Раннохристиянски манастир в местността "Караач Теке" - гр.Варна

дата 28.05.2015 г.  |  автор Ivan Tarlev - ivan_varna  |  http://picasaweb.google.com/ivan.tarlev

Разбрал за него съвсем случайно и след известна доза "ровене" в интернет - вече съм тук. 

Оказа се, че съм идвал  и снимал панорамата към града десетки пъти, само 20 метра над тази находка. 
Изпълнен с ентусиазъм и любопитство само не подтичвах надолу по баира, придружаван от един приятел и колега. 
И ето го! 

 

 

Невероятно място, разкриващо още по-невероятна гледка към Варна.

 

 

Исторически бисер, който малцина варненци познават или са чували за него, а е едва на 10 минути път от града.
Уникална, макар и забравена история. А във Варна знаем, че историята "извира" отвсякъде.  


Като винаги има едно "НО"! В случая - много голямо. Ентусиазмът ми премина за секунди.
Бях чел, че се работи по него, макар и няколко дни в годината, че уж има план за това да идват туристи, че се търси начин да се популяризира, че  има много намерени находки, колко потенциал има в него и т.н. и т.н.
А истината е,  че към момента е забравено и  изоставено. Направо престъпление. Пореден ден стискам зъби от яд, какъв потенциал има мястото, а в какво състояние го намерих.

 

 

Малко сухи  данни за находката. 

 

Манастирът в "Теке Караач" край Варна е един от най-големите манастирски комплекси на Балканите. 

Става въпрос за най-големият разкрит скрипторий не само на Балканите, но и на територията на някогашната Византийска империя. Той се намира на около 4 - 5 км североизточно от Варна в местността Теке Караач (Текето на черните брястове)

Открит е в началото на XX в. от основоположника на българската археология Карел Шкорпил. Обхватни разкопки и проучвания започват едва през 1995 г. и с известни прекъсвания продължават поне до 2014, от това, което намерихме като информация.

Всичко започва, когато в съседно лозе, на около 100-тина метра  от сегашните разкопки, е намерен оловен печат. От двете му страни има изображения. Едното е бюст на Михаил-Борис със сияние (нимб) около главата му. Около него има надпис, който гласи: "Богородице, помози (на твоя раб) Михаил, княз на България". На задната страна на печата е изрисуван Христос, с дълга коса (която се спуща върху раменете), мустаци, брада и кръстовидно сияние. С дясната ръка той благославя, а в лявата държи евангелие. И тук има надпис, и той е: "Господи, помози (на твоя раб) Михаил, княз на България". 

Комплексът е уникален по своята планова схема и размери, без паралел нито в българската, нито във византийската строителна традиция .
Предполага се, че е изграден в края на ІХ и началото на Х век от св. цар Борис Покръстител. Посветен е бил на Пресвета Богородица. В него е имало следи от живот до ХVIII век.

Досега са разчистени и частично проучени едва около 5 декара, т.е. по-малко от половината от площта, на която манастирът е бил разположен.

В манастирския комплекс археолозите са открили голяма манастирска черква и огромна кула, с параклис, огромен скрипториум на площ от 400 кв.метра, библиотека, училище, монашески общежития, както и олтарна маса, ковашка работилница, български, сръбски, византийски, турски и венециански монети.

От това което открих като материали, през 2013 последно са открили 
Аязмо от втората половина на ІХ в.

​Аязмото е свещен извор. До него е открит  един капител, върху който има изображение на седем клонки с листа. Това е „Дървото на живота”, което също е тясно свързано със Св. Богородица -  аргумент, затова че манастирът е посветен на Света Богородица. 

Това е  линк към едно от най-пълните и обширни интервюта, което намерих, на ръководителя на проекта.

http://focus-news.net/opinion/2014/05/18/28445/prof-kazimir-popkonstantinov-ayazmoto-e-tretoto-potvarzhdenie-che-manastira-v-karaach-teke-e-posveten-na-sv-bogoroditsa.html

Суровата истина:

Това би трябвало да защити Аязмото, а реално ще падне всеки момент. 

