Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
 • Фото Форум обявява курс по фотография за начинаещи от 04.08.2014

  Курс на Фото Форум по фотография за начинаещи  от 04.08.2014


  Място на провеждане: Фото Форум Студио - София
  Повече подробности и програма ТУК »

   

   

 • Непознатата Турция – фотопленер / 05-11 октомври 2014

  Непознатата Турция – фотопленер / 05-11 октомври 2014


  Встрани от обичайните популярни туристически места и маршрути, Турция предлага на пътешествениците неподправената магичност на древността, съчетана с впечатляващи природни гледки и еклектиката на съвременния живот, който сякаш с машина на времето се е пренесъл сред сградите и статуите, създадени преди векове.

  Каним ви на едно пътуване между миналото и настоящето, което няма да откриете в каталозите на туристическите агенции. Ще се насладим на отличните възможности за пейзажна, архитектурна и „улична“ фотография, на специфичните нрави и интересните храни в региона.

  Програма:


  Гьобекли тепе - Немрут - Диарбекир - Хасанкейф - Мардин - Дара - Урфа

  7 дни/6 нощувки

  Ден 1 - неделя - София-Истанбул-Урфа
  Тръгване с автобус от София в 7 ч. Пристигане в 16:30 ч. Трансфер до Сабиха Гьокчен за полета до Шанлъурфа в 20:30 ч. Нощувка в Урфа.

  Ден 2 – понеделник - Гьобекли тепе - Немрут
  Закуска. Посещение на храмовия комплекс Гьобекли тепе – най-старият храм в света. Предполага се, че откритите в светилището каменни мегалити са на около 12 000 години. Отпътуване за Немрут (4 ч., 200 км). Изкачване на планината Немрут, 3000 м по залез слънце. Там е известният погребален комплекс на Антиох І (69–36 г.пр.Хр.). На върха, от двете страни на билото (изток и запад)  са известните каменни глави на Аполон, Зевс, Херкулес и свещени животни. Гледката отгоре при изгрев и залез е уникална, вижда се и езерото Ататюрк. Нощувка в Кахта или Адъяман.

  Ден 3 – вторник - Диарбекир
  Възможност за изкачване на планината Немрут при изгрев слънце. Отпътуване за Диарбекир (2,30 ч., 140 км).  Разглеждане на забележителностите на града – крепостните стени от черен базалт, укрепения замък с куполна базилика, джамия и дворец от времето на царство Артуклу и др. Нощувка в Диарбекир.

  Ден 4 – сряда - Хасанкейф
  Закуска.Отпътуване за Хасанкейф. (2,30 ч., 140 км). Девет цивилизации са оставили великолепни творения в крайбрежните скали - крепости, дворци, училища, църкви, джамии, некрополи и най-дългия за средновековните разбирания мост над Тигър, дело на Артукиди и Айюбити. Днешната известност на Хасанкейф се дължи за съжаление и на факта, че подлежи на потапяне във водите на един от многото язовири по течението на р. Тигър. Отпътуване за Мардин (1,45 ч., 101 км). Нощувка в Мардин.

  Ден 5 – четвъртък - Мардин
  Закуска. Мардин ще ви грабне незабавно и без остатък. Градът е част от световното наследство на ЮНЕСКО заради уникалните си исторически и архитектурни паметници. Смята се, че на сегашното място на града, се е намирало едно от първите населени места в горна Месопотамия. Археологически разкопки доказват, че в тази местност е имало селища на хора още преди четири хиляди години.Освен множеството джамии, медресета и бани, в Мардин могат да се разгледат христиански църкви, забележителни светски сгради (пощата и на Първото девическо училище, открито в Османската империя), музеи, кервансараи и ханове. Нощувка в Мардин.

  Ден 6 – петък - Дара - Урфа
  Закуска. Разглеждане останките на античния град Дара (на 30 км от Мардин). Отпътуване за Урфа. (3 ч., 191 км). Разглеждане на града. Библията и Коранът твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Пещерата, в която се смята, че е роден пророкът Авраам е превърнала града в едно от най-важните места за поклонничество от Средновековието насам. Нощувка в Урфа.

  Ден 7 – събота - Истанбул - София
  Полет за Истанбул в 7:30 ч. Отпътуване за България в 12:00 ч. Пристигане в 21:00 ч.

