Новини
предишна  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  следваща

24.10.2014 - Sony България организира уникална фотографска изложба в 4K - oт 24-ти до 26-ти октомври в Музея за история на София (Централна минерална баня) любителите на висококачествената фотография ще могат да се насладят на впечатляваща детайлност и изумително красиви цветове на снимките, оживели в екрана на Sony BRAVIA 4K телевизори. Технологията 4K Ultra HD предоставя 4 пъти повече детайли от Full HD и предлага невероятно зрително изживяване с най-високата разделителна способност, виждана досега на телевизионен екран.

Всички кадри, включени в селекцията на изложбата, са заснети с фотоапарати Sony Alpha. Обединяващото между фотографиите е именно високата разделителна способност както на използваната техника за заснемане, така и на екраните за представяне на тези произведения на фотографското изкуство.


19.10.2014 - На 23 октомври от 18:00 часа в „Арт галерия НДК" ще бъде открита фото изложба „Първа световна война -100 години.
В изложбата ще бъдат експонирани 45 непоказвани до момента документални снимки. Те са подбрани от три албума, собственост на офицери от 55-ти пехотен полк на Десета Беломорска дивизия, на кавалерийски офицер от лейбгвардейския полк и на генералщабен офицер, със собствено име Алекси, завършил Първата световна война със звание генерал.
Фотографиите са запечатали мигове от военновременното ежедневие на българската войска по фронтовете в Беломорието и Македония в годините на Първата световна война (1915 – 1918). От надписите по тях и по страниците на албумите, както и от самите фотографии, става ясно кои са били техните притежатели.
Снимките, които имат надписи, са с голяма историческа и документална стойност. Снимани са от неизвестни за нас професионални фотографи, мобилизирани на фронта.
В годините на продължителната и разорителна Първа световна война специфичните условия на фронтовия живот, напрежението и усилията на войната, лишенията и ежедневният риск поставят на изпитание индивидуалния и колективния морал и показват истинското лице на народа, облечен в униформа.
Видян през обектива на фотоапарата, на война българинът е такъв, какъвто е в мирния живот. Той пренася и възпроизвежда там онзи свят, който познава от родното си място.
Организатори на изложбата са Националният музей на българското изобразително изкуство и Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” - Пловдив в партнъорство с Министерството на културата.


18.10.2014 - Имаме удоволствието да Ви поканим на откриването на фотоизложба от конкурса Manfrotto - 'Секунда е малко', с партньорството на: DYNAPHOS и ФОТО-ФОРУМ. Конкурсът стартира на 15.06.2014 и приключи на 15.09.2014г. Журито е в състав Бони Бонев, Борис Бишков, Владимир Донков, Любомир Сергеев и Темелко Темелков. Всеки месец раздавахме поощрителна награда Manfrotto PIXI мини статив на фотографията събрала най-висок рейтинг в нашата фейсбук страница. В изложбата ще вземат участие следните автори: Тед, Минко, vesela.qnkova, tayfu, TandK, Stefoto23, stb, smaquen, Simeon Patarozliev, algaivel, ShadowWalker, rumci, RHCP, pin9pandev, petracho, Muzka, Miroslav_Mominski, jingov, jassensf, itilien

Заповядайте за откриването и награждаването на фотоизложбата на 20.10.2014 в кафе - галерия Фото Синтезис от 19.00 часа. По време на събитието журито ще обяви своя избор за 1-во, 2-ро и 3-то място.


10.10.2014 - Изложба Animalia - Милена Радева и Илия Бояров.
В изложбата е представена една интересна колаборация между научна илюстрация - живопис и малка пластика - скулптура. Една по-различна изложба, с изразни средства позабравени на нашия галериен подиум. Ще имате удоволствието да видите реалистично представени живописни изображения и миниатюристични скулптури на животни.

Откриването е на 15ти октомври, от 18:30ч., в галерия Червената точка (София, ул. Дякон Игнатий 19)


10.10.2014 - На 13 октомври от 18:00 ч в София ще бъде открита фотографската изложба „Сицилия Хроники на последния пейзаж“ на Ецио Ферери. Мястото е изложбената зала на Столична библиотека в София на пл. „Славейков“ 4. Ще бъдат изложени около четиридесет цветни и черно-бели фотографии, изобразяващи сицилиански пейзажи, заснети през последните тридесет години. Откриването ще завърши с коктейл. Изложбата е организирана от Италианския културен институт в София съвместно със Столична библиотека в София, Службата за спорт, туризъм и изкуство на област Сицилия, Галерия „Х3“ в Палермо и Италианската търговска камара в България. Изложбата ще може да бъде посетена до 25 октомври.