Някои дъски дори не опират в тавана, а повечето ги и няма.

Следват боклуците, тревата, която на места стигаше до рамото ми / аз съм към 1.80м/

И нещо, което за мен лично, е върхът на простотията и всякаква липса на мисловен процес!!!
Да си запалиш огън и барбекю върху 1000 годишна история!!! "Да са намааш" с пържоли и  бира, да си изхвърлиш боклуците наоколо, и да си тръгнеш. 
Моля, някой да върне боят с тояги, като наказание!!! 

Ето новото приложение на подпорните греди на Аязмото!

Как е? Бесни ли сте вече? Пулсират ли ви ушите?  
Имам 100 000 въпроси. Защо не е оградено? Защо не се поддържа? Защо през 2013 затихва всичко изведнъж? Къде са медиите? Бареков ли им беше по интересен да го следят на всяка крачка? 
Всеки може да иде и да си натовари камъни. На 10 крачки от там има изоставена и полусъборена къща, чията ограда е предимно от тези камъни. Камъни на 10 века!!! 

Това не са просто камъни! Това е чиста и неподправена история!

Цитат на професора, ръководил разкопките:

Казимир Попконстантинов: "Манастирът не е проучен изцяло. Неговата площ се простира на близо 10 декара. Когато започват първите разкопки от К. Шкорпил, Богдан Филов, който е директор тогава на Археологическия институт и музей, веднага прави постъпки пред царя, да бъдат отчуждени тези лозя и манастирът да се обяви като паметник с национално значение. Отчуждени са близо 4-5 декара, а останалата южна част от него, попада в частни имоти. Ние разговаряхме със собствениците, които казват, че при риголвания и обработване на лозята им, са открити основи на сгради. Те са със същия начин на градеж, който ние в момента проучваме. От манастирския храм, който е многократно украсен със стенописи, досега сме открили над 5 - 6 хил. фрагмента от тази богата стенописна украса. Самият манастирски храм по своята архитектура е твърде интересен и нетрадиционен."

Само в северозападната част манастирът е запазен до 2.80 м., близо 3 метра, защото е на скат. В помещенията се откриват най-различни предмети – писала, закопчалки за книги, керамика, оловни печати. Разкриват се стенописи. Намерен е оловен печат на цар Петър, който подсказва, че този манастир е действал и е имало живот в него до началото на XI век.

Манастирът трябва да бъде съхранен, защото е единственият монументален манастир от IХ в. по цялото черноморско крайбрежие. 

Така ли го съхрaняваме?!

И все пак разказът ми не искам да завършва така. Започнах го като нещо позитивно и красиво и ще го завърша по този начин. Просто, защото мястото ме грабна! Nаистина СТРАХОТНО и потенциалът му е ОГРОМЕН!

 

Ето как описва местността Теке Караач Карел Шкорпил, когато я вижда за първи път:

"Оставаме учудени от гледката, която се открива оттука. Под нас като на длан се гледа цялата варненска долина със светлото езеро, тъмното море и с града Варна. Разкошна местност! Тъкмо насреща, зад езерото, се намира под върха Джанавар старохристиянската светиня от времето на Константин Велики."

Пише, че са разкрити около 5 дка от общо 10, но това не отговаря много на истината, видимо, мястото е далеч по-малко. Въпреки това, самата находка е уникална, с изключително много запазени части и потенциал за още много открития. Спокойно може да конкурира Римските терми, а и с тази спираща дъха гледка е направо неповторимо!
Помислете, какво направиха с  крепоста в гр. Бяла. Много реклама, много по-малко и по ниски запазени части на находката, много реплики, рисунки и луксозни брошури, много писане в медиите. И сега е една изключително посещавана дестинация.