  Цена: 690 евро

  Цената включва:
  • транспорт с автобус София-Истанбул
  • самолетни билети Истанбул-Урфа; Урфа-Истанбул;
  • 2 нощувка със закуска в стая с две легла в хотел 3-4* в Шанлъурфа;
  • 1 нощувка със закуска в стая с две легла в хотел 3-4* в Кахта или Адъяман;
  • 2 нощувки със закуска в стая с две легла в хотел 3-4* в Мардин;
  • 1 нощувка със закуска в стая с две легла в хотел 3-4* в Диарбекир;
  транспорт с микробус по маршрута, включен в програмата;
  • медицинска застраховка с покритие 10 000 евро
  водач на групата по време на пътуването;

  Цената не включва:
  • входните такси на посещаваните по програмата обекти;
  • доплащане за единична стая;
  • бакшиши и разходи от личен характер

  - Записване: За да се включите, изпратете своята заявка за участие на e-mail photo@photosynthesis.bg до 15.08.2014г. включително. В полето subject напишете „Plener Turcia”.
  Заявката за участие трябва да съдържа следната информация: трите имена на участниците и телефон за обратна връзка
  Минимален брой участници - 10.
  Всеки изпратил заявка за участие ще получи потвърждение за записване на посочения от него e-mail.

  Плащане:
  След като получите от нас потвърждение, че сте записан за участие, следва да заплатите капаро в размер на 210 евро до 3 работни дни след потвърждението, но не по-късно от 15.08.2014г. Плащане на цялата сума - до 30 септември.

  Организаторите си запазват правото за промяна в програмата или отмяна на пленера при липса на достатъчно желаещи.

   Заглавна фотография: Florenco / CC BY-SA 2.0

 • Фотографска книжка 'На фокус' - Как да правим по-добри снимки
  Вероятно много от вас се питат какъв тип фотоапарат ще е най-добре да изберат, съгласно своите нужди и финансови възможности? Как да работят с него, така че да използват пълния му капацитет и да получат възможно най-качествено изображение? Как да снимат така, че снимките им да въздействат и на околните? Защо понякога снимките изглеждат добре на монитора, а след това на хартия резултатите са незадоволителни?

  Като фотографи и администратори на най-големия български сайт за фотография Фото Форум, ние авторите на тази книжка често се сблъскваме с подобни въпроси. Постарахме се да отговорим на повечето от тях със съвети, примери и мъдри мисли от известни фотографи.

  Надяваме се, че след като прочетете тази книжка, ще се научите не само да владеете по-добре техниката, с която разполагате, но и да давате душа на съвкупността от форми, цветове и светлини, които регистрира електронната матрица или филмът на вашата камера.

  Пожелаваме ви: “На Фокус”!

  Вземете електронна книга от първият сайт за електронни книги и списания Библио.бг


  или поръчайте печатна книга от Simetro books
  (изпратете имейл на products@simetro.com като посочите какво искате да получите. За поръчки над 20 лв куриерската такса се поема от Simetro books.)

   
 • Фотографски конкурс „Manfrotto - Секунда е малко'

  Фотографски конкурс „Manfrotto - Секунда е малко"

  Здравейте, любители на фотографията!


  Каним Ви да участвате в един конкурс на Manfrotto с партньорството на Dynaphos и Фото Форум на тема „Manfrotto - Секунда е малко“

   

  Секунда е малко, за да си представиш повече! С удължаване времето за експозиция, се откриват възможности за създаване на впечатляващи фотографии. Всяка секунда е от значение, когато времето е едновременно инструмент и обект на изследване. Всяка секунда повече, може да произведе различен и дори неочакван резултат.

   

  Грабвайте стативите и дайте време на въображението си! Темата на конкурса предоставя широко поле за изява, особено сега когато лятото е в разгара си. Обекти на вашето внимание, могат да бъдат необятното звездно небе, планинските и морските пейзажи, пулсът на града, емоциите на хората, взаимодействието между предметите и всичко, което е във вашите фантазии.

   

  Всички условия прочетете тук »

 • Офроуд със Звяра в Зверино – фотопленер / 15 – 17 август 2014

  Сезонът на пленерите с ФотоСинтезис продължава с едно доста разтърсващо (и в буквалния смисъл ;-)) предложение за офроуд разходка в района на с. Зверино в живописния Врачански Балкан, където Искър е издълбала невероятното си дефиле.

  Ще превземем красивите околности с високопроходими машини и, разбира се, ще поснимаме на воля.

  Всички желаещи ще имат възможността да преживеят истински емоциите, които изпитва навигаторът по време на преминаване на трайъл трасето край Зверино, което е част от състезателния сезон за веригата трайълни състезания 4x4 Extreme!
  Машината, която ще ни раздруса по тежкото трасе, неслучайно е позната на всички любители на тежкия офроуд с прозвището Звярът!

