Sony Awards 2014

дата 09.05.2014 г.  |  автор Foto Forum Admin - Admin  | 

 

От 01 до 18 Май Съмърсет Хаус в Лондон е домакин на световната изложба и конкурс Sony World Photography Awards L'Iris d'Or  . В красивите зали на бившето имение и резиденция, а в момента Дом за изкуства и култура, са разположени внушителни експозции от фотографии, заснети в различни точки на планетата. Любители и професионалисти от целият свят участваха в поредното издание на конкурса. Самият конкурс, както и изложбата беше разделен на две - за професионални фотографи и любители, а отделно и на много подкатегории и жанрове. 

 

 

 

По време на изложбата, организаторите от Sony, представиха два нови модела - Sony - SLT-A77mk2 и Sony Alpha 7s. 

Всички журналисти имаха възможност да тестват двете камери, но само в ограничени условия - залите и терасата на Съмърсет Хаус. Тъй като мострите бяха предпродукшън няма как да се публикуват снимки от камерите.

Основното, което направи впечатление при А77mk2 в сравнение с А77 е новата автофокусна система, с много по-добро покритие, повече АФ зони, кръстосани АФ зони и бързина.

Моделът А7s е особено интересен с видео възможностите си. Това е първият фул фрейм модел, при който информацията от сензора при видеозаснемане се чете изцяло. В същото време драстично е подобрена чувствителността и динамиката. Камерата записва 4к видео при включване на външен рекордер. 

Надяваме се скоро да получим тези модели за по-подробни тестове. 

Победителите в състезанието бяха обявени на  30 април, 2014 в хотел Хилтън Лондон.

Китайският любител-фотограф Chen Li бе обявен за фотограф на годината в конкурса за любители със снимката си  " Дъжд в древният град " Тя  бе избрана от над 65 000 снимки от целия свят . Чен Ли , който живее в провинция Хунан, е бил запален любител фотограф в продължение на повече от 30 години. Заедно с първото място, г-н Чен Ли получи и чек от 5000$.

Ето и снимката-победител (Публикуваме я с оригиналният коментар на автора) : 

Момент от награждаването : 

Останалите номинации :

Награда за най-млад  Фотограф на годината спечели 19 годишната Paulina Metzscher , Германия:

Наградата в категорията  за студенти спечели  - Scarlet Evans , UK

Американската фотографка Sara Naomi Lewkowicz спечели голямата награда в конкурса за професионалисти и 25 000$

Съдиите единодушно гласуваха за серията на  Lewkowicz  " Шейн и Маги " , един разказ за домашното насилие.  Чрез своя проект Lewkowicz се стреми да покаже по-дълбок поглед  към домашното насилие като процес , а не просто като инцидент . Тя изследва как се развива модела на насилие, последствията за жертвите , техните семейства и техните насилници . Историята е удивителна -  ужасяваща и нежна , яростна и необяснима , зловеща и трудна за разбиране .

 

Lewkowicz коментира : "Аз съм напълно зашеметена,  имаше толкова силни  работи, не предполагах, че ще спечеля.

Награди в категориите за професионалисти:

 

Трябва да отбележа, че не показваме целите серии, а само по две снимки от серия, които ни бяха предоставени като файлове от организаторите.

 

 

Архитектура - Ludovic Maillard, Франция

Изкуство и култура - Viviana Peretti, Италия

Кампания - Spencer Murphy, UK

Концептуален - Thomas Brummett , САЩ

Съвременни проблеми - Sara Naomi Lewkowicz , САЩ

Текущи събития - Guy Martin, UK

Пейзаж - Roei Greenberg , Израел

Лайфстайл - Myriam Meloni , Италия

Природа и диви животни - Michael Nichols , САЩ

Хора - Mario Wezel , Германия

Портретни снимки - Sophie Gamand , Франция

Спорт - Salvatore di Gregorio , Италия

Натюрморт - Amanda Harman , UK

Пътешествия - Ricardo Teles , Бразилия

Изключителен принос за фотография - Мери Елън Марк

 

Емблематичната американска фотографка Мери Елън Марк бе удостоена с награда за изключителен принос.

Мери Елън Марк е призната за един от най-влиятелните фотографи в света, а нейната работа се превърна в еталон за върхови постижения в областта на документалната фотография .

Преди церемонията имаше специална среща с Мери Алън Марк, на която тя прожектира свои фотографии, разказа интересни факти от живота си и отговори на журналистически въпроси

Някои от снимките на Mary Ellen Mark, които участваха в изложбата : 

 

Състав на журито :

 

Председател  W.M. Hunt (САЩ ) GEO, Isabella Icoz (Турция ) Art Advisor , Johana Neurath (UK ) Дизайн директор на Thames & Hudson Publishing, Poorna Bell (UK Ruth Eichhorn (Германия ) ) Lifestyle Editor , The Huffington Post, Hana Brenchley (UK ) Picture Editor ,  Guy Harrington ( UK) директор , Soho Management, Simon Barnett CNN Digital, Harry Hardie Candlestar (UK ) Panos Pictures / ТУК Press, Matthew Pillsbury (САЩ ) фотограф.

