Nikon D7200 - сериозната "кропка"

дата 26.11.2015 г.  |  автор Бони Бонев - boni  |  http://bonibonev.com/

 

Преди почти 15 години с вълнение разопаковах първия си цифров огледално рефлексен апарат - Nikon D100. Платих за него около 4000 лв. Преди това имах 2-3  "турбосапунерки" , но доста бързо се разочаровах от изображението, което те произвеждаха особено в сравнение с филма.  Спомням си, че D100 ме очарова - точен и бърз АФ, чудесна, пластична картина, сравнима с 35мм филм, въпреки по-малкия размер на кадъра. Направих десетки хиляди снимки с този апарат, преди да го продам за около 2700лв, а години по-късно го купих обратно от същия човек за 300лв. В момента тази камера все още работи безупречно и с нея се упражняват курсисти в студиото.

Какво се промени за тези 15 години? Честно казано нищо чак революционно не се случи, но не може да се отрече еволюцията. Все още се радваме на "баер" матриците, а най-големите подобрения в съвременните DSLR камери са свързани предимно с по-високата чувствителност на сензорите, по-бързите процесори, по-високата динамика, по-големите и качествени дисплеи и по-усъвършенстваните системи за АФ. Това може да бъде и малко и много, зависи от стила на фоторгафа и снимачните ситуации . При Никон най-голямата промяна дойде с появата на пълноформатния D3 през 2007-ма година. 24х36мм матрица с 12мп и новата система за АФ се справяха чудесно при лоши светлинни условия и дадоха възможност на репортажистите да снимат без светкавици в немислими ситуации за предишните поколения камери. Преди D3 имаше няколко други професионални модели от едноцифрената серия, но всички те бяха все пак DX формат и въпреки перфектните характеристики на телата, високият шум на по-малката матрица беше недостатък. Друга голяма новост беше възможността да се снима видео с DSLR камера и да се постигне "кино ефект" - т.е. по-пластично изображение с възможност за истински контрол на дълбочината на рязко изобразяваното пространство и работа при много ниска осветеност. Това промени генерално видеопродукциите от нисък, среден и дори в някои случаи висок клас.

Така или иначе камерите с по-малък размер на сензора ( 24х16мм) т.нар кропки изчезнаха от зоната на интерес на професионалистите, а с появата на по-евтините FX модели D700, D600 , D610 , DX камерите останаха желани най-вече от любителите.

Аз също от дълго време използвам Фул Фрейм камери.  Ако трябва да съм честен все пак, един от любимите ми DX фотоапарати е FUJI S5pro, уникална камера с тяло на NIkon D200 и сензор на FUJI  с невероятни цветове и динамика. За съжаление с ниска резолюция и максимална изпозлваема чувствителност 800ИСО ( 1600 с компромис)  . 

Всъщност FX камерите имат много предимства, но и някои недостатъци. Един от най-съществените е площта на покритие на автофокусните зони. Много хора ще кажат - това не е важно, фокусираш по централната зона и прекадрираш или снимаш и след това ще "кропнеш" или направо ще налагаме нов стил във фотографията с масово центрирани главни обекти. Да, това са варианти, но аз не съм съгласен, че са приемливи и ще обясня защо.

Фокусиране и прекадриране е възможно, когато обектът е статичен и напълно невъзможно при движещи се обекти, както и когато искаме да уловим бързо мига. Дори и при статични ситуации вариантът с прекадрирането е доста спорен ако снимаме на максимално отворена бленда - в този случай най-малкото мръдване на камерата или модела напред/назад ще доведе до липса на фокус в желаното място.

Да снимаш и след това да направиш отсечка "да кропнеш" е по-сигурния начин. Той обаче също има три големи недостатъка. Първо губиш от "фул фрейм" визията, все едно си снимал с кропка, второ губиш резолюция и трето, може би най-важно, губиш много време . Ако снимаш събитие със стотици кадри, времето за прекадриране ще бъде много съществено,  а в момента времето е един от най-скъпите ресурси.