Ецио Ферери има достойна за уважение художествена биография и е считан за виден представител на съвременната италианска пейзажна фотография. Роден е в Сицилия през 1955 г., живее и работи в Палермо. Занимава се с фотография от началото на седемдесетте години. Имал е самостоятелни и колективни изложби в Италия и в чужбина. Неговите фотографии красят многобройни художествени книги, публикувал е в италиански и чужди списания. Работи в сферата на фотографията за визуалната комуникация. Преподава Фотография в Академията за изящни изкуства във Фоджа и Дигитална обработка на образа в Университета в Палермо.

Заедно с фотографската си изложба, Ецио Ферери ще изнесе лекция за професионални фотографи и любители на 14 октомври от 19:00 ч. във Фотосинтезис Арт Център на бул „Васил Левски“ 57. Лекцията е организирана от Италианския културен институт в София съвместно с Българската фотографска академия.

С намерението да предизвика диалог с публиката, Ферери ще започне лекцията си с прожектирането на няколко фотографии, които са част от изложбата, за да ги обсъди заедно с участниците. Той ще обясни личното си интерпретиране на пейзажната фотография и ще продължи с анализа на други свои работи. Накрая ще отговаря на въпросите на присъстващите.


11.09.2014 - За първи път у нас пристига носител на "Пулицър" за фотожурналистика - Едуард Кийтинг, който през 2002 година е удостоен с престижната награда за работата си по 9/11, идва в София по покана на фондация "БГ прес фото" и с помощта на Посолството на САЩ.
В рамките на София фото фест той ще проведе безплатни портфолио прегледи, уъркшоп, ще представи творчеството си във вечерна прожекция и разговор, а гвоздей на престоя му ще е откриването на изложбата "НЮ ЙОРК". То ще се състои на 17-ти септември, от 19:00 часа в галерия "Фотосинтезис" (бул. "Васил Левски" 55). Останалите събития са в American Corner (пл. "Славейков" 1).

Едуард Кийтинг е дългогодишен фотограф на "Ню Йорк Таймс", а понастоящем изпълнява поръчки за издания като Time, Rolling Stone, "W" Magazine и New York Magazine. Творбите му са в десетки частни и обществени галерии, включително и в постоянната колекция на МоМА, Ню Йорк. Номиниран е за "Пулицър" единадесет пъти.


9.09.2014 - ФОТОФАБРИКА ПОКАЗВА ЕДИН КОЛЕКТИВЕН ПОРТРЕТ НА ПЛАНЕТАТА –
С ФАКТИ, РАЗМАХ И ФАНТАЗИЯ

Първото издание на международния фестивал Фотофабрика ще се проведе тази есен в София и ще представи две изключителни изложби - Протестиращият човек и Човекът и неговите състояния. Изложбата Протестиращия човек обединява за първи път три от най-големите информационни агенции в света - Ройтерс, ДПА и Франс Прес, със знакови кадри от световните протести през последните две години. Изложбата Човекът и неговите състояния ще ни запознае, отново за първи път, с една от най-богатите колекции на фотографското изкуство в Испания, тази на музея “Алкобендас”. В рамките на изложбата, за да изнесат лекция, в България ще пристигнат двама от нейните автори - Чема Мадос, фотографът сюрреалист, и Кристина Гарсия Родеро, член на един от най-големите фотографски кооперативи в света - Магнум Фотос.

02-09-2014 г., София - За първа година тази есен, между 10 септември и 30 ноември, в София ще се проведе международния фестивал Фотофабрика - платформа за съвременна репортажна и арт фотография. Нейната програма се разгръща около двете основни изложби - Протестиращият човек с фоторепортажи от световните протести през последните години, и Човекът и неговите състояния с художествени фотографии от колекцията “Алкобендас”, Испания. В центъра на двете изложби застава съвременният човек със своите лични и социални емоции и реакции, с градската си енергия и със своите тълкувания на реалността. Третият фестивален модул - Фото Финиш под мотото „Това не е краят на протестиращия човек...” търси диалог с аудиторията чрез дискусия и отворен конкурс за фотография на тема “Улицата и нейните състояния”. Изложбата ще бъде в УниКредит Студио от 15 октомври до 15 ноември.
Фотофабрика ще покаже високите образци на съвременната репортажна и художествена фотография като част от културната физиономия и идентичност на София. Фестивалът се организира със съдействието на Нов Български университет и е подкрепен от програма “Култура” на Столична община и Уникредит Булбанк. Неговият огранизатор, едноименната фондация Фотофабрика, кани зрителя да се превърне в участник, да преработи случващото се в света в своя лична позиция, да провокира чрез визуалното изкуство мисъл, емоция и действие.
Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен Регион за Европейска столица на културата – 2019 г.