А тук? Тук възможностите са още по-големи!

Цитат от сайта на Дарик:
"17 години след старта на разкопките на средновековния манастир "Свети Княз Борис" в местността „Караач теке“ край Варна комплексът остава недостъпен за туристите." 

Това е статия от 2013г., тоест вече са изминали 19 от разкопките, а манастирът не е "недостъпен", а неизвестен и оставен на произвола. 
Да последните 400 метра са по черен път, но той е отъпкан и проходим дори и след дъжд. 
Точно на 9 минути път с кола от кръстовището на ВиК.


А и нали все пак на това му викат "туризъм" - не е задължително да спрете пред входа на разкопките.
Веднага след като се отбие от главния път има широк асфалтов път, с възможност за паркиране и на ТИР дори. А от там - 10 мин.  ходене пеш.


Не, драги ми журналисти, не е недостъпен, просто безхаберието е направило тази находка недостъпна!
Щом колата на Гугъл е слязла по целият път надолу, значи си се стига съвсем нормално.

От тук, на ляво - 20 крачки :-) 

Слагам снимки на Гугъл, не защото не мога да го снимам, а за доказателство, че не говоря празни приказки и наистина мястото е достъпно. Не Ви показвам разкопки, за които Ви трябва 3 дни отпуск, за да стигнете.

Като изключим споменатите нерви, самият манастир и разположението му  наистина са уникални. Пренася те другаде, поражда в главата ти много въпроси. Оглеждаш се, да не би случайно да откриеш нещо ценно, приисквати се да започнеш да разриваш пръстта и камъните с голи ръце, за да попаднеш на още едно късче от историята, неоткривано досега. 
А тук наистина има какво още да се открие.
Стените, водните съоръжения /поне на такива ги определих/ свършват в пръста и е видимо, че там има още нещо.

Тази находка, местоположението и усещането, което създава в теб трябва да бъде стопанисвана, охранявана, поддръжана, рекламирана и посещавана така, както неминуемо заслужава. 

С приятелчето си говорихме, че трябва да се свържем с въпросния професор, ръководил разкопките. Да зададем поне част от въпросите си. 
Прочетохме в интернет, че Общинският съвет е гласувал "ЗА" няколко исторически обекта, в това число и този - да бъдат предадени от Министерството на културата  за стопанисване на община Варна. Дано да се случи и дано попадне в добри ръце. 
Ето тук трябва да се намесят европроектите. Ето тук точно те трябва да помогнат, за да придобие тази перла истинския си блясък! 

И с прекрасния залез, три минути преди да завали, ви казвам "Довиждане" :-) 

Страници:  1

Коментари    
realnoncho
02-06-2015 09:27

Много добре разказана история и полезна информация, благодаря!
-0 +2
bairi100
21-06-2015 12:32

Похвален труд!Има още 389714 подобни обекта у нас.
-0 +0
Matza-f
08-07-2015 15:04

http://www.dailymotion.com/video/xf97bl_%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80-%D0%B2-m%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B0%D1%87-%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B5_travel
-0 +0
Антивик
04-10-2015 10:33

Много хубаво и подробно представено и с тръпка, с нерв. Жалко, че при нас историята не се пази а се оставя на съсипия, гърците от 1 камък измислят история, при нас от историята и камъни не остават.
Но относно професор Попконстантинов /имам честта и щастието да го познавам лично и да ме е изпитвал на времето(тогава беше само доцент)/ гарантирам, че ако зависеше от него той щеше да направи всичко възможно да продължи проучването и да опази обекта. Лошата организация тук е, че след проучванията и разкопките обектите преминават към друга организация/Музеи и паметници.../ де работата им е да консервират и експонират обекта и тук вече се стига до станалото до болка познато "Няма средства" и куп още оправдания.
Жалко ще е такава история да се затрие и да остане само като спомен в тесен кръг специалисти.
-0 +1
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.