Масовото използване на центрирани композиции също не е добро решение. Все пак цялата ни вселена е подчинена на отношението на Фибоначи и златното сечение, а умелото боравене с композиционните правила е предимство. Разбира се правилата могат да се нарушават, но не безобразно.  Не е проява на творчество и бунтарство постоянното забиване на главния обект в центъра, както и не е свирене на джаз, безогледното блъскане по клавишите.

При APS-C камерите, този недостатък лиспва. Там автофокусните зони са чудесно разположени и покриват цялата площ на кадъра, така че получените изображения в повечето случаи са кадрирани правилно и не се губи време за това по-късно в редактиращи те програми.

Много пъти съм мислил по въпроса, че една кропка от висок клас би била идеалния вариант за втори фотоапарат, но все не успявах да харесам максимално такава камера от това, което се предлага на пазара. След като човек поснима с апарат от класа на Д3/Д4 , вече трудно може да бъде удовлетворен и разни липси/недостатъци го дразнят. Втори слот за карти и паралелен запис на две карти, бърз и точен АФ, ниски нива на шум, удобни настройки, работа с широка гама обективи...Повечето "кропки" не предлагат тези екстри в пълен комплект. До появата на 7-ма серия на Никон и особено на D7200.

След като взех за тест от официалния вносител Профайлд и поснимах известно време с Nikon D7200, мога да кажа спокойно, че това е единствената камера на пазара с размер на сензора 24х16мм, която почти 100% удовлетворява  тези мои изисквания и поради тази причина за мен би бил идеалния втори, а в някои случаи и първи апарат за комерсиална работа.

Няма да се впускам в подорбни обяснения на всички функции, които предлага D7200, ще наблегна на тези, които са важни за моя тип работа - репортаж и портрет в динамични условия и при различна осветеност - т.е. сватбена фотография, също така ще покажа примери в пълен размер от реални ситуации.

 

- добрият АФ е много важен за мен. Дори може би на първо място. Ако нямате добър фокус - просто нямате снимка и  е без значение колко са мегапикселите, колко нисък е шума и какви други екстри има камерата. В този аспект автофокусната система на D7200( Multi Cam 3500 DXII с 51 фокусни зони, от които 15 кръстосани и чувствителност до -3EV)  ме удовлетворява напълно, защото е същата като при най-високия клас D4s, D800 и D750. За разлика от тях обаче, покрива идеално площта на сензора и дава възможност за прецизно кадриране още по време на снимането.

 

 

- два слота за карти и възможност за паралелен запис. Това е много важно за  сигурността на информацията - техника се купува, минал момент не се връща... D7200 работи с две SD карти, което е чудесен вариант, с оглед на съвместимост и бързина. При D4s картите са CF и XQD  - доста сложна комбинация...

 

 

- Ниски нива на шум. За мен е много ценно да снимам при слаба осветеност без да използвам светкавици, за да не смущавам хората и за да пресъздам максимално добре атмосферата ма мястото. Поради тази причина държа на добро качество при чувствителност до 6400ISO. Както ще се убедите от примерите, които ще покажа, дори и при по-висока чувствтелност D7200 се справя отлично. Много е важно да се отбележи, че характерът на шума е монохромен и без артефакти, ивици, бандинг и т.н. Проблем с бандинг примерно имаше предишния модел D7100.

- Висока динамика на изображението. При сватбената фотография добрата динамика винаги е била на почит. Голяма част от снимките се правят при неконтролирани светлинни условия с големи контрасти. Изгарянето на бялата рокля или забиването на сенките e проблем. D7200 е истински шампион в това отношение и съвсем спокойно може да се сравни с всеки FX апарат от ново поколение. Вдигането на сенките при недоекспониране е близко като резултат с D750, който е лидер във всички тестове за динамика.

- Магнезиево влаго и прахозащитено тяло. В репортажната фотография честно се налага да се снима при лоши атмосферни условия,а понякога най-хибавите снимки стават в дъжд или сняг.

 

 

Д7200 предлага и други екстри, някои от които липсват при доста FX камери - примерно максимална скорост на затвора 1/8000сек, 100% покритие на оптичния визьор, Wi-Fi, 14 битов RAW, процесор EXPEED-4,  линкване на спот измерването към автофокусната зона, задаване на праг на скоростта при автоматична чувствителност ( много важна функция при бърза смяна на светлинните условия), 100% увеличение фокусираната точка след заснемане, с натискане на един бутон ( това дава възможност за бърза преценка и при нужда повтаряне на кадъра) ... В общи линии всички важни и основни екстри на D4, присъстват и тук, а в същото време някои от тях липсват при D600, D610 и дори при D750.