  Програма:

  Ден 1 (15 август, петък):

  08:00 – потегляне от София
  Настаняване
  Офроуд разходка (ок. 30 км.) и барбекю за обяд на живописната скала над с. Очиндол, в близост до мястото, от което Вазовият „Дядо Йоцо гледа“.
  Вечеря и нощувка в хотел Елит

  Ден 2 (16 август, събота):
  Офроуд разходка (ок. 30 км.) и барбекю за обяд в околностите на с. Зверино
  Вечеря в пъстървовото стопанство в с. Оселна

  Ден 3 (17 август, неделя):
  Тест-драйв на трайъл трасето със Звяра.
  Офроуд разходка с обяд на манастира Седемте престола
  Връщане в София.


  Цена и записване:
  - Цена за участие - 250 лв. / Цена за ранно записване 230 лв. до 11.07.2014
  *цената включва:
  - 2 нощувки
  - 2 обяда – барбекю по маршрута на офроуд разходките
  - 3 офроуд разходки с високопроходими автомобили и опитни водачи (по ок. 30 км. всяка)
  - Тест-драйв на състезателно трайълно трасе със състезателен пилот и автомобил-прототип
  - Тениска на верига трайълни състезания 4х4 Extreme
  - Застраховка

  Цената не включва разходи за транспорт до Зверино и всички останали разходи на място.

  - Записване: За да се включите, изпратете своята заявка за участие на e-mail photo@photosynthesis.bg до 05.08.2014г. включително. В полето subject напишете „Plener ZVERINO”.
  Заявката за участие трябва да съдържа следната информация: трите имена на участниците, телефон за обратна връзка и размер за тениската
  Максимален брой участници - 20.
  ЗАБЕЛЕЖКА: Моля, отбележете дали разполагате със собствен транспорт и дали имате възможност да превозите други участници в пленера до Зверино.
  Всеки изпратил заявка за участие ще получи потвърждение за записване на посочения от него e-mail.

  Плащане:
  След като получите от нас потвърждение, че сте записан за участие, следва да заплатите цената за участие на място във ФотоСинтезис Арт Център на бул. "Васил Левски" 57 в София или по банков път до 3 работни дни след потвърждението, но не по-късно от 08.08.2014г. Ако изберете плащане по банков път, впишете това в заявката за участие, за да Ви изпратим фактура с данни за плащане.

  Организаторите си запазват правото за промяна в програмата.

        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: J0R0 
Дата:   20-04-09 20:40

От няколко дни снимам с този обектив и мога да кажа само хубави неща за него. Очарован съм. Видяното за мен се покрива с прочетеното ТУК
Много добра рязкост още на 2.8 и по цялото поле на кадъра.
Макрофункцията му е чудесна. Вади страшен детайл.
АФ е точен и бърз, справя се добре и на по-тъмно. Прави впечатление че има много добра рязкост и при отдалечени обекти и безкрайност.
Много приятно боке.
Хубаво цветопредаване.
Изобщо засега не му намирам кусури.
Не мога да му свикна само с габаритите, не се събира монтиран на тялото в старата ми раница, трябва явно да вземам нова.

Ето малко кадри с обектива в пълен размер, снимани са с Фуджи С5 Про. Всички снимки имат екзиф.

портрет 2.8

портрет 4

портрет 4

портрет 4

портрет 2.8

пейзаж 3.5

пейзаж 4

макро 5

макро 4

Като поснимам още малко с него ще пусна по-пространно ревю.

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: asahi 
Дата:   20-04-09 20:44

Е ти колко години с раницата на Джъмбо мислиш да отбиваш номера?

Малката гледа любознателно [smilie5]

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"За БДЖ с любов" от Ангел Ангелов - 12 коментара
"Истанбул" от Vilislav Pankov - 4 коментара
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: freestyler 
Дата:   20-04-09 22:25

Авто фокуса на този тамрон, може да се нарече всякак но НЕ и бърз!
Снимал съм доста с този обектив и бавния фокус му е единствения кусур.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: pc_genius 
Дата:   20-04-09 22:56

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: cameraman 
Дата:   20-04-09 23:22

Какво е тялото?

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: capos 
Дата:   21-04-09 00:09

А може и да го пробваш с 1.5х Тамронски конвертор... [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: CyberGene 
Дата:   21-04-09 00:09

И аз съм много доволен от този обектив, ползвам го със Сони А700.