ПРОТЕСТИРАЩИЯТ ЧОВЕК
Една изложба за срещата между художествената и информационната стойност на фотографията с кадри от протестите в цял свят през последните години. Изображенията са предоставени от агенциите Франс Прес, ДПА и Ройтерс. В този контекст ще бъдат показани и кадри от българските протести - #ДАНСwithme - избрани от преподавателя от НБУ Васил Гарнизов.
Изложбените колекции заемат различни пространства в града и са достъпни за всички:
от 10 до 24 септември: пред Народния театър “Иван Вазов” и в градинката пред Кристал;
от 27 септември до 18 октомври: на улица “Оборище” № 17;
от 2 до 18 октомври: Моста на влюбените до НДК
Посетителят може да се докосне до различни проявления на социалната енергия по цялата планетата през очите на едни от майсторите на репортажната фотография и да се опита да направи разлика между Факт и Фикция; както и да анализира събитията през личния си опит.

ЧОВЕКЪТ И НЕГОВИТЕ СЪСТОЯНИЯ

Изложба с художествени фотографии от колекцията “Алкобендас”, Испания. В продължение на един месец - от 17 септември до 17 октомври посетителите на Националната художествена галерия в София ще могат да видят за първи път у нас фотографи-неореалисти от средата на XX в. Специални гости на Фестивала са двама от нейните автори - световноизвестните Кристина Гарсия Родеро и Чема Мадос, чиито лекции в НХА на 24 септември са със свободен достъп. Изложбата се организира със съдействието на Кметството и Арт-Центъра на Алкобендас (Испания), Посолството на Кралство Испания в България, Институт Сервантес-София и “РОКА България АД”.


10.08.2014 - Уважаеми участници и приятели на БГ ПРЕС ФОТО, конкурсът за българска фотожурналистика и документална фотография по традиция от 13 години се провеждаше всяка пролет, но тази година решихме да интегрираме изложбата в рамките на международния фестивал за фотография СОФИЯ ФОТО ФЕСТ, който ще се състои за втора година през септември 2014. София Фото Фест е място където световната фотография общува със зрителите чрез изложби, уъркшопи, прожекции, срещи с големи фотографи – място за творческо вдъхновение, приятелство и обмен на идеи.

Ето регламента за участие в БГ ПРЕС ФОТО 2014:
- Конкурсът БГ ПРЕС ФОТО е насочен към професионалните фотожурналисти и документални фотографи от печатни медии, електронни издания и свободно практикуващи. Ние насърчаваме участието и на непрофесионалисти, чиито творби и материали са на високо ниво и подходящи за медийни публикации;
- Категориите на БПФ2014 са четири: (1) Единична снимка, (2) Репортаж (серия до 6 снимки), (3) Фотоесе (серия до 12 снимки), (4) Видеожурналистика;
- Всеки участник може да изпрати за участие до десет единични снимки, до три репортажа, фотоесета и мултимедийни (видео) материала;
- Кадрите трябва да заснети в периода 1 ЯНУАРИ 2013 – 31 МАЙ 2014. За категорията фотоесе и за видеотворбите може да има кадри от по-ранен период;
- Позволени са обработки, които не водят до манипулация на зрителя и са традиционно допустими във фотожурналистиката – кроп (отсечки), нива и криви, замъгляване, изостряне, зонови затъмнение и просветляване;
- Описанията, номерацията, датата на заснемане и категориите на снимките и сериите да са описани в отделен файл заедно с имената на автора и медията. Към текста да се включи възрастта на участниците, които са на и под 23 години;
- За улеснение на екипа по приемане на снимките за конкурса, участниците да изпращат материалите си в един .ZIP или .RAR архив, прикачен към мейла или във файлсървър;
- Изпращането на снимки за конкурса означава, че участниците дават съгласието си техните снимки да бъдат използвани в рекламни материали, прессъобщения и каталози с цел обществено информиране и популяризиране на конкурса.

В журито на БГ ПРЕС ФОТО участват утвърдени български и световноизвестни фотожурналисти и редактори. Журирането ще се проведе в края на август.

Наградите тази година са:
Голяма награда на БГ Прес Фото;
Първо, второ и трето място за всяка от четирите категория;
Награда за най-добър млад фотограф.

Моля, изпращайте вашите материали за участие
на bgpressphoto@gmail.com до 15 АВГУСТ 2014.