 

 

Ще продължа с примери - кликнете на снимката, за да се отвори според монитора ви, а ако желаете можете да я свалите с десен бутон и save-as в оригинален размер.

 

Първият пример, който ще покажа демонстрира възможността да "спасим" изгорелите области при висок контраст.

Ето снимката от директен JPEG - виждате как слънчевата светлина "изгаря" определени участъци и води до загуба на информация в тях:

 

 

Следва същият кадър, но след конвертиране от RAW и корекция на изгорелите участъци:

 

 

 

Както казах разликата в шума между D7200 и D750 е около 1 стоп. Ето кадър заснет и с двете камери :

 

 

Отсечки 100% - горе от 7200, долу от 750 :

 

 

Дори и при 12800ИСО, картината от D7200 се отличава с наситени цветове и липса на артефакти, бандинг и т.н., което я прави годна за печат дори до 60х40см

 

 

Отново 12800ИСО :

 

 

Следващата снимка беше направен по време на лекция. Единствената светлина идваше от екрана на проектора. Снимах на 9000 ИСО, след което отпечатах снимката в размер 60х40см. При този размер на печат нямаше видим шум, въпреки че при отваряне на файла  100% се шумът се вижда добре

 

 

Следващите 2 кадъра са заснети по време на ФФФест в Русе  и са нa 3200ISO:
 

 

 

 

Продължавам с няколко уловени момента по време на сватба в Австрия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Моменти от друга сватба ( Марин и Теди) в София :

 

 

 

 

 

 

Няколко снимки с китовия обектив 18-140VR с уговорката, че това е туристически варио обектив и не е предназначен за снимане на комерсиални събития.

 

При ниска осветеност и много високо ИСО:

 

 

 

При силна контрастна светлина и ниско ИСО :

 

 

 

 

Следващите няколко кадъра са директен JPEG в черно-бяло и понеже са снимани като придружаващ JPEG, съм ги оставал с много високо ниво на компресия, въпреки това могат да се отпечатат в голям размер без видими артефакти  :

 

 

 

 

 

И същата снимка конвертирана от RAW:

 

 

Следват 3 последователни кадъра с обектив 85мм 1.8G на бленда 1,8 по дясна фокусна зона.

 

 

 

 

 

 

 

 

Мисля, че всички тези примери са достатъчни, за да можете да прецените доколко D7200 се справя в различни снимачни условия. Като обобщение мога да повторя отново - това е първият DX (кроп)  апарат от доста години, който отговаря на всички условия за качествена работа. От друга страна е много добър избор за второ тяло и допълва чудесно FX камерата. Ако имате 3 твърди обектива 24, 50, 85 и примерно Д750 и Д7200, фактически комбинацията от зрителни ъгли с двете тела ще отговаря на 24, 36, 50, 75, 85 и 128мм .  Възможностите му за видеозаснемане също не са за пренебрегване ( full HD 1080 - 25/ 50p) , но те ще бъдат обект на евентуално продължение.

 

Най-важните характеристики на Nikon D7200:

 

- Магнезиево прахо и влаго защитено тяло

- 24мп ( 6000х4000) без АА филтър

- процесор EXPEED 4

- Чувствителност от 100 до 25600ИСО , с разширение до 51200 и 102400 ( само в ч/б)

- Автофокусна система MultiCam 3500 с 51 фокусни зони ( 15 кръстосани) , всички с чувствителност -3 EV

- 2016 пискелов сензор за измерване на светлината

- Линкване на спот меренето към автофокусната зона

- Максимална скорост на затвора 1/8000сек

- 100% покритие на визьора

- 6 кад/сек, серийна снимка

- Два слота за карти

- 3.2", 1.2мп LCD

- Wi-Fi

- Видео 1080/ 25p ( 50/60p в режим 1.3 кроп) , стерео микрофон, вход за слушалки

- Тегло с батерията : 675г

- Размер : 136х107х76мм

 

