Над 120 коня се надскачаха в Бургас

IV Националeн турнир по конен спорт „Купа Бургас“

дата 11.08.2014 г.  |  автор Tani Kostadinov - mediac  | 

Националният турнир по конен спорт „Купа Бургас“ се проведе за четвърта поредна година в черноморския град. В него участваха над 120 елитни коня от най-добрите клубове в страната. Сред ездачите имаше множество дами, както и деца, за които имаше осигурен отделен приз. Финалите се проведоха на Конната база в парк „Езеро“.

Турнира откри олимпийската и световна шампионка по академично гребане Светла Оцетова. Публиката, състояща се от хора на всякаква възраст и от различни националности, остана доволна от атрактивните скокове. Изпитанията, включени в състезанието, бяха 8, като най-високите препятствия стигаха до 140 см. Наградният фонд бе 12 000 лв.

Съдийското ръководство на Квалификационния турнир бе поверено на Димитър Генов, който е президент жури. Журито в Открития турнир „Купа Бургас“ пък оглави известният в средите на конния спорт в България Крум Рашков.

Конната надпревара в Бургас се отличава от другите в страната с по-модерната си концепция. Желанието да се остава в града през лятото за повече време позволява състезанието да е 10 дни, както се прави в Европа. Осигурява се почивка за ездачите и се намаляват транспортни разходи за животните.

Особено атрактивни са нощните паркури. Бургаският манеж е единственият в страната, който е достатъчно добре осветен и позволява скачания в тъмната част на денонощието.

Големите победители в турнира станаха Ивелин Вълев и Деан Балчев.

Вълев, който скача с един от най-скъпите и екстравагантни коне – Кончерто, стана първи, преодолявайки по най-добрия начин най-високите препятствия от 135-140 см. Състезателят от столичния клуб „Перу“ и селекционер на националния отбор получи „Купа Бургас“.

Заради доброто си представяне и в двата състезателни дни Деан Балчев от клуб „Класика“ - Добрич се окичи с приза „Най-добър състезател на турнира“. Под умелото му ръководство конят Апогей бе безупречен в две от най-трудните изпитания – отворените паркури за 7-годишни и по-възрастни коне. 

Страници:  1

Коментари    
fotorafi
18-08-2014 17:29

Тони, не са лесни снимките на конен спорт с препятствия.Години наред снимах за вестник "7 дни спорт" и Федерацията . Проблемът е, че състезанията се провеждат в един затворен квадрат и фонът е идиотски, трибуни, някоя сграда. За хубавата снимка са необходими: чист фон, ниска снимачна точка, огледално-рефлексен апарат с мотор, дълъг телеобектив, конвертор, отворена диафрагма.
От всичките ти 14 снимки, имаш 2 истински, много добри, на едната ездачката частично си е закрила лицето.
Успех и късмет
-0 +1
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.
  • Да хванеш вятъра

    От


    С планове за Турция, попътно преез София, с мисъл за Крапец, и накрая - за малко в Халкидики, в търсене на приключения. Вятър, море и авантюристи.
  • Спасяване на дивите животни

    От iliya levkov


    Вчера спасих този малък приятел, който намерих по междуселския път между селата Коларово и Беласица в община Петрич. Хубаво е когато можеш да помогнеш, а още по-хубаво е, когато се чувстваш щастлив от това!