Ето две пресни снимки от мен:

70мм F/4

http://debian.fmi.uni-sofia.bg/~kumanov/ttt/DSC01990.jpg85мм F/2.8

http://debian.fmi.uni-sofia.bg/~kumanov/ttt/DSC02144.jpg
Публикацията е редактирана (21-04-09 00:10)

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: CyberGene 
Дата:   21-04-09 00:23

Обективът е много остър дори и на 2.8 може би само по средата между 100-135 е по-мек, но е напълно използваем и там при 2.8. А при бленда 4 цепи косми по целия диапазон :) Бокето е мега мазно и дори имам някакви експерименти само за боке от точкови светлинни източници - получават се идеални хомогенни кръгчета. Но наистина фокусът е бавен, така че човек преценява за какво му трябва. На мен ми трябваше заради светлосилата и доброто качество на картината, а спорт и лястовички в полет не снимам, така че не ме бъркаше :)

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: mitakabus 
Дата:   21-04-09 06:57

CyberGene написа:

> Обективът е много остър дори и на 2.8 може би само по средата
> между 100-135 е по-мек, но е напълно използваем и там при 2.8.
> А при бленда 4 цепи косми по целия диапазон :) Бокето е мега
> мазно и дори имам някакви експерименти само за боке от точкови
> светлинни източници - получават се идеални хомогенни кръгчета.
> Но наистина фокусът е бавен, така че човек преценява за какво
> му трябва. На мен ми трябваше заради светлосилата и доброто
> качество на картината, а спорт и лястовички в полет не снимам,
> така че не ме бъркаше :)

Трябва да се сравни със Сигмата - в нета споделят , че е по -остър на 200мм от Сигмата. Така като гледам остър си е обектива - спор няма! Много ли е бавен фокуса като цяло? ...бтв, вчера поснимах малко децата докато играеха футбол и сина ми докато караше колело и минаваше като стрела покряй мене - ммммм, със следящ фокус е много добре 70-200/2.8 ХСМ...ти пробвал ли си нещо подобно с алфата как се справя бре?Публикацията е редактирана (21-04-09 06:58)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Eol 
Дата:   21-04-09 08:06

Много е бавен тоя обектив. Много! Успее ли да си фокусира после до близки като разстояние обекти не е чак толкова ужасно бавен, но в начлото като почне едно ходене напред назад и гледаш охлюва избягал.. Иначе всичко останало му е супер [smilie24] И цвяти острота и боке и макро и конструкция.. Особено за парите си..
Просто не става за много и динамични обекти.

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: mitakabus 
Дата:   21-04-09 09:15

И аз самно заради това не се спрях на него - все пак скоростта на Сигмата м епривлече, както и това , че ми я калибрираха. Тамрона няма как да стане в БГ...[thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: J0R0 
Дата:   21-04-09 09:54

Тялото е Фуджи С5, както писах още в първия пост.
Предният дълъг обектив с който снимах беше Никор 70-300 ВР и не беше осезаемо по-бърз, въпреки че се води АФС.
(Ако обектът се движи разчитам на следащия АФ)

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: Eol 
Дата:   21-04-09 10:29

От 70 до 200 никора е много по - бърз, много. От 200 до 300 разликата не е чак толкова голяма да, защото там никора вече е бавен. Иначе за следящия фокус само да не ти излезе обекта от фокусната зона че почва един хънт..

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: Alex-dan 
Дата:   21-04-09 11:48

Е, 70-300 ВР хем е по-тъмен, заради 2.8 би трябвало да има бързина при тамрона и се учудвам, че не е така. Предполагам, че 70-300 е горе-долу като 55-200 ВР като бързина, но ми е любопитно все пак как е сравнен с него, защото си мисля за покупка на такъв... Правя си такива заключения, понеже като закачих 105мм 2.8 AF-а няма нищо общо с обективите, които съм ползвал преди това...Публикацията е редактирана (21-04-09 12:20)

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: CyberGene 
Дата:   21-04-09 12:03

Бе не е чак толкова бавен фокусът. За съжаление нямам база за сравнение с друг обектив от този клас с HSM/USM, така че не мога да сравня. Изглежда ми като бързина еднакъв на другия ми Тамрон 17-50/2.8, с едно изключение: 70-200 понякога се губи и му трябва време да си върне фокуса. Но иначе на следящ фокус няма проблеми. Така като чета по ревютата - ако човек иска бърз фокус, си взима Сигмата. Ако иска по-добра картинка - Тамрона. Кофти положение... Тамрон ако се научат да слагат HSM мотори, ще избият рибата.