 

 

-

 

 

 

 

Страници:  1

Коментари    
pumabg
29-11-2015 17:23

Добре представено и аргументирано... Моите наблюдения се препокриват с тези на Автора!
-1 +10
graf_rayski
29-11-2015 23:22

Страхотно представяне. Убеди ме да го взема за второ тяло.
-0 +3
lmitov
02-12-2015 20:04

Чудесно тясноспециализирано ревю! Благодаря!
-0 +1
Joro35
07-12-2015 07:45

За мен подвижният дисплей е много важен. При снимане на сватби също е много полезен, там се търсят често нестандартни гледни точки. Как автора ще коментира липсата на подвижен дисплей при този фотоапарат?
-0 +2
boni
07-12-2015 10:35

Да, това е недостатък. За съжаление подвижния дисплей при DSLR камерите не е толкова ефективен, колкото при безогледалните или при SLT , защото при DSLR в режим лайввю камерата работи много бавно и като АФ и като лагване, заради вдигането и свалянето на огледалото.
-0 +2
ivanoviliaiorrdanov
15-03-2016 19:12

работил съм много години с Canon .От няколко години съм на Nikon и сякаш не е така както беше.Canon е класика, а Nikon цвят.
-0 +1
donzezi
19-04-2016 11:54

Имам го отскоро .Досега бях със Д60.
Е има лека разлика. ;-).....
-0 +0
lord_kik
24-05-2016 18:59

има разминаване в характеристиките, АФ система e MultiCam 3500|| която е като на D750
-0 +0
ombre
01-07-2016 15:56

Ivanov,какво искаш да кажеш,че никона ти харесва повече като цветове,или че си разочарован от новите модели на марката.
Бони, страхотно представяне на камерата.
-0 +0
ivanoviliaiorrdanov
01-07-2016 16:21

точнотака Nikona е ЦВЯТ, Каnona е класика.Иначе обичам и двете марки еднакво,но между двете има РАЗЛИКА.
-0 +0
ombre
01-07-2016 22:10

Да има,така е,и аз ги харесвам двете марки,но съм останал с впечатление,че точно канонци не харесват никонските цветове,затова попитах,аз лично ги харесвам.
Благодаря за отговора.
-0 +0
ivanoviliaiorrdanov
04-07-2016 10:39

Благодаря ти за разбирането.Точно за това си взех Nikona, ЗАРАДИ по-активното цветопредаване.Активно и реално.Някои марки модели са също с много активно цветопредаване,но не така РЕАЛНО , каквото е при Nikona.
-0 +0
punisherrr
15-09-2016 13:45

Благодаря за ревюто. Наскоро снимах с d7100 и забелязах, че позицията на ISO бутона е малко неудобна при снимане. Чудех се дали при този модел има възможност за "преместване" на ISO бутона например при Fn ?
-0 +0
ombre
15-09-2016 14:00

Имах 7100,но беше преди доста време и мисля,че не можеш.Виж в книжката или най добре в менюто на камерата,където може да си правиш бързи настройки,то ще ти покаже дали я има тази опция или не.Успех.
-0 +0
punisherrr
15-09-2016 14:15

Имах предвид дали при d7200 има тази възможност :)
-0 +0
ombre
15-09-2016 15:39

Имах последователно 7100 и след него 7000,бяха с идентични менюта,за 7200 не знам но предполагам и тук е така,виж както казах в книжката или попитай,някой който го има,или двата най-големи магазина.
-0 +0
Vladski
27-06-2017 11:54

Хубава и съдържателна статия! Благодаря за което! И искате да ми кажете да не продавам D7200 + 18-140 мм/3.5-5.6? :) Защото вече се сдобих и с D750. :)
-0 +0
ivanoviliaiorrdanov
27-06-2017 13:49

Цифровизирането на цвета е новата генерация фотография,фотография,която не остава само между единиците и нулите,тя е вече маржинализирана!
-0 +1
jorojeton
27-07-2018 17:51

На мен също много ми хареса представянето на този модел.
-0 +0
vanito
05-12-2020 20:04

Невероятни кадри. Браво
-0 +0
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.