англичани, испанци, швейцарци. Билетът им за круизното пътешествие струва около 500 евро, но все пак зависи в какъв тип каюта са настанени и колко дни е престоят им на кораба. Отделни групи се присъединяват към тура по време на акостирането на кораба в различните пристанища, затова и числеността на пътниците на лайнера варира по време на воаяжа.

 

Costa Deliziosa акостира на модерната Морска гара в Бургас, която беше открита през миналата година. През 2014 г. се очаква да има бум на круизните кораби на нея. Причина е кризата в Украйна, заради която много от компаниите пренасочиха корабите си към нашия бряг.

 

Още около 10 лайнера с капацитет като на Costa Deliziosa ще акостират тази година в порт Бургас. Ползите от тези круизи са както за местното пристанище, така и за околните общини, защото приходите от туристопотока не са малки. Един такъв кораб оставя в държавата между 200 хил. и 400 хил. евро за ден престой. Големите търговски вериги също печелят, организирайки турове за пътниците отделно от предварително съставената им програма.

 

 

Costa Deliziosa ще акостира няколко пъти през тази година в Бургас. Следващият му курс ще бъде в края на май, а третият – един месец по-късно. Любопитен факт е, че той е на същата компания, чийто кораб Costa Concordia се преобърна и потъна край италианския бряг на 13 януари 2012 г.

Страници:  1

Коментари    
boni
11-05-2014 23:39

Интересна информация!
-0 +3
philip
13-05-2014 07:35

Дано ни гостуват повечко такива кораби...
-0 +2
trencho_1962
18-05-2014 18:13

Действително си заслужава човек да го види!
-0 +0
deyan_de
22-05-2014 09:48

Малко ме е срам като гледам очуканите и ръждясали релси по които минават туристите. Толкова ли не достигат средства поне едни 500 m2 да ги направят красиви и приятни поне на мястото на което пристигат и си изграждат първата представа за България.
-0 +1
seikobg
06-07-2014 19:09

DA DE AMA RIM NEE DO MORETO
-1 +0
tashkow
30-09-2014 18:49

интересно!!!
-0 +0
Raffito
25-09-2019 15:33

Дано някога и ние се качим на това "корабче"...
-0 +0
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.
  • BIOHAZARD - разказ от Зоната

    От Polya Petrova


    Птичките не лаят, тревата не синее...
  • Градски дървета и други 'стари и болни' неща...

    От Владимир Димитров


    (Малко телефонно разказче, докато чакам светофар)

    Всичко започна от една обява - окачена на нивото на очите ти и здаво подчертана с жълт флуорецентен маркер, нямаше как да не привлече вниманието. Местните власти уведомваха населението, че ще секат дърветата по площада около това голямо кръстовище. "Как така ще секат дървета?!" - беше първата ми реакция, но по-нататък прочетох, че били "стари и болни" и ще бъдат заменени с нови, от по-подходящ за мястото вид...

    (Виж обясненията към снимките)...