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: CyberGene 
Дата:   21-04-09 12:11

Между другото с моя Тамрон имах първоначално фронт-фокус. От дистрибуторите на Тамрон (забравих им името в момента) ме препратиха към сервиза на Сони, дето е до южния парк - били им предоставили стендове и т.н. за Тамрон на Сони байонет (кой знае дали е така, ама не виждам смисъл да ме пращат там иначе). Занесох си там тялото и обектива за калибрация, но тези от сервиза още на същия ден ме извикаха да си ги взема, защото се оказало просто, че байонетът на самия обектив не бил добре затегнат с болтчетата към корпуса и от това се оправи всичко, тялото дори не са го пипали за мой късмет.

Така че човек може да има леки резерви за качествения контрол на Тамрон, но от друга страна за тези пари и ако не се търси бърз фокус, а само добра картинка, си заслужава наистина. Гледал съм сравнения в нета и го дават като качество на картината и острота най-малкото равен, а в някои неща и по-добър от съответните на Канон, Никон, Сони, които струват поне двойно.

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: danny_falin 
Дата:   21-04-09 12:42

ауу бебето много е пораснало от ревюто на 70-300вр :)
да ти е жива и здрава

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: mitakabus 
Дата:   21-04-09 13:09

CyberGene написа:


> Гледал съм сравнения в нета и го дават като качество на
> картината и острота най-малкото равен, а в някои неща и
> по-добър от съответните на Канон, Никон, Сони, които струват
> поне двойно.

...Уф, тука си в доста голяма заблуда - виж сравнението само за резолюция и острота на Сони Г и повече няма какво да говорим! [shtrak] Въобще от трите изброени Сони е най добриоя 70-200/2.8 като цяло бтв...жалко , че нямам пари за него - ама и това е по -мало важно за мене от колкото широкото все пак! [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: mitakabus 
Дата:   21-04-09 13:40

J0R0 написа:

> От няколко дни снимам с този обектив
> АФ е точен и бърз, справя се добре и на по-тъмно...

...уф, навсякъде казват че е меко казано бавен АФ - твоята бройка да не е изключение бре...[smilie10] [smilie10] [smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: mike74 
Дата:   21-04-09 13:44

Може и да не бърз АФ като АФС/УСМ/ХСМ но не и бавен или поне не е по-бавен от АФС-а на 70-300 ВР. Обективчето си е много прилично даже, особено ако може човек да си го вземе от Щатско - $680 [smilie24] [smilie24]
За такава цена няма друг такъв обектив [smilie24]Публикацията е редактирана (21-04-09 13:44)

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: mitakabus 
Дата:   21-04-09 13:47

Тука вече 4 различни поста - единяи вика много бърз, другия мнооого бавен, третия го сравнява с ВР и вика по бърз - другия по -бавен. АБЕ ЕДНО ОБЕКТИВНО МНЕНИЕ ЩЕ СПОДЕЛИТЕ ЛИ .[ezik] [ezik] [ezik]

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: boni 
Дата:   21-04-09 13:49

Скоростта на АФ на тоя обектив зависи и от мотора на тялото.

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: Eol 
Дата:   21-04-09 13:52

mike74 написа:

> поне не
> е по-бавен от АФС-а на 70-300 ВР.

По бавен е и то осезаемо в диапазона 70-200 по нагоре не е чак такава разликата. Това му е най големия проблем на тоя обектив и общо взето е и единствения такъв..

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: CyberGene 
Дата:   21-04-09 14:09

Всъщност Бони е много прав, че зависи (и) от мотора на тялото. На мен на Сонито не ми прави впечатление на много бавен, може би сме с по-бързи мотори, не знам? Не познавам системата на Никон чак толкова, но доколкото знам там моторите в телата са по-скоро екстра за съвместимост с някои обективи, отколкото основна функция, така че може би е нормално да са по-бавни? При Сони всички обективи, с изключение на HSM/USM са без мотор, така че този в тялото си е сериозен. Пак казвам, не знам как е при Никон, може и да бъркам.

Отговори на това съобщение
 Re: Първи впечатления от Тамрон 70-200/2.8
Автор: mike74 
Дата:   21-04-09 14:12

boni написа:

> Скоростта на АФ на тоя обектив зависи и от мотора на тялото.

При Никон не знам дали зависи от тялото, защото въпреки че не е АФС, Тамрона е с вграден мотор (версията за Никон и Канон май), докато същия обектив за Сони и Пентакс е без мотор и се задвижва от мотора в тялото.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »