Автор: 100-il
Дата: 24-02-17 15:52
Здравейте,
Изчетох доста теми във форума, някои от които доста полезни и донякъде свързани с моето питане, но нито една не дава конкретен отговор на моите питания.
На кратко казано, нужен ми е приличен фотоапарат и макро обектив за продуктова фотография. Основно техниката ще се ползва за снимане на сладкарски изделия и печива. Размерите са от неща за една хапка до грандиозни 5-6 етажни торти. Снимките ще се правят в затворено помещение с постоянно осветление и декори за които вече съм се погрижил.
Имам човек който ще пътува скоро до USA и за това техниката мисля да я поръчам от там с цел да се възползвам от доста по-ниските цени.
Като цяло съм се спрял на марката Никон за камера и по - точно гледам следните модели: D3300, D5300, D5500. Питането ми е дали има съществена разлика между двете серии D3000's и D5000's. Четох доста ревюта и сравнения и основните разлики които аз намирам като човек дето не разбира почти нищо са по-високите граници на ISO-то (при D5500), повече фокусни точки, въртящ се дисплей (с тъч скрийн при D5500) и някои други.
Моля ви споделете вашето мнение и ми дайте съвет към коя серия да се насоча. Разликата в цените не е кой знае колко голяма. D3300 - около 400$; D5300 - 500$; D5500 - 560$. 160$ не е болка за умиране ако D5500 е съществено по-добър.
Отворен съм също така и за други предложения. Може и втора ръка, стига разликата в цената на старо да не е минимална с новите.
Относно обектив, пак доста мнения, ревюта и т.н. изчетох.
Като цяло искам макро обектив понеже някои торти, предимно тези които са направени от зах. тесто са изработени с изключително внимание до най малкия детайл (например супер миниатюрни неща като плетката на шала на снежния човек, който е пред къщата) и много искам всички тези детайли да се покажат на хората.
Повечето хора казват, че добрите макро обективи са от 100мм на горе. Обаче имайки предвид, че няма да снимам животинки, а предимно статични обекти, някои от които доста големи (5-6 етажни торти) ми се струва, че обектив между 50-70мм ще бъде по-подходящ. Предполагам, че ако искам да заснема една голяма торта с макро обектив 100мм ще трябва да се отдалеча доста, което може да е проблем в малко помещение.
Снимките ще се правят на статив (за който също съм се погрижил вече)
Конкретно на въпроса, спрял съм се на два обектива:
1) Nikon Micro-Nikkor 60mm F/2.8 G AF-S ED - 490$
2) Sigma 70mm F2.8 EX DG Macro - 330$
И за двата изчетох доста мнения и като цяло всички казват, че са страхотни обективи. За сигмата като че ли дори има повече хвалби, че е изключително остър и т.н.
Моля ви споделете кой от двата е по-добро решение в моя случай.
Също така, добри съчетания ли са тези обективи с по-горе споменатите тела?
Ще бъдат ли напълно функционални/съвместими с посочените тела или има някои несъвместимости?
Като цяло ще вършат ли добра работа в моята ситуация?
Заслужават ли си 160-те долара повече за никон-ския обектив?
Отново, ако има по-подходящи обективи за целта, отворен съм за предложения.
Благодаря предварително!
|
|