Новини
предишна  1  2  [3]  4  5  6  7  следваща

9.11.2015 - Първа авторска фотоизложба на Мирела Партинова - двадесет и пет черно-бели фотографии на социална тема /портрети/. Откриване - Русе, 16 ноември, понеделник, 18.00ч. Културен център BH (кафе-библиотека Буда Хаус).


3.11.2015 - Културният център на СУ 'Св Климент Охридски' представя: ОСМИ ДЕКЕМВРИ - Фотографска изложба на Денислав Стойчев (03 – 21 ноември 2015, Галерия „Алма Матер”).

Официално откриване: 03 ноември, вторник, 18:00 часа
Северно крило, Ректорат на СУ/дясно изложбено пространство/
Изложбата ще бъде представена от Антоан Божинов (Фотобиенале „ФОДАР“)
Четири последователни години (2011-2014) авторът присъства на студентския празник в една и съща компания от студенти. Тясната принадлежност към групата и искреният подход позволяват документирането на спонтанни и неподправени моменти от това дву- или тридневно откъсване от света около „8-и декември“. Студентският празник е заклеймяван от масмедиите, които – както и при други теми – се концентрират върху негативните му и смущаващи проявления. Тенденциозното представяне създава неправилни, а и вредни, предразсъдъци спрямо българските студенти и младите хора изобщо.
Фотографиите дават представа за взаимоотношенията между студентите в един тесен кръг, проследен в развитие за четиригодишен период. Акцент са портретите и моментите на вглъбеност, при които индивидуалистичният дух кара личността да направи крачка встрани от групата. Образите в „Осми декември“ са в резултат на съчетаване на документален с личен подход, катализирани от откровената артистичност на кръга студенти, надниквайки в една интимна и затворена среда, заобикаляйки социалните и медийни стереотипи.
* * *
Денислав Стойчев (23) ще защитава бакалавърската си теза във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ през ноември т.г. Носител е на Първо място в категорията за млади фотожурналисти на конкурса „БГ прес фото“ през 2011 и 2013, Златен медал на „Фотоакадемика“ 2012 и др. Негови снимки и текстове са публикувани в национални и чуждестранни печатни и онлайн медии. Има участия в майсторски класове и работилници по фотожурналистика в Ню Йорк, Белград, София и Бурса. Съорганизатор на София Фото Фест 2013-2015.
„Осми декември“ (Галерия „Алма Матер“) е четвъртата му самостоятелна изложба


29.10.2015 - Самостоятелна изложба “SUBURBIA, now and then” на Бил Оуенс в София ще бъде открита на 30 ноември и ще продължи до 10 януари 2016 г. Можете да я посетиоте във VIVACOM Art Hall, ул. Гурко 4.

Изключителният успех на платформата “Майстори на фотографията” продължава с петата изложба от цикъла, която следва след представените вече изложби на Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена и Майкъл Хюи.
В “SUBURBIA, now and then” Бил Оуенс представя 40 черно-бели и цветни фотографии, които, за да опише, самият автор цитира един от героите си: „Долавям духа на свободата в предградията…”

Чрез творбите си Бил Оуенс ни показва един социален феномен с безспорно влияние в икономически и културен план, на който е станал свидетел - това е зараждането на средната класа в Америка. Фотографът ни пренася в едно от големите преселения в американската история, започнало през годините непосредствено след края на Втората световна война.
През 1968 г. Бил Оуенс работи като фотограф в малък калифорнийски вестник. Там той осъзнава, че е свидетел на нещо специално, и започва да го фотографира. Запечатва лика на хората - участниците в миграцията, които напълно в духа на Америка купуват не само къщи, но и мечти за по-добър живот.

Серията „Suburbia” (Предградие) е издадена на книга през 1973 г. и мигновено се превръща в класика. Причината за това е, че Оуенс уважава чувството на освобождение, представено от пристигащите там.