9.08.2014 - „Градски пейзажи в Принтони и Гум-Бихромат“ – една фотографска изложба на Борис Ковачев.


Поставено изначално като задание на автора, по време на специализацията му по Фотография в Академията за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство гр.Пловдив, т.нар. „снимане на градски пейзажи със средно-форматна камера, 6х6см“ неволно извиква у Борис размисли относно привидно лесното естество на подобно упражнение. Какво е града? Какво точно е „градски пейзаж“? До колко уникалното еволюционно изобретение на тази географско-административна единица влияе на проявата на художествените похвати и подбора на композиционни елементи при фотографирането му? До колко „той“ – пейзажът, на „него“ – градът, е архитектурна фотография? До колко не е? До колко е „стрийт“-фотография и пак – до колко не е? До колко крупността и монументалността на градската среда трябва да се принесат върху всички елементи на фотографската композиция? До колко това изключва участието на модел-човек и изключва ли го изобщо – все пак е пейзаж, но такъв „той“ на „него“, а в него нали живеят хора, а пък същите такива ние наричаме модели във фотографиите си.....
Авторът прави за себе си един кратък преглед на размисли по тези и други въпроси, запечатвайки „градски пейзажи“ на средно форматните си черно-бели негативи. За крайната реализация на фотографиите си Борис Ковачев решава да използва медии също толкова еднозначни, колкото е и самото задание. Фотосите са копирани оптически в позитивни полупрозрачни изображения на план филм, а от там им е придаден графичен вид присъщ на класическия благороден бихроматен процес. Всеки пейзаж е представен от дует принтон/бихромат – различни и/или сходими както „град“ и „пейзаж“. Той-я на Него-то.

ДРУЖЕСТВО НА ПЛОВДИВСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ
ГАЛЕРИЯ "ПЛОВДИВ", ОТКРИВАНЕ - 15.08.2014г. /петък/ от 19:30ч.


6.08.2014 - Васил Николов (Valetvitor) и Георги Стратиев (megastrat) ви канят на откриването на една интересна изложба - 'Усмивки от Любимец'. В продължение на един месец двамата фотографи са заснели 55 човека от техния роден град Любимец с идеята да покажат живота на всеки един от тях чрез усмивка и закачлив елемент от ежедневието им.
Повече информация...


2.07.2014 - Димитрина Проданова представя своята първа книга- "Пътувани сънища-Тибет, Индия, Непал". Книгата е за нейните прекрасни изживявания в Хималаите, поднесени със много чувство, хумор и лекота. 68 цветни фотографии допълват написаното .

Автор: Димитрина Проданова
Автор на фотографиите: Данчо Русчев-Джино

Предстоящо представяне на книгата:
Кафе-галерия "Синтезис", Магазин "Фотосинтезис", гр. София, бул. "Васил Левски" 57, на 10 Юли 2014 г от 19 часа.


23.06.2014 - Георги Георгиев - Gecata, открива изложбата си 'Усещане за Париж' на 25 юни от 19 часа в София - кафе галерия 'Антракт'.
Повече информация...


19.06.2014 - Фотографът Дилян Марков и журналистът Емил Спахийски представят изложба 'На изток - В рая - В безвремието на епохата.'
Двамата автори споделят чрез фотографии и текст впечатления от предстоя си в Камбоджа.
Откриването на на 20-ти юни от 19ч, в галерия "Плюс това", ул. Марин Дринов 30.


17.06.2014 - На 23-ти юни 2014, от 19 часа във Vivacom Art Hall (ул 'Гурко' 4, София), фотографът Енчо Найденов представя изложбата си '35мм'
От автора :
'Основната ми работа е свързана с комерсиално проекти и честа работа в студио, a аз не обичам да стоя на едно място, обичам да се движа, да пътувам и да снимам разни неща, които ми правят впечатление. Може да са дребни неща, незначителни или дори обикновени. Изложбата която показвам е точно такава, за нещата около нас, на които не обръщаме внимание или остават незабелязани. Един страничен, по-различен поглед на света около нас.'


2.06.2014 - На 3-и юни от 19:00 ч в галерия Индустриална 11 ще бъде положено официалното начало на "Месец на фотографията", който представя своеобразна картина на съвременната българска и световна фотография с нейното разнообразие от подходи и технологии. В събитието участват основно Български автори, но ще бъдат представени и изложби на автори от САЩ, Италия, Еквадор, Унгария, Македония, Нова Зенландия, Сърбия, Армения, както и няколко конкурсни и колективни изложби събиращи автори от цял свят работили по определена тематика.


предишна  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  следваща
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google