 

 

Кампания - Spencer Мърфи, UK
Концептуален - Thomas Brummett , САЩ
Съвременни проблеми - Sara Naomi Lewkowicz , САЩ
Текущи събития - Гай Мартин, UK
Пейзаж - Roei Greenberg , Израел
Лайфстайл - Мириам Meloni , Италия
Природа и диви животни - Michael Nichols , САЩ
Хора - Mario Wezel , Германия
Портретни снимки - Софи Gamand , Франция
Спорт - Салваторе Ди Грегорио , Италия
Натюрморт - Аманда Harman , UK
Пътешествия - Ricardo Teles , Бразилия
 
 
Изключителен принос за фотография - Мери Елън Марк
 
Емблематичната американска фотографка Мери Елън Марк бе удостоена с награда за изключителен принос.
Мери Елън Марк е призната за един от най-влиятелните фотографи в света, и нейната работа се превърна в еталон за върхови постижения в областта на документалната фотография .
 
 
 
2014 Почетното жури :
председател ; W.M. Hunt (САЩ ) GEO, Isabella Icoz (Турция ) Art Advisor , Йохана Neurath (UK ) Дизайн директор на Thames & Hudson Publishing, Poorna Bell (UK Ruth Eichhorn (Германия ) ) Lifestyle Editor , The Huffington Post, Хана Brenchley (UK ) Picture Editor ,  Guy Harrington ( UK) директор , Soho Management, Саймън Барнет CNN Digital, Хари Hardie Candlestar (UK ) Panos Pictures / ТУК Press, Matthew Pillsbury (САЩ ) фотограф.
Награди по категории:
 

 

Страници:  1

Коментари    
philip
12-05-2014 14:26

Чудесен разказ, все едно бях там! :)
-0 +2
rimohit
12-05-2014 14:29

Благодаря за споделянето! Общо впечатление е голямо различие в критериите между подобен род конкурси и интернет местата за споделяне на фотография...
-0 +1
J0R0
12-05-2014 14:48

Хубав разказ, ама тия галфони от журито ми разбиха цялата концепция за портретна фотография :)
Аз толкова години се мъча да убеждавам курсистите, че снимки на кучета, прасета, скакалци, делфини или прилепи НЕ СА портретна фотография.
-0 +5
boni
12-05-2014 15:08

Споко Жоро и аз ревах на място по този въпрос ама ми се усмихваха само:)
-0 +1
philip
12-05-2014 15:39

:))) J0R0, явно искат да си преосмислиш концепцията...
-0 +0
MauMyHa
12-05-2014 16:51

а, що няма макро?
-0 +1
boni
12-05-2014 17:50

Имаше макро в номинациите и в някои от вторите/трети места в категорията "природа", но нямам файлове и няма как да покажа всичко:)
-0 +0
mediac
12-05-2014 21:22

Откакто брадата жена спечели "Евровизия", това с животните дали е портретна фотография или не не би трябвало въобще да става тема за спорове. Снимките на кучетата са поносими и от тях на човек не му се повдига.
-2 +2
boni
12-05-2014 21:53

Извинявай, но това по-горе за Евровизия въобще нямаше място в тази тема.
-0 +0
mediac
12-05-2014 22:58

Съгласен съм, изтрий го.
-0 +0
sandart
15-05-2014 10:06

Интересен разказ! Благодаря!
-0 +0
rokalp
19-05-2014 23:13

И интересен, и пълноценен разказ. Бони, по-добър си от много журналисти!
-0 +0
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.
  • Тосса де Мар – чаровната перла на Коста Брава

    От Елина Нинова


    ElinaN

    Ако сте решили да прекарате няколко дни в Барселона, непременно отделете един от тях за разходка по крайбрежието Коста Брава, на север от града, по посока на френската граница. Няма да съжалявате. От централния площад „Каталуня” се качвате на удобно електрическо влакче, което се движи около час и половина по живописен маршрут до спирка Бланес, от там вземете автобус и след по-малко от половин час ще сте в градчето Тосса де Мар – перлата на това крайбрежие.
    Оригиналното име на градчето е Туриса (Turissa), дадено от му иберийците, които са населявали това място преди римляните - между 4-ти-1 век пр.н.е.
    Днес в града има обособени две основни части - стария град (Vila Vella) или така наречения Горен град, построен през 12 век върху високата скала - Монт Гуарди, и Долния град чийто район е по-голям и по-урбанизиран и в който са останките от античното селище. Крепостните стени, зад които е скрит стария град, заедно със седемте си кули, служили за наблюдателници, доминират над града и са негов основен символ.
    От 30-те години на XX век Тосса де Мар се превръща в културен и артистичен център. Било е любимо място за почивка на Марк Шагал, а след него в живописното градче са започнали да го посещават и други хора на изкуството. По-късно дори са кръстили градчето "Вавилон на изкуствата". Част от крепостта Вила Вейа е превърната в общински музей, един от първите музей за съвременно изкуство в Испания. Той е открит през 1935 г. В него са изложени картини на испански и европейски художници, които са творили през 30-те години на миналия век и са способствали за популяризирането на Тоса де Мар. Тук се намира и картината "Синият цигулар" на Марк Шагал, която се смята за художественият символ на града.








  • Summer Chaos Festival

    От Tani Kostadinov


    За шоуто на Godsmack, Papa Roach, Amorphis и Biohazard в Бургас