28.10.2015 - 3ти Ноември (вторник ) откриване на първата авторска изложба на Стела Спасова "Докосни ме", посветена на аналоговата фотография. Кафе-клуб Влайкова" от 19:30 часа


28.10.2015 - Над 20 члена на НСФА „Янка Кюркчиева“ участват с по 2 свои творби в първата по рода си изложба-базар, която Академията организира съвместно с Галерията в Интерпред. Надяваме се във вторник на 3 ноември да се видим с всички автори включили се в изложбата, както и с другите членове на академията.


5.10.2015 - Световният фото конкурс Red Bull Illume се завръща, нови партньори, вълнуващи награди и чисто нова категория за „мобилна“ фотография. Red Bull Illume Image Quest отново е тук! Сега в своето 4-то издание, Red Bull Illume е като Оскарите на екшън и приключенската спортна фотография. Конкурс, който има за цел да покаже най-изключителните и креативни снимки на планетата, като даде светлина на страстта, начина на живот и културата зад фотографите, които ги заснемат. Тази година конкурсът се разширява с добавянето на “Мобилна категория”, нови партньори и страхотни награди. Конкурсът започва на 1-ви декември 2015, когато фотографи от цял свят ще могат да изпращат снимките си онлайн на redbullillume.com. За пореден път фотографите ще предоставят хиляди спиращи дъха снимки в 11 категории: Close Up (Близък План), Energy (Енергия), Enhance (Открояване), Lifestyle (Начин на Живот), Masterpiece (Шедьовър), New Creativity (Ново Творчество), Playground (Поле на изява), Sequence (Поредица), Spirit (Същност), Wings (Крила), както и в новата Mobile (Мобилна) категория . Включването на тази категория чества възхода на фотографията с мобилни телефони и таблети, като позволява на професионални фотографи и любители да включат най-добрите снимки, запазени в галериите на мобилните си устройва. “С мобилни телефони в джобовете ни, екшън и приключенската спортна фотография е по-достъпна от всякога. Включването на Мобилна (Mobile) категория ни позволява да се насладим на тези бързи моменти, които иначе биха се изгубили и да отпразнуваме креативната свобода, която дава фотографията с мобилен телефон“, казва Улрих Грил, фотограф и основател на Red Bull Illume. След като регистрациите приключат, съдийски панел от 50 фото редактора от видни международни издания в новините, фотографията и спортната индустрия ще пресеят и изберат най-добрите 55 снимки, заедно с 11-те победителя в отделните категории и един цялостен победител. Снимките финалисти ще бъдат обявени по време на официална церемония по награждаване през есента на 2016, преди да потеглят към столици и културни центрове из целия свят, като част от уникална среднощна фотоизложба. Победителите ще си тръгнат с невероятни награди от някои от най-големите марки за фотография в света. Публиката ще има възможността да гласува за любима снимка и да избере победителя в категория „избор на публиката“. Red Bull Illume 2016 обещава да покаже още по-голямо разнообразие от спиращи дъха снимки спрямо 2013, когато невероятните 28257 снимки бяха регистрирани от 6417 фотографа от 124 държави. След внимателно обмисляне, изключителната снимка на Лоренц Холдер на сноубордиста Ксавер Хофман до огромна сателитна чиния взе първа награда. Регистрациите тази година ще продължат да включват както драматични приключенски снимки, така и снимки зад кулисите от начина на живот около сърфа, скейта и много други екшън спортове.


24.09.2015 - Фотоизложба „Преоткрий България” на Моста до НДК от 1 октомври.

Експедиция „Преоткрий България” показва за пети път резултатите от своите усилия по представяне на забравени или не много известни исторически места и обекти в България.

Инициативата на Сдружение „Културни проекти” и агенция „Булфото”* стартира през 2009 година и до момента, чрез страниците на вестник „Стандарт” и другите медийни партньори, продължава да разказва удивителната история на българското минало като представя чрез снимки и текст крепости, храмове и светилища от цялата страна.

