Автор: Стефан
Дата: 21-12-09 12:59
Филма е истински триумф на въображението.
Който не може да го оцени като такъв или е опериран от това основно човешко качество или е просто жертва на снобизма. Сещам се за оня виц за сноба видял особено красив залез "...Хм, егати кича". Пиша всичко това, защото е тъпо да виждам интелигентни хора, които се чувстват длъжни едва ли не да се оправдават, че филма им е харесал... Или пък такива които рискуват да го пропуснат по същите причини
Можете да го възприемете и като красива приказка на научно-фантастична основа, но истината е, че във филма се използват някои ценни базови научно-фантастични концепции, стоящи в основата на класически произведения. Вчера, след като го гледах (В IMAX-а разбира се), се сетих за "Всичко живо е трева" на Клифърд Саймък - и там става въпрос за планета, където всички растения, цялата биосфера е свързана в обща мрежа. Сега се сещам, че отчасти и в "Соларис" на Станислав Лем, макар че там е планетарен мислещ океан концепцията има нещо общо. Иначе жизнената среда във филма донякъде ми напомни "Вихрен свят" на Лари Нивън. А някои невежи люде пишат в "рецензиите" си за мистицизъм и алабала...
Сюжета бил по изтъркан преексплоатиран шаблон казват - ми преексполатиран ще е, като говориш на малоумник, се налага по сто пъти да му повтаряш едно и също нещо докато вдене! Човечеството имам предвид! Ама хайде, нека не е малоумник, по-подходящото сравнение е с малко дете - едно и също нещо, едни и същи приказки трябва да му се повтарят многократно, търпеливо и с разбиране. Всъщност на настоящия етап на развитие още по-точното сравнение е с тийнейджър - вече не е малко дете и започва да осъзнава последствията от постъпките си, но неканализираната енергия и липсата на достатъчно житейски опит още го карат да прави глупости, като нарастналите възможности увеличават възможността от фатални или поне сериозни последствия...
Та какво имам предвид - ти му казваш: Не трябва да се унищожава дъждовната гора и въобще горите са безценно богатство! Той продължава да сече и то не заради безценна руда съдържаща някаква левитираща съставка както във филма, а просто за да върже положението до утре. Напоследък е особено модерно да се борим с "глобалното затопляне", а за унищожаването на тропическите гори нещо позаглъхна говоренето... Що - ми щото борбата с глобалното затопляне е вече доста добър бизнес, пък опазването на горите нещо не е много доходно... Ако на тая среща в Копенхаген бяха гласували 10% от средствата дето смятат да ги хвърлят за ограничаване на емисиите парникови газове, за компенсации и въобще опазване на горите много повече работа щяха да свършат...
Ти му казваш, дайте да не бетонираме места като Иракли, Кара дере, Камчия и т.н., имате си вече достатъчно места от тип "Слънчев бряг", То не, та не, ще строя където си искам... Казваш му, дайте да не окепазяваме точно 7-те езера, то си знае едно "ааа искам да карам ски точно там, ама ме мързи да пантя пеша, искам удобства и цивилизация и там във високата планина". И т.н.
Та колкото и да е преексплоатирана тази тема (всъщност колко да е преексплоатирана, не повече от повечето други) явно трябва да се повтаря търпеливо, за да почнат да вдяват повече хора. Лошото е, че тези които се впечатляват от подобни неща няма нужда още да се убеждават, че трябва да се живее в хармония с Природата, а другите дето им е все едно, тях с каквито и послания да ги бомбардираш, ефекта си остава нулев. Та дано нещо толкова ефектно и зрелищно като "Аватар" накара поне още някого да се позамисли...
Конкретно този филм, мисля че доста балансирано подхожда към проблема. Имам предвид от съвременна гледна точка сравнително реалистично - хората не се втурват урбулешки от самото начало да унищожават всичко по пътя си както в други филми, книги и реални исторически събития, отчита се общественото мнение, така да се каже. Корпорацията финансира учени за научно изследователска мисия и то не за да разработят ново оръжие както във поредицата "Пришълеца", правена в разгара на Студената война (ролята на Сигърни Уивър не е случайна, май е и копродуцент нещо), а така както би подходила една съвременна корпорация опитваща се да добива нещо в джунглата на Амазония например - ще се опита да прикотка и успокои общественото мнение и ще гледа да не допусне сериозен инцидент с местното население. Само че както знаем доста често така само се замазват нещата, а тихомълком се случват доста брутални неща и в наши дни, със съвсем реално съществуващи земни индианци, не със на'витата на Пандора.
Някои други кинематографични аспекти: Смешно е да очаквате от такъв филм някакво детайлно, многопластово пресъздаване на човешки характери и взаимоотношения. За това си има други филми, научната фантастика най-често просто не и остава време за такива детайли. Това е често срещата критика въобще към жанра НФ, вкл. и литературата не само филмите. Вярно е, че когато се появи изключение и някой майстор успее да пресъздаде на ниво и тези неща освен фантастичната си идея се получават шедьоври, но все пак това не е основното, обикновено научната фанстастика търси истината за нас в сблъсъка ни с "другото", било то изкуствен или извънземен интелект, било то просто явления излизащи извън човешките ни възможности да ги проумеем.
Друго нещо с което филмът би трябвало да е интересен на изкушените от киното е технологичната новост (макар и не за първи път във този филм, но доста развита тук) - виртуалните герои играни от съвсем реални актьори със съвсем реални мимики и изражения, управляващи своя аватар във виртуалното пространство, и гледани от режисьора не на син фон, а директно в реално време във същото виртуално пространство на филма. Може да се каже че това е бъдещето на киното - след време и съвсем нефантастични филми, без нужда от специални ефекти ще се снимат така и никой няма да прави никаква разлика.![[smilie8]](http://photo-forum.net/forum/smileys/smilie8.gif)
Публикацията е редактирана (21-12-09 17:15)
|
|