Основен летописец на експедицията е журналистът Константин Събчев, а снимките в петата изложба принадлежат на Евгени Димитров, Тихомира Методиева, Иван Василев, Валери Захов и Валентин Захариев.


24.09.2015 - Индржих Щрайт "Къде е моят дом?" 29-09-2015 - 26-10-2015 Един от най-известните чешки фотографи ще представи своите творби на тазгодишния фестивал „Фотофабрика“, който ежегодно се провежда в края на септември и началото на октомври в София. Щрайт лично ще открие своя проект на 29 септември 2015 г. в Чешкия център. В рамките на програмата е предвиден и уъркшоп на 28 септември, воден от чешкия фотограф. Индржих Щрайт (р. 5 септември 1946 г. във Всетин, ЧР) е чешки документален фотограф и педагог. Завършил е Педагогическия факултет в Университета „Палацки“ в Оломоуц, през 2000 г. защитава доцентура в катедра „Фотография“ във Филмовия и телевизионен факултет на Академията за изящни изкуства в Прага, на 18 септември 2009 г. е удостоен от президента на ЧР с академичната титла професор. От 1967 година Щрайт е реализирал над 850 самостоятелни изложби в редица европейски и други страни. Участвал е в много международни уъркшопове и симпозиуми. От 70-те години интензивно се занимава с организирането на изложби на други художници, след 1989 г. и извън граница. Популярна форма на неофициалната култура през 80-те години са изложбите на чешки и словашки творци, които той реализира съвместно със съпругата си до 1997 г. В рамките на педагогическата си дейност редовно с колеги от Института за творческа фотография във Философско-природонаучния факултет на Силезийския университет в Опава подготвя фотографски семинари, но също и проекти, описващи живота в градовете и селата. От 1990 г. започва да се ангажира в подкрепа на хуманитарната и благотворителната дейност. Негови фотографии са спечелили редица чешки и международни награди. Фотофабрика е ежегоден фестивал и актуална международна платформа за най-високите образци на репортажната и художествена фотография. Второто издание на фестивала „Фотофабрика“ се провежда от 9.09. до 29.10.2015г. Главната тема на събитието е „Маргиналният човек“, която ще бъде представена в серия от отделни фотографски експозиции и прояви.


12.08.2015 - 15-и август е крайният срок за участие в конкурса за българската фотожурналистика БГПРЕСФОТО. Отворен е за служители и сътрудници на печатни, електронни медии и агенции, както и за фотографи и видеографи на свободна практика. Наградите са предоставени от ФОТОСИНТЕЗИС, ОДЕСОС КОЛОР и ДЖУЛИАНИ. Изложбата с отличените снимки и фотоистории от 14-ото издание ще бъде открита на 14-и септември в галерия ВИВАКОМ АРТХОЛ (Телефонната палата). Както всяка година, журито е съставено от утвърдени български и световноизвестни фотожурналисти и редактори.
Регламент за участие23.07.2015 - 'Макро Свят' – изложба на Красимир Матаров
Откриване: 30 юли 2015, 18:30ч, Галерия '13-то стъпало', град Бургас , ул 'Александровска' 78.

Идеята на автора е да покаже един свят, който съществува паралелно с нашият, но заради това, че неговите обитатели са твърде малки – те остават незабелязани от нас. Авторът ни показва тези макро-герои не като „препарирани музейни експонати”, а като същества имащи ритмичен живот. За това той включва повече пространство в кадрите си, като по този начин показва средата в която те живеят и тяхните взаимоотношения. Той определя своите снимки като художествена или дори като жанрова макро фотография.


28.06.2015 - Фотоизложбата "И той дойде на бял кон" на Светлана Бахчеванова ще бъде открита в Галерия "София Прес" на ул "Славянска" 29 в понеделник, 29 юни.

Фотографът Светлана Бахчеванова работи предимно над дългосрочни проекти, които най-често са свързани с нарушаване на човешки права и социална несправедливост. Тя е първият фотограф в редакцията на създадения през февруари 1990 г. вестник "Демокрация", а от 1997 до 2001 г. работеше за Пресфото в Българската телеграфна агенция (БТА). От 2001 г. живее в Бруклин, Ню Йорк, където основа издателството FotoEvidence Press и годишната награда FotoEvidence Book Award.

Всяка година международно жури избира един фотограф, чиято работа е фокусирана върху нарушени човешки права и я публикува като книга, а изложба с фотографиите на победителя в конкурса и на четиримата финалисти се показва в Ню Йорк.

Проектът "И той дойде на бял кон" (2010 – 2015) разказва за традициите в калайджийския клан на българските роми, според които момичета на възраст за женене биват публично представяни по време на така наречените "пазари за булки". Изследването докосва сложни въпроси, свързани с културната идентичност, правата на жените, социалната интеграция, както и ролята на медиите в изграждането на малцинствена идентичност."Започнах този проект, за да допринеса за по-доброто разбиране на това какво калайджийски жени преживявят по време на т.нар. пазари и какъв е животът им в т.нар. организиран брак. Надявам се, да направя нещо за по-доброто разбиране на малцинствената култура в европейското общество, каквото е вече българското", казва Светлана Бахчеванова.

Изложбата "И той дойде на бял кон" е в София в рамките на шестия Месец на Фотографията, организиран от Фотографската академия "Янка Кюркчиева". Тя ще бъде показана и на Аполония от 27 август.


29.06.2015 - Благотворителна изложба в помощ на деца аутисти - портретна фотография от Клаудио Лентини. "Trattoria Verdi", ул. Георги С. Раковски 174, на 29.06.15 от 19.30
Повече информация...


3.06.2015 - НОЩ НАД БЪЛГАРИЯ - изложба на Красимир Матаров, откриване: 19:00, 19-06-2015, София, ул Гладстон №8, Галерия Пентименто.
Период: 19.06 - 30.06.2015

Когато нощ се спуска над България и сънят ни зове, Красимир Матаров излиза на лов за кадри обсипани с безброй звезди и млечен път. И така в продължение на две години, ограничен от фазите на луната, авторът събира тази изложба. Той обикаля и заснема едни обичайни места, но ни ги показва в необикновена светлина, благодарение на магията на нощта. Това е един диалог с природата, в който тя ни открива другата си същност - това да бъде загадачно красива.2.06.2015 - Официално откриване на изложбата и обявяване на наградите от конкурса 'Снимка на годината – България 2014' ще се проведе на 4 юни 2015г от 18'30 часа в Националната галерия – София.

В това издание на националния фотоконкурс "Снимка на годината – България 2014", организиран от Canon Bulgaria, с подкрепата на Националната галерия – София, участваха 294 автора с 2751 единични творби.
Жури в състав Иво Хаджимишев (председател), Максим Минчев, Георги Лозанов, Гергана Костадинова, Иван Кюранов и доц. Петър Абаджиев, подбра 66 единични снимки и 16 фото-есета, които ще бъдат подредени и изложени в залите на Националната галерия от 4 юни 2015г.

Журито номинира за награда в раздел „Репортажна фотография” творби на Тихомира Методиева, Борислав Трошев и Ладислав Цветков;
в раздел “Фото есе” – серии от снимки на Диляна Кирякова, Сергей Антонов и Неделчо Хазърбасанов;
и в раздел “Художествена фотография” творби на Денис Бучел и Благой Кирилов.
Наградите ще бъдат обявени на официалното откриване на изложбата на конкурса на 4 юни 2015г. от 18.30 часа в Националната галерия – София, пл. “Ал. Батенберг” № 1,


10.05.2015 - По следите на три войни - фотоизложба в градинката пред Народния театър. Фотоси от архива на Национално-историческия музей. 130 години от Сръбско-българската война, 100 години от влизането на България в Първата световна война и 70 години от края на Втората световна война.


предишна  1  2  [3]  4  5  6  7  следваща
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google